Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google: Hoge temperatuur goed voor harddisks

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 februari 2007 11:05 uur

Over het algemeen wordt aangenomen dat een harddisk bij hoge temperaturen eerder defect raakt. Uit onderzoek van Google blijkt precies het omgekeerde. Bij relatief hoge temperaturen (tussen 37C en 42C) is de statistische kans dat een harddisk defect raakt het kleinst. Het onderzoek dat door Google is uitgevoerd omvat de systematisch verzamelde gegevens van meer dan 100.000 harddisks van de belangrijkste harddisk fabrikanten.

De onderzoekers van Google zijn zelf ook verbaasd over dit resultaat. De conclusie die ze dan ook zelf trekken is dat datacentra meer flexibiliteit hebben met de omgevingstemperatuur in het datacentrum, dan tot nu toe werd aangenomen:

Overall our experiments can confirm previously reported temperature effects only for the high end of our temperature range and especially for older drives. In the lower and middle temperature ranges, higher temperatures are not associated with higher failure rates. This is a fairly surprising result, which could indicate that datacenter or server designers have more freedom than previously thought when setting operating temperatures for equipment that contains disk drives. We can conclude that at moderate temperature ranges it is likely that there are other effects which affect failure rates much more strongly than temperatures do.

Naast de zeer opvallende onderzoeksresultaten wat betreft het effect van een hoge temperatuur op harddisks, is een ander zeer interessante resultaat dat een hoge load op een harddisk enkel gedurende de eerste 6 maanden de kans op uitval statistisch gezien aanzienlijk verhoogt. Na 3 jaar is de kans op uitval onder hoge load zelfs kleiner dan wanneer de harddisk minder belast wordt. Na 5 jaar is dit weer omgedraaid en is de kans op uitval onder hoge load weer hoger.

Zoals al aangegeven zouden datacentra de temperatuur op de datavloer gerust een paar graden op kunnen laten lopen. Sterker nog, op basis van dit onderzoek valt zelfs te stellen dat dat de betrouwbaarheid van de servers zou doen toenemen gezien het harddisks zijn waarvan aangenomen wordt dat die sneller uitvlalen bij een hogere temperatuur. Wanneer de HVAC systemen (airco) minder hard hoeven te werken leidt dat ook meteen tot een lager stroomverbruik, wat beter voor het milieu is en ook tot een kostenbesparing leidt.

De vraag blijft echter, blijft de conclusie uit dit onderzoek dat een hoge temperatuur goed voor harddisks is overeind, wat zijn de effecten van een hoge(re) temperatuur op de andere onderdelen van servers en apparatuur en welke datacentrum eigenaar durft het aan om de temperatuur enkele graden op te laten lopen op de datavloer? Wie het weet mag het zeggen!

Het volledige onderzoek is hier (PDF) te lezen

ISPam.nl Job board

Casper Bakker, 18 februari 2007 2:04 pm

Beetje kort door de bocht Arnout. Het is niet hoe hoger de temperatuur hoe beter. Bij hele lage temperaturen en bij hele hoge temperaturen komen meer fouten voor en gaan ze sneller kapot. Betekend niet dat het overal 50 graden moet worden want dan gaat het ook niet goed... Tussen de 30 en de 35 graden gaat het het beste.

Andrew Passon, 18 februari 2007 2:19 pm

"Google goes SBP" :p

Arnout Veenman, 18 februari 2007 2:41 pm

Casper, het spreekt natuurlijk voorzich dat de temperatuur niet boven bepaalde waarden moet komen, dat is dus 50C. Het feit dat er de minste uitval tussen de 37C en 42C is, geeft dus aan dat dus de beste temperatuur voor een harddisk is om bij te functioneren. Op basis van het feit dat de continuiteit leidend is. Ik zal het artikel nog even verduidelijken op dat punt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...