Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudFlare start met volledige ondersteuning http/2

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 december 2015 08:00 uur

Internet 2.0: dat moet in eerste plaats bereikbaar zijn en in de tweede plaat vooral snel. Met de huidige technologieën lopen we daarbij tegen de grenzen aan. Nieuwe protocollen als IPv6 als http/2 moeten hierin het grote verschil gaan maken. Maar dan heb je wel pioniers nodig. Doorgaans zijn dat de ‘facilitators’, de bedrijven die letterlijk tussen de contentleveranciers en de distributienetwerken zitten. Content is namelijk al lang niet meer ‘king’: de snelheid waarmee je content aflevert bij de eindklant, heeft die plaats ingenomen. Daarmee zit een bedrijf als CloudFlare op rozen.

CloudFlare zelf heeft dat natuurlijk meer dan wie ook heel goed begrepen. Het maakte deze week haar rol als pionier waardoor als een van de eerste partijen http/2 volledig te gaan ondersteunen. CloudFlare ondersteunde al SPDY van Google en dat blijft bestaan naast het http/2 protocol. Overigens wordt alleen TLS op http/2 ondersteund: Mozilla en Google kondigden eerder al aan dat Firefox en Chrome http/2-verbindingen zonder tls niet zullen accepteren.

CloudFlare zelf verwacht er veel van. Verkeer over SSL/TLS-verbindingen wordt voortaan automatisch over http/2 geloodst, mits bezoekers de websites over het CloudFlare-netwerk via een van de grotere browsers benaderen – in de praktijk Internet Explorer, Firefox en vooral Chrome. Begin september opende CloudFlare al een testpagina waarbij iedereen de beschikbaarheid van IPv6, http/2 en SHA-2 kon testen. De stap naar een daadwerkelijke implementatie was daarmee al niet zo groot meer. De test toonde wel aan dat de verreweg de meeste gebruikers die verbinding maakten via het nieuwe protocol, dat deden vanuit Chrome.

Volgens CloudFlare zelf voldoet http/1.1 echt niet meer aan de eisen van moderne websites die meer en meer gebruikmaken van externe content en daarmee van content delivery. Dat vraagt om snelle verbindingen. Http/2 biedt als grote voordeel de mogelijkheid tot multiplexing: het bundelen van verschillende http-requests vanuit de browser naar de webserver. Het aantal actieve verbindingen wordt op deze manier verminderd. Op de site van CloudFlare is goed te zien wat dit doet met de laadtijd van sites: performanceverbetering van 95 procent bij het laden van beelden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.