Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Misser DNS.BE bij kostenveroordeling in ADR-zaken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 februari 2007 09:39 uur

De nieuwe algemene voorwaarden van DNS.BE zijn gepubliceerd. De belangrijkste verandering is de ‘kostenveroordeling in ADR-zaken’ die vorig jaar al was aangekondigd.

Een ADR-procedure kost 1600 euro en dient in eerste instantie door de klager te worden betaald. Wanneer de klager de procedure wint, betaald DNS.BE de helft van dit bedrag terug aan de klager en zal het dit terugvorderen van de gedaagde domeinnaamhouder. Wanneer een van de partijen in beroep gaat tegen de ADR-procedure, draait de partij die het beroep inleid altijd op voor de kosten van het beroep.

Hier constateer ik een misser. Stel de gedaagde verliest de oorspronkelijke ADR-procedure en wordt deze in beroep alsnog in het gelijk gesteld. Dan heeft de appellant totaal 2400 euro aan kosten moeten maken, in eerste instantie 800 euro voor het verlies in de ADR-procedure in eerste aanleg en ook nog eens 1600 euro voor het beroep. Terwijl deze naar het in beroep is gebleken niet onrechtmatig de domeinnaam in zijn bezit had en daar toch kosten voor diende te maken, die achteraf zelfs hoger zijn dan die van de klager.

Naar mijn idee zouden de regels er daarom toe moeten strekken, dat wanneer de appellant die in eerste aanleg gedaagde is, in beroep in het gelijk wordt gesteld, niet mag opdraaien voor de kosten van de procedures. Zo ben ik van mening dat op dat moment de oorspronkelijke klager, wanneer deze het beroep alsnog verliest, volledig dient te worden veroordeeld in de kosten voor zowel de procedure in eerste aanleg als in beroep.

ISPam.nl Job board

Stein, 16 februari 2007 2:57 pm

Arnout, je redenering klopt niet. Indien men tegen de ADR in beroep gaat is dat voor een gewone rechter, waar de ADR kosten niet meer gelden. Daar kan de benadeelde alsnog gelijk krijgen en kan de rechter de ADR uitspraak teniet doen. Waardoor de verloren gegane €800 terug naar de onterecht benadeelde gaan. Je hebt dan natuurlijk wel de kosten van het beroep die sowiso stukken duurder zijn dan de €1600 van de ADR.

Arnout Veenman, 16 februari 2007 3:15 pm

Stein, uit de laatste alinea artikel 8k* van de (nieuwe) algemene voorwaarden maak ik op dat de geschillenregeling zelf een beroepsprocedure kent, daarbij wordt geen verwijzing naar de "gewone rechterlijke macht".

Laatste alinea Artikel 8k:
[quote]De in het vorig lid beschreven terugbetalingsregeling geldt niet voor de beroepsprocedure van de geschillenregeling. De vergoeding voor de kosten van de beroepsprocedure komen ten laste van de partij die deze procedure heeft ingeleid.[/quote]

Stein, 16 februari 2007 4:10 pm

Wat ik mij kan herinneren van mijn cursus algemene rechtsbeginselen van een jaar of 5 geleden wordt in belgie met een beroepsprocedure een procedure bij een hogere rechtbank bedoelt. In dit geval is dit de rechtbank van eerste aanleg.

Arnout Veenman, 16 februari 2007 4:15 pm

Stein, wat jij beschrijft is het beroep zoals die uit de wet voortkomt. Een geschillenregeling kan natuurlijk zelf ook in een beroepsprocedure voorzien, die niet uit de wet voortkomt. Ik denk dat dat hier het geval is.

Stein, 16 februari 2007 6:06 pm

Je hebt gelijk:

8. Beroepsprocedure

Tegen de beslissingen van de klachtencommissie kan beroep ingesteld worden, conform de modaliteiten voorzien in de punten 8.11 en 8.12, bij de raad van bestuur van DNS BE door zowel de indiener van de oorspronkelijke klacht als de agent tegen wie deze klacht gericht was.
De beroepsprocedure moet ingeleid worden ten laatste 1 maand na de kennisgeving van de oorspronkelijke uitspraak van de klachtencommissie. De appelant addresseert zijn verzoek aan het secretariaat van de klachtencommissie vermeld in punt 1.1.

Misschien legal@dns.be zelf om wat meer uitleg te vragen bij jouw genoemde punt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...