Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese ‘OPTA’ afgewezen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 februari 2007 11:34 uur

De wens van Eurocommissaris Viviane Reding om een Europese ‘OPTA’ op te richten is afgewezen door European Regulators Group waarin de Nationale toezichthouders, waaronder de OPTA verenigd zijn. Ruim een jaar na de aankondiging en verwoede pogingen om instemming van de lidstaten te krijgen is het voorstel nu naar de prullenbak verwezen.

De verwachting was al dat een Europese OPTA die overkoepelend zou zijn, vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank, het niet zou halen. Vanuit de individuele lidstaten is er namelijk veel kritiek op het voorstel. Nederland is een van de felste tegenstanders, dat bleek al uit de bijeenkomst ‘Toekomstige Regulering Elektronische Communicatie’ in november vorig jaar, waar ik zelf ook aan heb deelgenomen.

Uit die bijeenkomst bleek duidelijk dat de OPTA en vrijwel alle marktpartijen in Nederland, op een club van KPN concurrenten verenigd in de vereniging ‘ACT’ na. Het er mee eens zijn dat de bevoegdheden van de Europese Commissie op dit punt niet dient te worden uitgebreid en juist dient te worden beperkt, gezien elke (Nationale) markt anders is.

Het is dus mooi dat de European Regulators Group (ERG) het voorstel na de prullenbak heeft verwezen. Al heeft de ERG zich vrijdag na de vergadering die met Viviane Reding gehouden is, wél uitgesproken voor nauwere samenwerking met de Europese Commissie maar ook voor een netwerk van toezichthouders onderling, die gezamelijk samenwerken om de nationale verschillen te verkleinen, zonder supranationale dwang.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.