Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stijgen de prijzen van webhosting?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 december 2015 08:00 uur

Al jaren wordt er geroepen dat er aan webhosting geen droog brood meer te verdienen is, dat de marges flinterdun zijn en de prijs van een webhostingpakket richting de 0 euro per maand gaat. Het lijkt er op dat die trend gekeerd is of zelfs nooit heeft plaatsgevonden en dat de prijzen van webhosting juist aan het stijgen zijn.

Om daar een aantal voorbeelden van te noemen. Antagonist dat jarenlang als prijsvechter gold, heeft een flinke prijssprong gemaakt. Kon je daar in het verleden nog voor 24 euro per jaar een webhostingpakket afnemen inclusief .nl-domeinnaam. Op dit moment heeft het goedkoopste webhostingpakket een prijs van 74,88 euro per jaar. Bij MijnDomein.nl betaalde je in het verleden 29 euro per jaar (inclusief btw!) voor een webhostingpakket, tegenwoordig is dat 39 euro per jaar. Bij TransIP kon in het verleden webhosting worden afgenomen van 3,99 euro per maand, tegenwoordig is dat vanaf 5,00 euro per maand.

Daarnaast valt op dat de (vanaf) prijzen bij verschillende webhosters de afgelopen jaren gelijk zijn gebleven. De prijzen zijn in ieder geval niet richting de 0 gegaan. Zelfs bij Versio is alleen het goedkoopste en vermoedelijk ook meest afgenomen webhostingpakket 0,50 euro per maand. Het op één na goedkoopste pakket kost al 2,25 euro per maand en dat loopt in bijna kwadratische stappen op tot 26,99 euro per jaar voor het duurste webhostingpakket.

Vermoedelijk zullen er ook genoeg voorbeelden zijn van hosters die wél goedkoper zijn geworden. Echter is dat in de lijn der verwachtingen. Wat echter opvalt, is dat veel hosters dat niet hebben gedaan en dat van een aantal (grote) hosters (vanaf) prijzen zelfs zijn verhoogd.

Het is overigens niet zo dat hosters de prijzen van hun (bestaande) webhostingpakketten lijken te hebben veranderd. Vergeleken met vijf jaar geleden valt op dat de hoeveelheid opslag en dataverkeer ook sterk is toegenomen. Echter blijft het daar niet bij. Je ziet ook dat technische specificaties bij veel webhosters fundamenteel zijn veranderd.

Het meest sprekende voorbeeld van Antagonist dat zelfs drie keer zo duur is geworden, biedt nu geen ‘gewone’ webhosting meer aan maar verkoopt webhostingpakketten die als VPS functioneren. De afnemer krijgt bij zijn webhostingpakket een bepaald hoeveelheid servercapaciteit (CPU-cores en RAM-geheugen) tot hun beschikking. Dat is een wezenlijk ander product dan een accountje op een server waar DirectAdmin als controlepaneel op draait.

Andere voorbeelden van vernieuwingen die bij verschillende webhosters te zien zijn, zijn bijvoorbeeld zaken als het gebruik van Varnish, het gebruik van SSD-opslag of -caching, CDN en Cloudflare integratie, performance monitoring tools zoals New Relic en Pagespeed, het zelf kunnen beheren van backups, etc. Daarnaast beginnen telkens meer webhosters zich op specifieke doelgroepen of niches te richten. Ook daarmee lijken ze extra waarde voor hun klanten te creëren, waardoor webhosting minder een commodity wordt dan het leek te worden.

Pim, 10 december 2015 10:26 am

Interessant artikeltje! Leuk om te lezen dat het creëren van waarde prioriteit heeft. Daar heeft de eindgebruiker ook echt iets aan. Want eerlijk is eerlijk: webhosting is al een erg goedkope dienst met enkele euro's per maand. Nog goedkoper doet niet zoveel.

Jeroen, 10 december 2015 11:26 am

"De afnemer krijgt bij zijn webhostingpakket een bepaald hoeveelheid servercapaciteit (CPU-cores en RAM-geheugen) tot hun beschikking. Dat is een wezenlijk ander product dan een accountje op een server waar DirectAdmin als controlepaneel op draait."

CloudLinux gecombineerd met DirectAdmin is nog steeds een DirectAdmin accountje maar MET gelimiteerde hoeveelheid CPU en RAM. Prettiger voor de hoster want minder overbelasting maar wel limieten voor de klant die er voorheen niet waren.

TotallyHosetd, 10 december 2015 11:41 am

Herkenbare trend. Bij ons zijn de prijzen nog vrijwel gelijk aan de begintijd 11 jaar geleden, maar waar we begonnen met 25 MB schijfruimte krijg je nu 5000 MB schijfruimte voor dezelfde prijs.

Wouter, 10 december 2015 12:22 pm

Als de prijzen (zoals ook wij gedaan hebben de afgelopen 10 jaar) gelijk blijven, wordt je in feite elk jaar goedkoper, gezien de inflatie. Aanpassingen boven de inflatie zijn eigenlijk pas echt prijsstijgingen en waarbij je dus kan spreken over een stijgende prijs voor een bepaald product of dienst. Alles dat meegaat met de inflatie blijft gelijk qua prijs en alles dat onder de inflatie blijft, wordt goedkoper (al kan het bedrag in absolute bedragen dan nog steeds wel iets gestegen zijn natuurlijk). Los van het feit dat je bij vrijwel elke hoster meer krijgt voor hetzelfde bedrag dan laten we zeggen 10 jaar geleden (zo ook bij ons) wat natuurlijk eigenlijk ook een prijsverlaging is.

Al met al zou ik betwijfelen of er (op een paar uitzondering na) nu echt veel prijsverhogingen in absolute zin zijn geweest. Misschien dat er alleen minder behoefte is klanten binnen te halen met de allerlaagste prijs t.o.v. de concurrenten?

Arie, 10 december 2015 1:11 pm

De resources zijn de afgelopen 10 jaar ook veel goedkoper worden, voor de prijs van 200 MB 10 jaar geleden krijg je nu 2GB, noem maar wat.

Maar enkele jaren geleden waren er echt veel prijsvechters, daar wordt niemand vrolijk van uiteindelijk. Mooi dat dat niet heeft doorgezet.

Wel wil ik ook nog aantekenen dat Antagonist inderdaad helemaal niet bijzonder is, CloudLinux bestaat al een jaar of 5 en wordt als een golf over de hosters uitgerold. Afgelopen jaar gaat het hard met name. Wat dat betreft is dat gewoon meer meegaan met de tijd en is het ook nog vrij laagdrempelig wat Jeroen zegt. Als je op antagonist.nl kijkt pronkt met zelfs met 'de eerste ter wereld', dat gaat vrij ver vind ik; als je bedenkt dat CL voor ALLE shared hosters gemaakt is en het ook als zodanig door honderden/duizenden partijen gebruikt wordt. Maar goed, beetje marketing kan geen kwaad maar wees er als blog wel kritisch op.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.