Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opvolging Jan-Willem des Tombe door Erwin Bleumink als voorzitter van DINL is opvallend

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 januari 2016 10:00 uur

Op de eerste werkdag van het jaar was er opvallend nieuws: Jan-Willem des Tombe (DHPA/Interned services) draagt het voorzitterschap van Stichting DINL over aan Erwin Bleumink (Surfnet). Niet alleen is het vertrek van Des Tombe opvallend, maar ook is het opmerkelijk dat er in het dagelijks bestuur geen vertegenwoordiger van een brancheorganisatie meer zit.

DINL is de vertegenwoordiger van ‘de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren: datacenters, hostingpartijen, Internet Service Providers, AMS-IX en SURFnet’. De koepel heeft als achterban de brancheorganisaties die deze partijen vertegenwoordigen. Daarnaast zijn er ook drie partijen bij DINL aangesloten die geen brancheorganisatie zijn, maar in plaats daarvan zelf IT-infrastructuurdiensten leveren aan hun klanten.

Het gaat daarbij om AMS-IX, SIDN en Surfnet. Door de voorzitterswissel zijn dit ook de drie partijen die respectievelijk de secretaris, penningmeester én voorzitter van DINL leveren. Samen vormen zij het (dagelijks) bestuur van DINL. Hoewel alle aangesloten organisaties één bestuurder leveren, vormen zij de kern binnen het bestuur. Op de website van DINL worden de andere bestuurders zelfs niet eens genoemd.

Op de bestuurders in kwestie valt zelf weinig aan te merken. Stuk voor stuk hebben ze hun sporen verdiend. Wat er echter opvallend -en wat mij betreft minder logisch – aan is, is dat er geen vertegenwoordiger van één van de vijf brancheorganisaties in het dagelijks bestuur zit. Ik vraag me af of dat een goede zaak is want een vertegenwoordiger van een brancheorganisatie kijkt net even op een andere manier tegen dingen aan dan een bestuurder die zelf (alleen) verantwoordelijk is voor één eigen organisatie.

Verder is het opvallend dat Jan Willem des Tombe stopt als voorzitter van DINL. Uit het persbericht dat de organisatie heeft verspreid, kan niet worden opgemaakt of hij ook als bestuurslid stopt of enkel een stapje terug doet zoals hij ook bij Stichting DHPA heeft gedaan. Dat is ook meteen het tweede opvallende feit. Naar verluidt was Des Tombe gestopt als voorzitter van DHPA omdat het dubbele voorzitterschap door de andere deelnemers in DINL niet wenselijk werd geacht.

In het persbericht wordt Des Tombe door DINL geprezen voor zijn ‘visionaire inzet’ die ertoe heeft geleid dat de organisatie in 2015 is uitgegroeid tot een belangrijke belangenbehartiger van de online sector. Die lofzang is mijns inziens terecht. Hoewel ik in het verleden vaak kritisch ben geweest, moet niet onderschat worden wat Jan Willem des Tombe met DHPA en later ook met DINL heeft gedaan voor de branche!

Maurice, 7 januari 2016 3:15 pm

Waar ik me over blijf verbazen...

"Deelnemers van de DHPA staan borg voor kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en transparantie. Toetreden als deelnemer is dan ook uitsluitend mogelijk voor bedrijven die strikt binnen het profiel van de deelnemers vallen en deze kernwaarden delen. Eventuele toetreding is dan ook onderworpen aan een proces van ballotage, dat kan worden geïnitieerd middels voordracht door een bestaande deelnemer of op basis van een uitnodiging door het bestuur."

In hoeverre kan de DHPA zichzelf een brancheorganisatie noemen als ze (slechts) 31 leden vertegenwoordigen van de wat... 1700 aangesloten SIDN deelnemers? Moet je je niet vrij kunnen aanmelden wil er überhaupt sprake zijn van een brancheorganisatie? (in plaats van invite only).

Uit de SIDN top 10 ontbreken 9 partijen, samen goed voor bijna 45% van alle .nl domeinregistraties. Nu is natuurlijk de webhostingmarkt niet de enige tak die in hosting voorziet, maar slechts 1 vertegenwoordiger uit deze markt is dan weer het andere uiterste.

Zolang aan die beperkte vertegenwoordiging niets wordt gedaan kan ik de DHPA moeilijk zien als een "brancheorganisatie".

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.