Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voipbuster korte tijd plat door brand in datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 februari 2007 14:13 uur

Enkele dagen geleden was het slecht mogelijk om te verbinden met VOIP-provider Betamax, dat vooral bekend is als Voipbuster maar ook onder een groot aantal andere namen. Het probleem werd veroorzaakt door een brand in het datacentrum waar de Voipbuster servers staan en daarvan raakten er een twintigtal (connection) servers beschadigd, zo verklaarde een Betamax woordvoerder tegenover ZDnet.

Op de website van Voipbuster was destijds de volgende melding te lezen:

Due to a fire at our server site we are currently experiencing severe technical problems. Our sincere apologies for the inconvenience caused; we are working hard to try and solve the problem as soon as possible.
Due to the severity of the disruption it may however take at least one day before we can offer full service again.
Please try again later.

Dit laat duidelijk het belang zien van vroegtijdige en accuratie rook/branddetectie en in het verlengde daarvan de blusinstallatie. In veel datacentra rookmelders aanwezig die al bij enkel deeltjes rook in de lucht alarm slaan, waarna in de meeste gevallen de ruimte dan automatisch gevuld wordt met een zuurstof verdrijvend gas zoals Argon of Inergen.

Het feit dat de brand zo’n schade kon veroorzaken bij Betamax, doet mij vermoeden dat dergelijke voorzieningen niet in het datacentrum aanwezig waren! Dit incident toont dus duidelijk de waarde en het belang van een professioneel datacentrum aan!

Paul, 19 februari 2007 11:24 am

Arnout.

Ik vind het vrij simpel om zomaar conclusies te trekken als 'het lijkt mij dat het DC geen antibrand voorzieningen had'.

20 servers passen makkelijk in 1 rack, dus het kan best zijn dat de brandinstallatie juist wel heel goed gewerkt heeft, en verdere schade enorm beperkt heeft.

Je weet immers niet hoeveel servers dit bedrijf in dezelfde ruimte had staan en wat 'r wel allemaal heel gebleven is.

Arnout Veenman, 19 februari 2007 11:32 am

Dat mag wel zo zijn Paul, echter wanneer er een Aspirated smoke detector (veelal bekend onder het merk VESDA) aanwezig is, dan heeft vuur _geen_ kans wanneer dat gekoppeld is aan een gas blusinstallatie. Dat is de conclusie die ik getrokken heb, niks meer, niks minder.

Paul, 19 februari 2007 12:07 pm

Arnout,

Dat is de theorie, maar vaak blijkt dat het in de praktijk niet altijd zo gaat als het volgens de theorie zou moeten gaan :). Ik vind dat je de situatie moet kennen voordat je echt conclusies kan trekken, maar uit jouw (theoretisch) oogpunt zou ik idd wel tot dezelfde conclusie komen.

Arjan Bijnen, 21 februari 2007 12:17 pm

Waar rook is, is vuur. In de meeste gevallen van alle elektronica branden begint vooraf aan de brand de apperatuur te smeulen en zal er een vieze dunne rook verspreid worden.

Elektrische apperatuur zoals servers kunnen een lange tijd enkel maar smeulen alvoor ze gaan branden. De tijd tussen smeulen en branden is over het algemeen in ieder geval groot genoeg dat een goede gas blusinstallatie een dergelijke schade moet kunnen verkomen.

Ik sluit me aan bij Arnout en betwijfel het ook of daar een goed functionerend gas blusinstallatie aanwezig is geweest. Ik weet natuurlijk niet welk datacenter dit is geweest maar indien dit een amerikaans datacenter is geweest verbaast het me eigenlijk niets. Ik geloof dat het wel algemeen bekend dat de gemiddelde Amerikaan een sprinkler installatie in een datacenter verkiest boven een gas blusinstallatie.

Erwin, 23 februari 2007 10:15 am

Volgens mij hebben ze daar gewoon met aardgas geblust :P

Maar inderdaad, computer chips smeulen normaliter lang genoeg om getecteerd te worden, mits er VESDA aanwezig is, en niet de rookdetectors van de GAMMA. I.c.m. met een gasblusinstallatie zou zoiets niet moeten kunnen gebeuren.

jan, 17 november 2008 5:26 pm

ik wil graag pagina van voip buster

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.