Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verizon zet enorme stap in cloud brokerage: wie volgt?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 november 2015 08:00 uur

Het verplaatsen van workloads – servers en applicaties – naar cloudomgevingen: het is nog steeds de heilige graal binnen cloud. We kennen inmiddels de nodige oplossingen voor cloud brokerage, maar die zijn op een of andere manier nog beperkt in hun functionaliteit. Nee, dat is niet onze mening. We hebben een nieuwe ster aan het cloudfirmament: Verizon. Om precies te zijn Verizon Enterprise Solutions, een onderdeel van de telecomprovider dat zich onder meer met cloud bezighoudt.

In Europa is Verizon vooral bekend als carrier. In die zin eisen ze wel een behoorlijk naturelle rol op als cloud broker. Immers, hun business bestaat vooral uit het aan elkaar knopen van datastromen en in zekere zin doet het bedrijf dat nu ook richting de public cloud. Afgelopen week lanceerde het samen met VMTurbo Verizon Intelligent Cloud Control, waarmee het klanten de mogelijkheid biedt om workloads naar diverse public clouds te migreren. Geautomatiseerd.

Dat gaat al weer een stukje verder dan cloud brokerage zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Gravitant of zelfs Cloud Foundry. Ook Verizon biedt, dankzij VMTurbo, die ‘single pane of glass’ waarmee omgevingen in diverse clouds kunnen worden beheerd. Maar Intelligent Cloud Control belooft dus ook dat workloads daadwerkelijk kunnen worden gemigreerd naar public clouds. In de eerste instantie – we hebben het dan over het eerste kwartaal 2016 – gaat het dan om Amazon AWS, Microsoft Azure en IBMs Softlayer. Niet voor niets de marktleiders.

Daarmee zet Verizon een hele belangrijke stap in de cloudmarkt. Als je in staat bent om cloudmigratie te automatiseren, dan heb je in elk geval een stukje van die graal in handen. Het gaat verder dan cloud orchestration en zoals gezegd ook brokerage. Diverse systemintegrators proberen met software van grote derde partijen als Pivotal en VMware een dergelijke rol in te vullen, maar geen van allen is daar tot nu overtuigend in geslaagd. Probleem is vaak niet eens de migratie van de workload zelf, als wel de services die mee moeten verhuizen. En: api’s. Veel software is simpelweg nog niet ontsloten voor de api’s van de grote public cloudproviders. Dat vergt ontwikkeltijd of complexe integratietrajecten tussen diverse tools.

Vooralsnog is het een goed verhaal. Dat cloud zich in deze richting beweegt, is zeker. De cloud wordt dan letterlijk ‘opengebroken’ waarbij klanten zich niet meer van tevoren helemaal hoeven vast te leggen. Brokerage, echte brokerage, vergroot de flexibiliteit en maakt cloud waarvoor cloud is bedoeld. Als Verizon nu een belangrijke drempel heeft genomen, is dat goed nieuws. Dan zullen er snel meer volgen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.