Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BIT organiseert praktijkgericht IPv6-seminar

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 19 december 2008 08:03 uur

Onder de naam “2001:: An IPv6 space odyssey” wordt op 23 januari 2009 in Ede een praktijkseminar gegeven om het gebruik van IPv6 aan te moedigen. Door praktische tips te bieden, wordt duidelijk dat IPv6 niet eng is en dat de implementatie weinig tijd en geld kost. Dit protocol maakt een bijna oneindig aantal internetadressen mogelijk.

BIT organiseert dit gratis seminar voor hosting- en accessproviders en andere geïnteresseerden om te laten zien hoe je in de praktijk werkt met IPv6. Sprekers van onder andere RIPE NCC, Microsoft en Shock Media delen daarom hun ervaringen en geven praktische tips. BIT wil de overgang naar IPv6 bevorderen aangezien op dit moment nog te weinig bedrijven IPv6 gebruiken en verwacht wordt dat in 2010 een eind komt aan het aantal beschikbare IP-adressen.

Alex Bik, technisch directeur van BIT:

We vinden dat er in de praktijk te weinig wordt gedaan met IPv6. Zeker na het afblazen van de IPv6-awards door de Nederlandse IPv6 Task Force. Om daar verandering in te brengen en het gebruik van IPv6 te blijven stimuleren organiseren we dit seminar. We geven collega’s tips om te laten zien hoe eenvoudig de overgang naar IPv6 kan zijn.

Aanmelden voor dit seminar kan via www.ipv6so.nl: na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving.

Marco, 19 december 2008 9:32 am

Ja, prima initiatief van BIT! De IPv6 taskforce maakt een bijzonder zwakke indruk op mij. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen. IPv6 is leuk (en gewoon noodzaak), dus ga er mee aan de slag zou ik zeggen. Ikzelf had het al in 2000 tot op mijn desktop, dus het wordt nu wel eens tijd dat de rest van de wereld massaal gaat volgen. Zo moeilijk is dat niet. Veel software ondersteund het al, zoals alle gerenommeerde OSen. Sommige appliances snappen nog geen IPv6 . Dat is een schande! Niet kopen, maar links laten liggen die rommel.

Mark Scholten, 19 december 2008 10:30 am

Hier moeten eerst ten minste 2 netwerken over op IPv6 voordat we het kunnen invoeren. Voor 1 van deze netwerken is IPv6 PI vereist en hier is het wachten nog op.

Randy ten Have, 19 december 2008 10:52 am

Je beheerd je eigen netwerk (nog) niet Mark, dus ik ben benieuwd waarom PI vereist is? Vanuit RIPE perspectief, snap ik wel waarom ze geen Ipv6 PI geven. Je komt eenmaal een /32 shoppen en bent de rest van je leven klaar. RIPE heeft het verpakt in 'we willen eindgebruikers aan ons binden' en zal dus met abonnementen komen om de vervallen inkomsten te compenseren. Op zich niets mis mee, voor je telefoonnummer betaal je ook een maandelijkse fee bij AT/OPTA. Maar er mag inderdaad wel iets meer haast bij gemaakt worden. PI is toch iets veiliger en flexibeler.

Randy
(Ipv6 ready)

Mark Schouten, 19 december 2008 11:37 am

@Mark Scholten

RIPE komt ook op het seminar, dus dan kun je met ze in discussie over het hoe en wat. :)

Wido, 19 december 2008 11:40 am

Ik speel ook al een geruime tijd met IPv6 en ik vind het ideaal! Op locaties waar geen IPv6 is start ik Teredo op mijn laptop, maar verder heb ik overal een SixXS subnet op mijn routers (thuis en op kantoor wel te verstaan ;) )

Maar wij kwamen er ook achter dat onze Foundry FESX'en (Vorig jaar gekocht!!) Geen IPv6 doen, schande! Maar met een andere firmware blijkt het uiteindelijk wel mogelijk.

In 2009 ook eens met haastige spoed IPv6 uitrollen, want zo lastig is het allemaal niet.

Tudududu, 19 december 2008 12:32 pm

Wido,

Foundry heeft voor de SuperX sinds september of iets dergelijks IPv6 blades die wel SuperX doen en nog een aantal voordelen hebben.

Zowieso snap ik niet echt waarom je Layer3 op een SuperX wilt?

Wido, 19 december 2008 1:20 pm

SuperX en FESX zijn iets anders. Gaat hier om FESX448's en die doen prima Layer3.

Mark Scholten, 19 december 2008 2:09 pm

@Randy:
Zodra ik over ga naar een ander netwerk wil ik de ips mee kunnen nemen. Daarnaast werkt 1 van de netwerken waar ik afneem op dit moment volledig op PI adressen voor zover mij bekend.

Daarnaast moeten ten minste 2 van de 3 netwerken waar ik gebruik van maakt IPv6 ondersteunen voor ik er op over ga (iets met naamservers).

@Mark Schouten:
Op dit moment zit het niet in de planning om er heen te gaan, mogelijk wijzigt dit nog.

Japje, 22 december 2008 9:01 pm

Vanmiddag aangemeld, vind het erg goed dat BIT dit doet!
Zal vast een leerzame en gezellige dag worden!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.