Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse EdgeConneX gaat datacenter bouwen in Amsterdam

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 januari 2016 08:00 uur

De Amerikaanse datacenterleverancier EdgeConneX gaat uitbreiden in Europa. Het eerste datacenter aan deze kant van de Atlantische Oceaan zal worden gevestigd in Amsterdam. Daarbij gaat het om een ‘edge datacenter’, bedoeld voor cloud service providers en online videodiensten om data te cachen. Dit is vooral interessant voor bedrijven die niet dichtbij de grote internethubs zitten.

Maar: waarom dan Amsterdam, dat juist wel een internetknooppunt is? Volgens EdgeConneX is Amsterdam echter een logische keuze om een eerste datacenter in Europa te vestigen. Vanuit onze hoofdstad worden vervolgens meer datacenters gepland in onder meer Frankrijk, Italië, Engeland, Oostenrijk en Duitsland. In deze landen zitten bedrijven vaak wel op grotere afstand van de internetknooppunten.

Kort gezegd: egde datacenters brengen de datacenters – en daarmee de levering van content – letterlijk naar de klanten toe, naar de ‘randen van het netwerk’. Dit levert een flinke verbetering in de prestaties op. EdgeConneX doet dit met eenvoudige, lights-out datacenters die snel neergezet kunnen worden. Het jonge bedrijf bouwde zo al meer dan twintig datacenters in de VS in de afgelopen twee jaar.

Het idee van de ultieme consolidatie en vooral grote clouddatacenters in de buurt van exchanges, wordt zo losgelaten. En dat is een beweging die er al een tijdje aan zat te komen. Cloud groeit en vooral de hoeveelheid data groeit. EdgeConneX richt zich op content delivery, maar met name op online video. Daarbij werkt het hetzelfde als caching op een pc: de klant heeft zijn bestanden gewoon sneller als de data dichterbij wordt bewaard.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.