Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hyperconverged stack van Nutanix: mogelijk trend voor 2016

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 4 januari 2016 08:00 uur

Als we toch een trend moeten aanwijzen voor 2016 en niet in clichés willen blijven hangen, dan zetten we onze kaarten in op hyperconverged infrastructuur. Converged stack kennen we al een tijdje, dankzij HP, Dell en natuurlijk de vBlocks en vxBlocks van VCE, maar al die apparaten vergen toch nog behoorlijk wat ruimte in een datacenter. Los daarvan: converged stack met servercapaciteit, netwerk, storage en backup in één fysieke ‘doos’ is gebouwd op complexe architectuur en vereist een behoorlijk diepgaande kennis van deze infrastructuur, zowel in set-up als in beheer. Het wachten was op een eenvoudige infra gebaseerd op X86.

Nutanix, dat in Nederland ‘premium’ wordt geleverd door wCare ICT in Harderwijk, lijkt in dat opzicht een succesverhaal te worden. Dat succes wordt bepaald door Nutanix Acropolis, een eenvoudige machine die zowel server- als storagecapaciteit via flash levert. Rack-mountable, binnen een paar uur operationeel, eenvoudig uit te breiden door middel van scale-out. Dat laatste is een wezenlijk verschil met veel converged stack dat vaak scale-up is. De klant – doorgaans een datacenter – moet dan al flink investeren in de basisinfra, waarbinnen dan capaciteit kan worden opgeschaald. Bij Nutanix is het een kwestie van ‘doosjes bijplaatsen’.

Het bedrijf maakte vorige week bekend dat het bezig is om naar de beurs te gaan. Gaat het zo goed met Nutanix, dat nog maar twee jaar bestaat? Nee. Integendeel zelfs. De beursgang is pure noodzaak, al wordt daar maar weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Om te beginnen heeft het bedrijf nog geen cent verdiend. Nu is Nutanix een typische startup: de omzet steeg van zo’n 30 miljoen dollar in 2013 – het jaar van oprichting – naar ruim 240 miljoen vorig jaar. De schuldenlast nam echter ook flink toe. Het bedrijf eindigde vorig jaar met 126 miljoen dollar verlies. Da’s niks geks.

Maar Nutanix ziet wel een ander probleem op zich afkomen. Dat probleem heet Dell, partner van Nutanix. Maar datzelfde Dell nam recent EMC over en daarmee ook de storage-oplossingen van EMC en zelfs de converged technologie van EMC binnen VCE. Kortom: de kans is aanwezig dat Dell eigenlijk niet zo veel belang meer heeft in een partnership met deze startup. Toch zien marktanalisten grote kansen voor Nutanix, zeker omdat het bedrijf een ideale oplossing heeft voor hybrid cloudoplossingen. Het praat inmiddels met vrijwel alle grote cloudaanbieders, waaronder Amazon en Microsoft. Het zal er op aankomen of deze startup voldoende financiering weet aan te trekken via de uitgifte van aandelen. Als dat gebeurt, dan zal de hyperconverged stack van dit bedrijf in 2016 in menig datacenter worden uitgerold.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...