Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mogelijk uitbreiding Google datacenter in Eemshaven

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 15 januari 2016 08:00 uur

Havenbedrijf Groningen Seaports investeerde enorm in de Eemshaven, vooral om deze plek geschikt te maken voor grote datahotels. Google was de eerste die zich in 2014 daadwerkelijk meldde. Maar daar bleef het bij. Amazon, Apple, Microsoft: geen van die partijen heeft plannen om zich in de Eemshaven te vestigen met datacenters. Toch blijft het niet bij dat ene datacenter. Google kocht in totaal 45 hectare grond en heeft nu plannen om nog twee datacenters te bouwen, zo meldde het Dagblad van het Noorden op de voorpagina.

Voor de regio – die kampt met enorme werkloosheid en kwakkelende economie – is dat heel belangrijk. In dat eerste datacenter van Google komen rond 150 mensen te werken, maar dat is niet het voornaamste. De datacenters moeten als magneet gaan werken voor andere bedrijven die vervolgens naar de Eemshaven komen.

Google investeerde tot nu 600 miljoen euro in dat eerste hotel. De regionale krant meldt dat Google mogelijk wil uitbreiden naar drie datacenters. De investering komt daarmee op ruim één miljard euro. De krant citeert wel een woordvoerder van het bedrijf: er is nog niets zeker. Het gaat om lange termijn-plannen.

Is dat nu goed of slecht nieuws? Volgens het havenbedrijf dat de Eemshaven exploiteert, is er bijkans geen betere locatie dan de haven bij Delfzijl. De 180 hectare die voor datacenters is gereserveerd, ligt boven de zeespiegel, het wemelt er van de grote energiecentrales (RWE, Nuon, Electrabel) en onlangs is er nog behoorlijk geld gestoken in de onderzeese datakabels naar de haven. Kosten noch moeite zijn gespaard om grote datacenters en cloudreuzen naar Groningen te halen. Tot nu toe hapt alleen Google, al meldt Dagblad van het Noorden dat mogelijk Salesforce ook naar de Eemshaven komt. Maar dat wordt nergens bevestigd.

(bijgevoegd: artist impression van drie datacenters van Google. Bron: dagblad van het noorden)

(bijgevoegd: artist impression van drie datacenters van Google. Bron: dagblad van het noorden)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.