Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EURid: 2 .eu-domeinnamen registreren, 1 betalen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 december 2008 08:02 uur

EURid heeft een nieuwe regeling aangekondigd waardoor EURid registrars voor elke .eu-domeinnaam die zij registreren ook één .eu-domeinnaam gratis mogen registreren. Dit is wel aan enkele beperkende voorwaarden gebonden, zo liet EURid woordvoerder Patrik Lindén in een toelichting tegenover ISPam.nl weten.

Voor elke .eu-domeinnaam die een EURid registrar registreert krijgt deze één credit. De verzamelde credits moeten minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden worden opgespaard, waarna de EURid registrar gedurende 1 tot 4 maanden zijn verzamelde credits inwisselen voor gratis .eu-domainnaam registraties. De verhouding daarbij is 3 maanden opsparen tegenover 1 maand inwisselen. EURid hanteert hiervoor kalendermaanden.

Door de regeling hoopt dat EURid dat er meer .eu-domeinnamen gaan worden geregistreerd. Begin dit jaar heeft EURid al proefgedraaid met de regeling, in maart, april en mei konden deelnemers credits verzamelen en in juni konden alle EURid registrars de credits inwisselen. In juni zorgde dat er voor dat het aantal registraties in vergelijking met de zelfde maand een jaar er voor met 80 procent was toegenomen.

Welke uitwerking de regeling voor de groei van het .eu-domein gaat betekenen kan Linden niet zeggen, omdat registrars nu zelf kunnen bepalen in welke maand(en) ze hun campagnes plannen. Wel is het zo dat om zo effectief mogelijk van de regeling gebruik te kunnen maken moeten registrars gedurende de campagne maand(en) drie keer zoveel (gratis) .eu-domeinnamen registreren dan gedurende betaalde maanden. EURid hoopt met de regeling de hoeeveelheid .eu-registraties een boost te geven. Verder geldt de regeling alleen voor nieuwe registraties en niet voor verlengingen van .eu-domeinnamen.

Ook was ik benieuwd of EURid de lokale ccTLD’s zoals SIDN, DNS.BE en DENIC als concurrenten ziet. Volgens Linden is er vrijwel geen sprake van concurrentie tussen .eu en andere ccTLD’s zoals .nl, .be en .de. Elk bedrijf die een .eu-domeinnaam heeft geregistreerd heeft bijna altijd ook een domeinnaam geregistreerd onder het nationale top-level-domein. Op de vraag of het .eu-domein dankzij deze regeling het .nl-domein in aantal geregistreerde domeinnamen voorbij zal stevenen kan Linden nog geen schatting maken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.