Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe kies je een Storage-as-a-Service provider?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 december 2008 08:01 uur

Veel bedrijven, klein en groot, zijn op dit moment op zoek naar technologische on-demand oplossingen om de kosten te drukken. Software-as-a-Service (SaaS) en Storage-as-a-Service (STaaS) zijn hier voorbeelden van. Veel bedrijven hebben namelijk te maken met krappere IT-budgetten door de stagnerende economie. Iron Mountain, specialist in beveiliging en opslag van digitale data heeft een checklist gemaakt die helpt bij het kiezen van een STaaS-provider.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een Storage-as-a-Service provider:

  • Vertrouwen en betrouwbaarheid: check de antecedenten van de leverancier. Vraag of hij klantenreferenties kan geven op het gebied van opslagomgevingen en regelgeving rondom opslag. Richt u daarbij op storage die vergelijkbaar is met uw situatie en uitwisselbaar met uw infrastructuur.
  • Zorg voor inzicht in de financiële kracht van de leverancier. Wees er zeker van dat het bedrijf op de lange termijn nog bestaat als u toegang wilt blijven houden tot uw data.
  • Beveiliging is de basis: denk na over wat voor soort bedrijf u hebt en welke eisen er in uw sector worden gesteld aan beveiliging. Wees er zeker van dat het invoeren, verzenden en opslaan van, en de toegang tot uw data goed beveiligd zijn. Hoe en waar is de data versleuteld? Welke maatregelen heeft de provider genomen voor calamiteiten en dataverlies?
  • Wat is het meest belangrijk voor uw sector: bij elke business horen bepaalde bestandsformaten. Denk eens na over welke typen bestanden u wilt opslaan en archiveren (database-, multimediabestanden etc.) en over de opslageisen die uniek zijn voor uw organisatie.
  • Toegang tot uw data: eis een makkelijke toegang tot uw eigen opgeslagen data. Vanaf welke plek kan dat en hoe vaak? Wie heeft toegang tot uw data? Welke Service Level Agreements (SLA’s) biedt de leverancier? Hoe levert hij de data aan in geval van calamiteiten en dataverlies?
  • Back-up, herstel en meer: onthoud dat Storage-as-a-Service niet alleen gaat over gegevensback-up, maar over het algehele beheer van data. Denk bijvoorbeeld na over welke voorzieningen de leverancier heeft voor het beheer van zeven jaar oude data, afgezet tegen de opslagmethode van recente data.

Wie van jullie biedt er STaaS oplossingen aan of is dat van plan?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.