Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters Verizon mogelijk in etalage

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 januari 2016 08:00 uur

Verizon gaat mogelijk haar datacenters verkopen, zo meldde Datacenterknowledge.com vorige week. De geruchten gingen al rond, maar de CFO van Verizon bevestigde dat het bedrijf daadwerkelijk met plannen speelt. De belangrijkste en meest gewilde datacenters die Verizon heeft, komen uit de overname van Terremark in 2011 met een waarde van ruim een miljard euro. Verizon is een grote speler in de VS, maar heeft ook zogeheten Network Access Point (NAP) datacenters in Europa, ook in Amsterdam.

Dat NAP is een van de paradepaardjes van Verizon. Het datacenter is gekoppeld aan de Schiphol fiber-ring en biedt toegang tot de netwerken van 160 carriers. Totale vloeroppervlakte is tienduizend vierkante meter. De berichten zijn echter niet duidelijk of het om alle datacenters gaat. Vanuit een strategische gedachte zou het logisch zijn om alle centers daadwerkelijk van de hand te doen. Verizon zou zich dan volledig op de diensten kunnen richten en niet meer op het beheer van de gebouwen. Datacenters – als fysieke gebouwen – zijn dure assets. De vraag is of de datacenters sec tot het core portfolio van Verizon horen of juist niet: in dat laatste geval is Verizon meer een pure provider.

De tweede vraag is: wie zou de datacenters willen en kunnen overnemen? Reuters heeft al berekend dat het volledige portfolio toch een dikke 2,3 miljard euro waar is. Dan moet je als overnamepartij toch over een flink gevulde oorlogskas beschikken. Je krijgt dan datacenters die letterlijk top-notch zijn, maar ook centers die minder gewild zijn. Veel gegadigden zullen toch de krenten uit de pap willen pikken. Maar wie zijn dan de meest voor de hand liggende gegadigden? Dan kijk je naar een partij die het meest baat heeft bij het leveren van én interconnectiviteit én vloeroppervlakte. Dan kom je al snel bij slechts één partij uit: Equinix.

Logisch? Equinix nam vorig jaar al de datacenters over van TeleCity. Daarbij ging het Equinix vooral om de centers in plaatsen waar het zelf nog geen faciliteiten had, zoals in de Scandinavische landen. In Amsterdam had Equinix al datacenters, de toevoeging van TeleCity had daar nauwelijks meerwaarde. Datzelfde zal nu ook spelen als het bedrijf de faciliteiten van Verizon wil overnemen. Toch is het eigenlijk de enige serieuze kandidaat, al noemt Datacenterknowledge.com nog wel anderen waaronder Digital Realty. Digital Realty is veel meer een pure datacenter- en colocationleverancier, is minder actief op het terrein van interconnectivity. Ook Digital Realty heeft wereldwijd datacenterlocaties, ook in Amsterdam.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.