Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: De gemiddelde prijs van een .nl-domeinnaam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 november 2015 08:00 uur

Een .nl-domeinnaam kost gemiddeld 9,26 euro exclusief btw (11,20 euro inclusief 21% btw) per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ISPam.nl waarbij de prijzen van .nl-domeinnamen van 25 grote hosters zijn vergeleken. Daarbij zijn we uitgegaan van de reguliere prijs voor een periode van 12 maanden.

De meestvoorkomende prijs van een .nl-domeinnaam is 9,95 en 10,00 euro exclusief btw (12,04 en 12,10 euro inclusief btw) per jaar. Bij 8 van de 25 aanbieders in ons onderzoek, is dit de prijs die moet worden betaald voor een .nl-domeinnaam. Dit bedrag is ook de mediane gemiddelde prijs van een .nl-domeinnaam.

De goedkoopste .nl-domeinnaam bij de 25 grote aanbieders is te krijgen bij Strato. Daar betaalt een klant maar 3,97 euro exclusief btw (4,80 euro inclusief btw) voor een .nl-domeinnaam. De duurste aanbieder in ons onderzoek is Greenhost daar betaal je 15 euro exclusief btw voor een .nl-domeinnaam (18,15 euro inclusief btw).

Verder valt op dat de prijzen van een .nl-domeinnaam redelijk dicht bij elkaar liggen bij 25 van grote aanbieders. Percentueel zit er nog wel een groot verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder in ons onderzoek. Echter gaat het om een verschil van amper 12 euro.

De prijs van een .nl-domeinnaam is tegenwoordig zó laag dat alle 25 grote aanbieders als discounter kunnen worden aangemerkt. Al zijn er natuurlijk aan de onderkant ook een paar spelers die heel lage prijzen hebben en op die manier nog sterker dan de concurrentie in zetten op massa = kassa.

Update 10:00 uur: In de comments wees iemand ons er op dat we van één aanbieder de prijs exclusief btw hadden gebruikt en van een andere anbieder over het hoofd hadden gezien dat de prijs in het tweede jaar (iets) hoger is. De gemiddelde prijs valt daardoor ook iets hoger uit en is niet 9,19 maar 9,26 euro exclusief btw.

prijzen-nl-domeinnaam3

Piet, 19 november 2015 9:06 am

Onderzoek is een beetje slordig:
- Versio rekent 3,24 het eerste jaar, verlenging kost € 3.99. Bij bijv. Strato en TransIP hanteren jullie wel de kosten voor verlenging en niet de actieprijs voor het eerste jaar. Versio moet dus 3,99 Euro worden.
- Hostingdiscounter kost een .nl 5,99 Euro EXCL. BTW. Jullie zijn er vanuit gegaan dat het 5,99 Euro INCL. btw was maar dat klopt dus niet.

Strato klopt wel, de rest heb ik niet gecontroleerd...

Arnout Veenman, 19 november 2015 10:15 am

Bedankt voor je correctie Piet. Bij Strato en TransIP is het volstrekt duidelijk dat de prijs van een .nl-domeinnaam standaard hoger is dan de actieprijs. Bij Versio wordt dat pas duidelijk als je twee keer doorklikt zie ik nu. We hadden dus nóg oplettender moeten zijn. Het verwisselen van inc/ex-btw bij Hostingdiscounter is simpelweg een stomme fout. Ik heb het gecorrigeerd.

Toine Ooms, 19 november 2015 11:43 am

Jammer dat de redactie alléén kijkt naar de prijs.
Ook bij domein-registratie spelen twee zaken een belangrijke maar vaak vergeten rol: Duurzaamheid en Veiligheid.
Er zijn maar weinig registrars voor wie duurzaamheid (dus klimaatneutraal opereren) en veiligheid (van het hele proces) van belang is.
Daarbij komt dat de 'stunters' goochelen met lage prijzen in het eerste jaar waarbij de prijzen in volgende jaren snel oplopen.
Tot slot rekenen veel registrars voor de 'kale' registratie een superlaag bedrag maar worden voor zaken als forwarding flinke bedragen in rekening gebracht.
Kortom: zoals gewoonlijk zegt de prijs lang niet alles.

TotallyHosted, 19 november 2015 12:32 pm

Daarnaast lees en hoor ik geregeld verhalen over Versio dat ze elk jaar een indexering van 3% doen voor alle diensten die zijn afgenomen, waardoor je verlenging na 2 jaar opeens 3,99 + 3% is. Nog steeds erg goedkoop, maar het jaar er op loopt het alweer wat harder op. And so on. En dat terwijl de prijzen op de website wel gewoon laag blijven.

Ik weet niet of dat waar is aangezien wij natuurlijk geen klant bij Versio zijn.

Verder wel een nuttig onderzoek!

Jeroen, 19 november 2015 2:02 pm

En niet te vergeten additionele diensten zoals "gratis" gebruik van een redundant DNS cluster en "gratis" fallback email bij iedere domeinnaam. Hier gaat ook een deel van de hogere prijs heen wat een meerwaarde kan bieden ten opzichte van de goedkope registraties.

Tim, 19 november 2015 3:14 pm

@TotallyHosted

Voordat je een reactie plaatst denk ik dat je wel beter voorwerk moet doen, helemaal als concurrerend bedrijf van het bedrijf Versio waar ik mijn domeinnamen heb ondergebracht als webdesigner.

Je betaalt namelijk gewoon bij registratie 3,24 euro excl. BTW en bij verlengen 3,99 euro excl. BTW per jaar. De prijs voor verlengen van een domeinnaam wordt helemaal niet met x% verhoogd per jaar.

Dit laatste is enkel het geval bij webhosting/reseller pakketten, maar daarentegen krijg je ook maandelijks een bonus aan schijfruimte en dataverkeer waardoor je pakket ook maandelijks groter wordt en dus met de groei van je site meegroeit. Daarnaast kun je het hosting pakket voor meerdere jaren verlengen waardoor je juist een korting krijgt.

TotallyHosted, 19 november 2015 3:45 pm

@Tim, zoals gezegd doen wij zelf geen zaken met Versio, maar heb het meermalen van klanten die van Versio overkwamen gehoord dat het er zo aan toe gaat. Dat dat alleen bij webhosting-pakketten gebeurd is ons er niet bij verteld. En desondanks liggen de prijzen van Versio dan natuurlijk nog steeds bizar laag.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.