Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dutchwebhosting Solutions slachtoffer van spookfacturen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 februari 2007 09:29 uur

Meerdere partijen hebben de afgelopen dagen een spookfactuur gehad die lijkt afkomstig te zijn van Dutchwebhosting Solutions (DWS). In de spookfactuur wordt opgeroepen om binnen 8 dagen te betalen om zo te voorkomen dat de domeinnaam, die in de spookfactuur genoemd staat, zal worden opgeheven.

Op de spookfacturen staan naast het logo ook de gegevens van DWS inclusief het postbank rekeningnummer. Het lijkt er daarom op dat de verzender van de spookfacturen ze niet heeft verstuurd met als doel om er zelf direct financieel gewin van te hebben. Dit lijkt meer op een zogenaamde joe job door waarschijnlijk een jaloerze concurrent of boze (ex-)klant die probeert om DWS schade toe te brengen.

Een van de ontvangers van de spookfactuur was Webxtra, die er een melding over plaatste op webhostingtalk.nl en daar tevens een scan van de brief en envelop plaatste. Interessant om te zien is dat de postzegel die gebruikt is uit de serie “Rookworst 10 voor Nederland maal € 0,44” die zoals de naam al impliceert, enkel per tien wordt verkocht en ook niet bepaald een zakelijk karakter hebben. Het doet dan ook vermoeden dat er achter deze joe-job geen professionele organisatie zit.

Ondertussen heeft Dutchwebhosting Solutions ook een melding op hun website geplaatst waarin DWS meldt dat ze zelf al aangifte hebben gedaan van valsheid in geschrifte en (poging) tot oplichting en roepen ontvangers van de spookfacturen op om zelf ook aangifte te doen.

Verder meldt DWS in het nieuwsbericht op hun website over de spookfacturen:

Het blijkt dat er per reguliere post valselijk opgemaakte facturen worden verzonden met een briefhoofd die is “geript” van onze website (DUTCHWEBHOSTING SOLUTIONS) en men doet voorkomen dat wij deze hebben verzonden.

Men doet voorkomen dat deze facturen worden verzonden door DutchwebHosting echter deze verzend geen facturen met deze lay-out en niet per reguliere post, maar (uitsluitend) via gewaarmerkte PDF per e-mail.

In een telefoongesprek met John van der Lingen van moederbedrijf Internet Service Europe blijkt dat ze gisteren zelf ook onaangenaam verrast werden door telefoontjes van ontvangers van de spookfacturen. John legde me uit dat facturen nooit door Dutchwebhosting Solutions zelf, maar altijd door moederbedrijf Internet Service Europe worden verstuurd per digitaal gewaarmerkte PDF. Daarnaast tast John zelf ook nog in het duister over de bron van de spookfacturen en de reden waarom deze verstuurd zijn.

Hierbij wil ik iedereen die een spookfactuur heeft ontvangen oproepen om (een kopie of scan van) deze te sturen naar Dutchwebhosting / Internet Service Europa of naar mij. Het zelfde geldt voor een ieder die mogelijk meer informatie heeft over de spookfacturen. Wie anoniem wil blijven kan ook contact met mij opnemen, waarna ik de informatie zal doorgeleiden.

Helemaal mooi zou het zijn als alle ontvangers van de spookfacturen aangifte doen bij de politie. Des te meer aangiften, des groter de aandacht van de politie voor de kwestie. Want wie is de volgende die van een dergelijke actie het slachtoffer wordt? De misselijke grapjurk die hier achter zit moet worden gepakt!

De scan van de spookfactuur ontvangen door Webxtra:

 DWS Spookfactuur

Afbeelding via webhostingtalk.nl

Arjan Bijnen, 21 februari 2007 12:01 pm

Wel typisch dat WebXtra ook een dergelijk factuur ontving over het domein webxtra.nl terwijl deze zelf deelnemer categorie 1 bij SIDN is en het domein onder eigen deelnemersschap in beheer heeft.

In mijn ogen is in ieder geval het register van SIDN misbruikt hiervoor gezien de adressering van WeXtra ook exact met dezelfde hoofdletters op het factuur vermeld staat als in het SIDN register (let op kleine a en grote letters BEUNINGEN GLD).

Zal mij niets verbasen als het een bekende van beide partijen is welke onrust wil stoken.

SWINX.NL, 23 februari 2007 3:35 pm

Volgens mij zijn die hoofdletters enzo gewoon "PTT notaties", die schrijven dat ook altijd zo.

Het valt mij eerder op dat de factuur overmatig Engels is en ook samengevoegde woorden als "postbank accountnumber" bevat.

Arjan Bijnen, 25 februari 2007 10:31 pm

@Swinx.nl: Correct, de PTT gebruikt dit zo. Echter gebruiken ze tussen huisnummers en de toevoeging over het algemeen ook een -teken. Die is hier weer niet te vinden.

Gister viel me trouwens op dat de rookworsten zegel gewoon bij TNT Bussiness te vekrijgen is.... Sterker, ze hebben er reclame platen van.

Chris Hagg, 1 maart 2007 11:34 am

Ook ik heb deze factuur ontvangen. Wij zijn eveneens een webdesign / webdevelopment bedrijf met eigen servers. Kortom, verstand van zaken en geen klant bij DutchWebhosting... snap niet wat een fraudeur hiermee zou willen bereiken. Als het goed is hebben jullie al een scan van ons binnen. C. Hagg, HID Digital Solutions, http://www.hid.nl.
Ook wij hebben een melding geplaatst op onze website ter waarschuwing.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.