Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prijzen virtuele servers in 1,5 jaar tijd nauwelijks veranderd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 november 2015 08:00 uur

De prijzen van Nederlandse virtuele servers zijn nauwelijks veranderd in anderhalf jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek van ISPam.nl waarbij de prijzen van virtuele servers van 30 verschillende Nederlandse aanbieders in mei 2014 en november 2015 met elkaar zijn vergeleken.

Bij het onderzoek dat ISPam.nl heeft uitgevoerd zijn net als vorig jaar de goedkoopste virtuele server per aanbieder met 1024MB geheugen en 1 of 2 CPU-cores vergeleken of met 512MB geheugen en 2 of meer CPU-cores, wanneer een virtuele server met 1024MB alleen wordt aangeboden met 3 of meer CPU-cores.

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen bij het merendeel van de aanbieders (18 aanbieders of 60%) gelijk is gebleven. Daarnaast zijn de prijzen bij 3 aanbieders (10%) gestegen zijn en bij 5 aanbieders (17%) zijn gedaald. Ook zijn er 4 aanbieders (13%) die geen virtuele servers meer aanbieden of de prijzen niet meer publiek op de website vermelden.

Wat opvalt is dat de prijswijzingen relatief beperkt zijn. We hebben onderzoek gedaan naar een instap-vps, waardoor de prijswijzigingen in de meeste gevallen niet meer dan enkele euro’s per maand bedraagt. Daarnaast valt uit nieuwsberichten op de websites van de aanbieders die hun prijzen hebben veranderd, op te maken dat de prijswijziging ook samenhangt met het aanpassen van de specificaties van de virtuele servers.

Daarbij zijn er ook uitschieters. Vorig jaar moest er bij VDX nog 75 euro per maand worden neergeteld voor een virtuele server die binnen dit onderzoek valt en dit jaar is dat nog maar 12,50 euro. Ook LeaseWeb laat percentueel een sterke daling zien van 9 euro vorig jaar naar 4,95 euro dit jaar. De grootste prijsstijging zowel percentueel als qua bedrag zien we bij Interned Services dat dit jaar met 45,43 euro per maand ruim een tientje duurder is dan vorig jaar.

Alle prijzen van virtuele servers dit jaar en vorig jaar staan in de grafiek hieronder.

prijzen-vps-virtuele-servers-mei2014-nov2015

Jan, 4 november 2015 1:07 pm

Breaking:
- Prijzen van smartphones nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.
- Prijzen van CPU's nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.
- Prijzen van elektrische tandenborstels nauwelijks veranderd in 1,5 jaar.

Specs zijn interessanter.

Jan, 4 november 2015 1:13 pm

Ook mag de gratiek zo worden aangepast dat alle prijzen of incl. of excl. btw worden weergegeven. Nu lijkt alles zo overgenomen te zijn van hoe de respectievelijke aanbieders hun prijzen communiceren, wat voor aanbieders die zo fair zijn btw al in de prijzen op te nemen niet bepaald voordelig werkt.

Arnout Veenman, 4 november 2015 1:17 pm

Volgens mij klopt het niet wat je zegt want de prijzen van die producten die je noemt veranderen namelijk wel continue. Je krijgt namelijk meer capaciteit voor hetzelfde geld. Het is alleen lastig om die capaciteitstoename te kwalificeren. Daarom hebben we gekeken naar dezelfde specs en gekeken wat je daar nu voor prijs betaald. Je betaald immers ook niet hetzelfde voor een iPhone 5 als 1,5 jaar geleden. Dat de prijzen gelijk blijven is al helemaal opvallend gezien de grote cloudproviders in dezelfde periode de prijzen van hun virtuele servers wel stevig verlaagd hebben.

Arnout Veenman, 4 november 2015 1:21 pm

Jan, alle prijzen in de grafiek zijn exclusief btw. Indien een aanbieder zijn prijzen inclusief btw vermeld, dan hebben we het bedrag exclusief btw zelf uitgerekend.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.