Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Initiatiefnemers petitiesidn.nl starten spamrun naar SIDN deelnemers

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 18 december 2008 08:00 uur

De initiatiefnemers van petitiesidn.nl hebben alle cat.1 deelnemers van de SIDN in een bulkmailing benaderd om steunverklaringen te winnen. Deze actie lijkt – zeker onder webhosters – om weinig sympathie te kunnen rekenen. Daarnaast is ook de petitie aangepast: De eerder genoemde punten zijn allen vervallen. Het enigste punt dat nu nog overeind staat is het terugdraaien van de  kortingsregeling aan de grote deelnemers.

Veel providers vallen over de smakeloze manier waarop gepoogd wordt hen over te halen om de petitie te tekenen. Ook wordt een onjuist beeld geschetst van de situatie, door de zin “Maakt u nog kans wanneer de grote providers een cadeau krijgen van 8% korting van de SIDN en u € 50 per drie maanden extra moet gaan betalen?”. Dit is feitelijk onjuist. De kortingsregeling en de verhoogde kwartaalbijdrage zijn twee geheel los van elkaar staande dingen. Daarnaast geldt de 8% korting enkel over een kleine groep domeinnamen. Ook vergeet men te melden dat de transactiekosten van €0.52 voor onder meer nieuwe registraties komen te vervallen.

“Providers doen hun uiterste best om spam tegen te gaan. Zelf hebben we de relatiedag afgewacht en nu de petitie gewijzigd was, waren we zelf van plan om onze (financiële) steun te verlenen. Maar nu weten we wel beter”, zo verklaard de partij die liever niet bij naam genoemd wil worden tegenover ISPam.nl. Zelf vinden de initiatiefnemers de mailing geen spam. Vreemd, omdat op de site van een van de initiatiefnemers haarfijn uitgelegd wordt wat spam is, en aan beide genoemde voorwaarden wordt voldaan.

De bewuste spam is verzonden door (een server van) NewICE uit Drunen via het Ziggo (voormalig @Home) netwerk, zo blijkt ook uit de bron van het bericht:

Received: from [84.27.238.209] (helo=NEWICE1) by smtp1.tb.mail.iss.as9143.net with smtp (Exim 4.69) (envelope-from <[email protected]>) id 1LCccU-00031o-NR; Tue, 16 Dec 2008 17:18:03 +0100

Update 11:30 uur
Meer providers die de e-mail ontvangen hebben melden zich bij ISPam.nl. Een hiervan, een ontwerpstudio uit Amsterdam, dacht zelfs dat het om een phishing actie ging om zijn login-gegevens te achterhalen. “De mail was totaal niet professioneel opgemaakt, en schreeuwde met grote rode letters met daana in het groot een url. De mail kwam totaal niet professioneel over, en valt wat ons betreft onder spam, aangezien het een ongevraagde mailing is, waarvoor we ons niet hebben aangemeld, maar ook niet voor kunnen afmelden”.

the master, 18 december 2008 9:50 pm

Wido kan best vechten tegen spam allemaal leuk en aardig maar er komt dagelijks nog zat van deze zooi binnen wereldwijd.

Jullie pakken alleen de spam aan je moet de oorzaak aanpakken en dat zijn de spammers zelf.

Zolang die nog overal servers kunnen huren met 1000den ip adressen die rondgestrooid worden door sommige los je het probleem niet op.

Zolang je de oorzaak niet pakt zal de spam altijd blijven komen, hoeveel geld je er ook in duwt om het te voorkomen.

Wido, 18 december 2008 9:53 pm

@ the master

Inderdaad, daarom gaan abuse meldingen ook naar het contact in de RIPE db.

the master, 18 december 2008 9:53 pm

@ Jesper

Het grootste deel gaat er op achteruit.

Sidn heeft een monopolie positie en die misbruiken ze gewoonweg op deze manier.

@ Wido,

Heb je al mensen laten veroordelen dan, nee dan heb je nog niet veel gedaan.
Want je gooit tig ip's op de blacklist en filtert veel spam ok dat is goed.

Maar elimineer je daar mee de uiteindelijke spammer nee, want hij blijft rustig verdergaan.

Casper, 18 december 2008 9:59 pm

@the master: Iedereen met meer dan 100 transacties per kwartaal gaat er op vooruit. Daarnaast gaan nog 62 deelnemers er extra op vooruit. Maar als die 63 er op vooruit gaan, betekend dat niet dat de rest van de deelnemers daar achteruit op gaat...

the master, 18 december 2008 10:03 pm

Conclusie 63 bedrijven worden bevoordeeld.

Een bedrijf wat een monopolie positie heeft mag dit soort fratsen al helemaal niet uithalen.
En dat is waar het uiteindelijk toch om gaat draaien.

Je zou een goeie zijn voor de Sidn, zakken vullen over de ruggen van een andere

Arjan, 18 december 2008 11:36 pm

Whaha the master mag ik please je echte naam weten (waarschijnlijk één van de bedrijfjes achter petitiesidn.nl)? Ik ben echt benieuwd welk gefrustreerd hostertje jij bent... :D Moet je met de enorme (proest) verhoging van de SIDN bijdrage nu soms een jaar langer sparen voor je die xbox kunt kopen ofzo? ;)

ps: Het is geen SPAM of Spam maar spam (ja, hoofdletter gebruik is hier echt totaal wat anders, had je ook kunnen lezen op de linkjes die ik je gaf).

ps II: Zodra jij die linkjes ECHT hebt gelezen zal ik proberen inhoudelijk in te gaan op de totaal onsamenhangende gefrustreerde berichten die jij schrijft.

Nathan, 18 december 2008 11:49 pm

In de discussie spam / geen spam wil ik me niet mengen, wel is het een feit dat er iets van 300 tot 400 categorie 1 deelnemers zich ingeschreven hebben op de petitie.

Lijkt me toch een aardig aantal, dus wat dat betreft zie ik dit geheel zeker een kans maken.

the master, 19 december 2008 12:41 am

@Arjan.

Je lult echt als een kip zonder kop jij.
Wil je xboxen hebben kan wel heb er nog een kleine 750 op voorraad.

Begin jij maar eens met lezen dan snap je misschien eens dat b2b-b2b nog steeds geen spam is.

maar blijf lekker eigenwijs, je beticht mij wel van zolderkamerhoster oa terwijl jezelf schijnbaar net de luiers uit hebt mogen doen.

@Nathan

Het feit dat er al zoveel meedoen wil zeggen dat het inderdaad hoog zit, niet iedereen is echter openbaar dus het ligt nog iets hoger het percentage.

Alleen Arjan en een paar kontedouwers blijven doordrammen over zgn spam wat het niet is.
Dit aantal geeft al aan dat er idd een grote kans van slagen is.

Hoe je het ook keert of draait de SIDN is met deze zet toch echt tever gegaan, en of wij het nu wel of niet leuk zouden vinden wettelijk mogen ze het niet eens als monopolist.

Dus vraag ik mij af welke gekken hier de Sidn nog verdedigen ook.

Peter, 19 december 2008 12:53 am

@Nathan, een snelle scan van die lijst levert op dat er toch wel een aantal dubbele vermeldingen op staan. Zo wordt Avant 3x genoemd, 3R 2x, Lingewoud 2x. Dat zijn er van de 324 vermeldingen dus zeker al 4 minder.

Peter, 19 december 2008 1:00 am

@Arjan, de link van Spamhaus kan ook op een andere manier geïnterpreteerd worden:

De mailing is zonder twijfel UBE (Unsolicited Bulk Email). Je zou echter volgens de technische definitie kunnen beargumenteren dat het geen spam is omdat:

"the recipient's personal identity and context are irrelevant because the message is equally applicable to many other potential recipients"

De context/identiteit van de ontvanger doet er juist wel toe; het gaat om een groep mensen die deelnemen aan een bepaalde instantie, waardoor je het dus zou kunnen zien als een deel van de identiteit van de persoon/instantie waar de mail aan gestuurd wordt. Ver gezocht maar zeker mogelijk.

Arjan, 19 december 2008 2:06 am

The master: "Begin jij maar eens met lezen dan snap je misschien eens dat b2b-b2b nog steeds geen spam is."

Kom op, ben je echt zo onder ontwikkeld of ben je gewoon hier aan het trollen? Ik en tig anderen proberen je uit te leggen dat de definitie van spam niks te maken heeft of het b2b-b2b is of niet. Blijkbaar is dat iets wat je niet begrijpt, hoewel ik nu meer het idee begin te krijgen dat je gewoon tegen petitiesidn.nl bent en als nepaanhanger gewoon zo achterlijk mogelijk aan het doen bent om hun naam nog slechter te maken. Succes, ik reageer in iedergeval niet meer op dat soort trollen...

Peter: Inderdaad ver gezocht maar je hebt in iedergeval gelezen :) Ze bedoelen daar echter wel iets anders mee. Zie ook direct onder dat stukje wat je quote: "the content is irrelevant - if the message was sent unsolicited and in bulk then the message is spam.".

the master, 19 december 2008 8:12 am

@ Arjan,

Meer ontwikkeld dan jij schijnbaar.

Jij blijft hameren op je spam, ik begin alleen steeds meer de vieze smaak te krijgen dat je zelf van de Sidn bent.

Ieder ander zou juist blij zijn als er opgekomen word voor hun belangen.

Ik steun petitiesidn.nl wel degelijk, omdat ik het een goede zaak vind.

Maar ja ventje blijf lekker eigenwijs, ook al kom jij mt tig links aan, als de OPTA zelf al zegt na het zien van de email en de lijst van ontvangers dat het geen spam is.

In jouw ogen blijft het dat, fijn voor jou dan, ik mag lijden dat alleen de winnaars straks profiteren van het terugdraaien en de tegenhangers er gewoon nog meer mogen betalen.

Je weet gewoonweg niet in wlek bochten je moet wringen om petitiesidn in een kwaad daglicht te stellen.

Als je het dan over trollen hebt ben jezelf schijnbaar de grootste.

Toon, 19 december 2008 8:41 am

*pakt wat popcorn*

Erik H., 19 december 2008 8:43 am

@ Toon : schuif eens op, ik kom er bij zitten ;-)

Casper, 19 december 2008 8:46 am

"Maar ja ventje blijf lekker eigenwijs, ook al kom jij mt tig links aan, als de OPTA zelf al zegt na het zien van de email en de lijst van ontvangers dat het geen spam is."

Misschien de reden dat er in Nederland door de overheid zo slecht tegen spam wordt opgetreden. Als zelfs de OPTA al echt geen enkel idee heeft wat spam is. Of je hebt misschien niet geluisterd naar het echte antwoord... Zou me met jou reacties niets verbazen.

"In jouw ogen blijft het dat, fijn voor jou dan, ik mag lijden dat alleen de winnaars straks profiteren van het terugdraaien en de tegenhangers er gewoon nog meer mogen betalen."
Dat hoop ik wel in ieder geval. Als het wordt teruggedraaid gaan de meeste dáár namelijk op achteruit.

Sjakie, 19 december 2008 8:49 am

@ the master,

Ik hoor je meerdere malen roepen dat je tegen het monopolie bent.

In je laatste reactie zou je blij zijn als de tegenhangers zelfs meer mogen betalen.

Wellicht word het inderdaad tijd dat er concurrentie komt. Partijen met 10K + domeinnamen zullen aardige kortingen kunnen bedingen bij Registry's die tegen elkaar proberen uit te concurreren. De kleine zolderkamerhostert met 300 domeinen zal er niet beter van worden.

Nog even over het spam verhaal. De exacte definitie van spam is mij niet bekend maar ik denk dat jij net zo goed als ik weet dat iedere Nederlander die ongewenst aan een mailing is toegevoegd dit als SPAM ziet. Dat wellicht de helft van de ontvangers de mail wel kan waarderen doet er niet toe. Er zijn toch immers ook gekken die nog altijd blij zijn met hun dagelijkse portie viagra in de mailbox. Dat de rest het niet wil hebben doet er blijkbaar niet toe?

Memnon, 19 december 2008 9:16 am

Dit topic vertoont mijns inziens kenmerken van slowchat, lijkt me niet de bedoeling.

Misschien een idee dat de heren een chatbox kunnen zoeken en er een slot aan deze discussie wordt gebreid.

Of zoals Roelof zou zeggen 'hier ga ik verder niet op in, dit draagt niks bij aan de discussie' ;)

Peter, 19 december 2008 9:53 am

Zouden de grote bekken ook hun volledige namen hier durven te zetten, of verschuilen we ons allemaal lekker achter een enkele pseunoniem.

Hahaha stakkers :)

Javaansedolk, 19 december 2008 9:55 am

Het waren twee fantastische dagen.

Discussie mag wat mij betreft ook afgerond worden.

Conclusie is mijns inziens, dat de interpretatie van wat wel en wat geen spam is nog al verschilt. En bij sommige mensen flink afwijkt van de intentie van OPTA. Daarmee breng ik het subtiel en eigenlijk ben ik nooit subtiel.

Ik vind dat de mailing die gedaan is aan de deelnemers van SIDN om in te schrijven op petitiesidn.nl volledig voldoet aan de kwalificatie van SPAM!

Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.

Javaansedolk, 19 december 2008 9:57 am

@ Peter
Met een beetje kennis van de Nederlandse taal is mijn pseuDoniem te herleiden naar mijn voornaam.

Victor, 19 december 2008 10:08 am

Dit is echt byfar een van de meeste trieste commentaar reeksen uit mijn lange Internet ervaringen. "the Master' is een verspilling van de zuurstof die hij inademt en degene die op hem blijven reageren zijn niet veel beter.

Jullie punten zijn duidelijk! Stop met ze herhalen. Als je je punt 54 keer herhaalt wordt het niet meer of minder waar.

m, 19 december 2008 10:25 am

spam aan natuurlijke personen is verboden (bij wet). Wat een natuurlijk persoon is heb ik hieronder gekopieerd (bron: spamklacht.nl -> klacht indienen):

Behoort het adres waarop de e-mail is ontvangen toe aan een abonnee die een natuurlijke persoon is of aan een rechtspersoon?

Een rechtspersoon is bedrijf (BV of NV), stichting of vereniging. Een natuurlijke persoon is een privé persoon of bijvoorbeeld een klein bedrijfje zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak.

Het voor de wet relevant of het adres waarop de e-mail is ontvangen toebehoort aan een abonnee die een natuurlijke persoon is (en geen rechtspersoon). Het gaat er dus niet om of u het adres gebruikt voor zakelijke of privédoeleinden. Als de abonnee een rechtspersoon is, is het spamverbod nog niet van toepassing. Per 1 juli 2009 kunnen ook rechtspersonen een klacht indienen via deze site.

Vult u dit alstublieft goed in, anders is uw klacht misschien niet bruikbaar als bewijs.

Voor zover mij bekend zijn er ook enkele eenmanszaken/prive personen lid van SIDN (cat 1), dus het lijkt mij dat een gedeelte wel degelijk illegaal was.

Jack Speijers, 19 december 2008 11:05 am

HOE HYPOCRIET KAN MIJN ZIJN DIT IS DUS SPAM ONGEVRAAGD. Gaan wij dan ook maar een klacht indienen. Zeker weten

[B]Redactie edit: ISPam.nl per e-mail is OPT-IN. Je bent blijkbaar vergeten dat je je op 10 december zelf hebt aangemeld. Het is blijkbaar pijnlijk dat je bent ontmaskerd als spammer![/B]

Onderwerp: ISPam.nl · Nieuwe ontwikkelingen
Afzender: ISPam.nl
Ontvanger: [email protected]
Datum: 12.12.2008 11:02

Uit privacyoverwegingen zijn niet bijgevoegde afbeeldingen geblokkeerd in dit bericht. Toon afbeeldingenISPam.nl · Nieuwe ontwikkelingen
SIDN deelnemers starten Petitie tegen prijswijziging

Posted: 11 Dec 2008 11:05 PM PST

- redactie knip -

You are subscribed to email updates from ISPam.nl
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. Email delivery powered by Google
Inbox too full? Subscribe to the feed version of ISPam.nl in a feed reader.
If you prefer to unsubscribe via postal mail, write to: ISPam.nl, c/o Google, 20 W Kinzie, Chicago IL USA 60610

Momba, 19 december 2008 11:08 am

Jack-Speijers-de-spammer, get a life. Dit is opt-in knakker.
Wat een zielig figuur ben jij zeg. Ga even lekker andere mensen lastig vallen. Elke keer van die nutteloze onderbouwde berichten van je.

S, 19 december 2008 11:26 am

Deze hele discussie is nonsens en past beter op een kinderforum.

Axel Polfliet, 19 december 2008 11:50 am

De manier waarop deze discussie wordt gevoerd is beneden niveau, als men hier dan een discussie over wil voeren doe dit dan met goede argumenten, concrete punten en probeer elkaar te overtuigen van elkaars standpunt zonder dat hierbij hard tegen elkaar wordt uitgevallen.

Ik heb me trouwens wel ingeschreven voor de petitie maar dit heeft niet zozeer te maken met de prijsverhoging en de kortingsregeling. Eerder met het feit dat men bij de SIDN niet meer schijnt te luisteren naar haar deelnemers en dat vindt ik jammer.

Ik laat mij niet uit over de door petitie SIDN verzonden e-mail.

Arnout Veenman, 19 december 2008 12:01 pm

Nu is het genoeg geweest. Onder deze comment wil ik geen kinderachtig gebash meer zien. Wie dat wel doet riskeert een IP-ban!

Peter, 19 december 2008 12:09 pm

Arjan: ik weet het, probeerde alleen wat meer licht te schijnen op the master's commentaar.
m: heel mooi punt, ik dacht altijd dat op het moment dat je een eenmanszaak start je onder de b2b spamregeling valt :)

p.s. jammer dat er 2 peter's hier posten ;) voortaan verblijf ik onder localhost.

J. Hans Mauritz, 14 oktober 2009 11:56 am

Het is geen zandbak hier. Modder gooien doen we ergens anders. Comments closed. ^RtH

Jack Speijers, 17 oktober 2009 2:45 am

Het is geen zandbak hier. Modder gooien doen we ergens anders. Comments closed. ^RtH

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.