Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prijzen virtuele servers in 1,5 jaar tijd nauwelijks veranderd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 november 2015 08:00 uur

De prijzen van Nederlandse virtuele servers zijn nauwelijks veranderd in anderhalf jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek van ISPam.nl waarbij de prijzen van virtuele servers van 30 verschillende Nederlandse aanbieders in mei 2014 en november 2015 met elkaar zijn vergeleken.

Bij het onderzoek dat ISPam.nl heeft uitgevoerd zijn net als vorig jaar de goedkoopste virtuele server per aanbieder met 1024MB geheugen en 1 of 2 CPU-cores vergeleken of met 512MB geheugen en 2 of meer CPU-cores, wanneer een virtuele server met 1024MB alleen wordt aangeboden met 3 of meer CPU-cores.

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen bij het merendeel van de aanbieders (18 aanbieders of 60%) gelijk is gebleven. Daarnaast zijn de prijzen bij 3 aanbieders (10%) gestegen zijn en bij 5 aanbieders (17%) zijn gedaald. Ook zijn er 4 aanbieders (13%) die geen virtuele servers meer aanbieden of de prijzen niet meer publiek op de website vermelden.

Wat opvalt is dat de prijswijzingen relatief beperkt zijn. We hebben onderzoek gedaan naar een instap-vps, waardoor de prijswijzigingen in de meeste gevallen niet meer dan enkele euro’s per maand bedraagt. Daarnaast valt uit nieuwsberichten op de websites van de aanbieders die hun prijzen hebben veranderd, op te maken dat de prijswijziging ook samenhangt met het aanpassen van de specificaties van de virtuele servers.

Daarbij zijn er ook uitschieters. Vorig jaar moest er bij VDX nog 75 euro per maand worden neergeteld voor een virtuele server die binnen dit onderzoek valt en dit jaar is dat nog maar 12,50 euro. Ook LeaseWeb laat percentueel een sterke daling zien van 9 euro vorig jaar naar 4,95 euro dit jaar. De grootste prijsstijging zowel percentueel als qua bedrag zien we bij Interned Services dat dit jaar met 45,43 euro per maand ruim een tientje duurder is dan vorig jaar.

Alle prijzen van virtuele servers dit jaar en vorig jaar staan in de grafiek hieronder.

prijzen-vps-virtuele-servers-mei2014-nov2015

ISPam.nl Job board

Jan, 4 november 2015 1:07 pm

Breaking:
- Prijzen van smartphones nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.
- Prijzen van CPU's nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.
- Prijzen van elektrische tandenborstels nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.

Specs zijn interessanter.

Jan, 4 november 2015 1:13 pm

Ook mag de gratiek zo worden aangepast dat alle prijzen of incl. of excl. btw worden weergegeven. Nu lijkt alles zo overgenomen te zijn van hoe de respectievelijke aanbieders hun prijzen communiceren, wat voor aanbieders die zo fair zijn btw al in de prijzen op te nemen niet bepaald voordelig werkt.

Arnout Veenman, 4 november 2015 1:17 pm

Volgens mij klopt het niet wat je zegt want de prijzen van die producten die je noemt veranderen namelijk wel continue. Je krijgt namelijk meer capaciteit voor hetzelfde geld. Het is alleen lastig om die capaciteitstoename te kwalificeren. Daarom hebben we gekeken naar dezelfde specs en gekeken wat je daar nu voor prijs betaald. Je betaald immers ook niet hetzelfde voor een iPhone 5 als 1,5 jaar geleden. Dat de prijzen gelijk blijven is al helemaal opvallend gezien de grote cloudproviders in dezelfde periode de prijzen van hun virtuele servers wel stevig verlaagd hebben.

Arnout Veenman, 4 november 2015 1:21 pm

Jan, alle prijzen in de grafiek zijn exclusief btw. Indien een aanbieder zijn prijzen inclusief btw vermeld, dan hebben we het bedrag exclusief btw zelf uitgerekend.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...