Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het Datacenter van OVH

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 8 februari 2016 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. Gelukkig hebben wij als redactie de rubriek ‘een kijkje in de keuken van’ in het leven geroepen en kun je nu gewoon vanaf de bank ‘op bezoek’ bij verschillende datacenters. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij OVH en stelden wij Lionel Deny, Datacenter Director van OVH, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

OVH-Datacentre Strasbourg

OVH-Datacentre Strasbourg

OVH in het kort

Naam datacenter: OVH
Aantal datacenters: 18 datacenters in 5 verschillende locaties verspreid over Frankrijk en Canada.
Plaats: Frankrijk – Roubaix, Strasbourg, Gravelines, Parijs (co-locatie). Canada – Beauharnois
Oprichtingsjaar: 1999
Aantal medewerkers:  1000+
Oppervlakte: 200,922m² waarvan 193,309 m² aan datavloer
Totaal vermogen: Ongeveer 20 MW
Stroom per rack: 1 en 20 MW, afhankelijk van het type servers
Stroom redundantie: 2N+1
Soort koeling: In-house waterkoeling en verse lucht koelsystemen
Carrier neutraal: Gedeeltelijk eigen netwerk + gelijkwaardige overeenkomsten met telcos en carriers.
PUE: Power Usage Effectiveness: 1.0 & 1.20
Soort stroom (leverancier): Elke soort; we gebruiken een elektriciteitsnet dus is het gemengd. Frankrijk gebruikt met name kernenergie
Certificeringen: PCI DSS Level 1, ISO 27001, SOC 1 type II (SSAE 16 and ISAE 3402) and SOC 2 type II

Is OVH regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

De OVH datacenters zijn wereldwijd verspreid. “We hebben vijftien datacenters in totaal waarvan dertien in Frankrijk – Roubaix, Gravelines, Parijs en Strasbourg – met een afstand van meer dan tweehonderd kilometer tussen de locaties om redundantie en continuïteit van de dienstverlening te waarborgen; en twee datacenters in Canada. Daarnaast zijn we van plan om nog twaalf datacenters te openen voor 2018! Ons klantenbestand is erg uiteenlopend. Zo hebben we veel bedrijven uit de financiële sector, (semi)overheidsinstanties, media, transport- en toerismebedrijven en onderwijsinstellingen die gebruik maken van onze datacenters.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

“OVH datacenters zijn puur voor ons eigen gebruik – enkel geautoriseerde medewerkers hebben fysieke toegang tot de servers. De toegang wordt beveiligd met een securitybadge controlesysteem, 24/7 videobewaking en on-site bewaking. De ruimtes zijn voorzien van rookalarmsystemen en monteurs zijn 24/7 aanwezig. Mocht er een technische storing voorkomen dan kunnen ze onmiddellijk ingrijpen om ervoor te zorgen dat uw server zo snel mogelijk weer in orde is.”

Het bedrijf heeft zijn netwerk op volledig redundante wijze opgebouwd. “Redundant betekent dat mogelijk risico in overvloed wordt voorkomen. Zo kan een redundant apparaat bijvoorbeeld zijn uitgevoerd met meervoudig aanwezige onderdelen, zodat het geheel goed blijft functioneren wanneer één of meer onderdelen kapot of verloren gaan. Ook kan data redundant (dubbele of drievoudige backup) worden opgeslagen en kunnen technische systemen zowel op component- als systeemniveau redundant worden uitgevoerd.”

Er zijn bij OVH dus meerdere veiligheidsmaatregelen genomen om elk denkbaar risico te vermijden. “De redundantie van links maakt het ook mogelijk dat de data telkens de kortste weg kan nemen en zo het voordeel heeft van minimale latency, ofwel zo min mogelijk vertraging in de dataoverdracht. Sommige serverreeksen zijn ook voorzien van dubbele stroomtoevoer en dubbele netwerkkaarten, zodat de infrastructuur geheel redundant is.”

De OVH datacenters worden gevoed door twee aparte stroomvoorzieningen en zijn ook uitgerust met UPS-apparaten (noodstroomvoeding). “Bij een mogelijke stroomstoring in het netwerk kunnen stroomgeneratoren de eerste 48 uur al direct opvangen.”

Alle OVH dedicated hosting diensten zijn beveiligd tegen alle mogelijke soorten DDoS-aanvallen. “Er zijn drie 160 Gbps anti-DDoS infrastructuren opgezet in de Roubaix, Strasbourg en Beauharnois datacenters.”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber en netwerk leveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

OVH datacenters zijn niet neutraal. Ze gebruiken hun eigen wereldwijde netwerk, voornamelijk opgemaakt uit dark fiber. “We hebben overeenkomsten gesloten met internationale telecomleveranciers om netwerkinfrastructuren van derden te gebruiken.”

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“We hebben onze eigen unieke in-house koelsystemen ontwikkeld, hiermee hebben we het gebruik van airconditioners volledig kunnen elimineren.”

Sinds 2010 zijn alle OVH datacenters geheel vrij van airconditioning.
“De ‘30% air koeling + 70% waterkoeling = 0% airconditioning’-oplossing is geïmplementeerd in alle nieuwe datacenters, in Frankrijk en Canada. En daarmee zijn 98% van de OVH hostingruimtes vrij van airconditioning. De waterkoeling-techniek zorgt ervoor dat 70% van de hitte, afkomstig van de processoren, kan ontsnappen en de air koeling werkt de overige 30% weg.
Onze energiekosten zijn gehalveerd, wat betekent dat de PUE (Power Usage Effectiveness) een waarde heeft tussen de 1 en 1.2. Dit zorgt voor een constante daling van ons datacenter energieverbruik.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

“WUE (Water Usage Effectiveness) is waar we onder meer onze focus op leggen door het toepassen van innovatieve technieken. Verantwoord gebruik van water staat bij ons hoog in het vaandel! Ook hechten we veel belang aan het fatsoenlijk recyclen van alle onderdelen (batterijen, filters, elektronica) en hebben we onze eigen retrofitting dienst om een bedrijvennetwerk op te zetten rondom recyclingmogelijkheden. We gaan onnodige verspilling van materiaal en energie te allen tijde tegen.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“We verwachten dat onze datacenters in de toekomst goedkoper zullen worden om te bouwen, en dat we ze bovendien nog flexibeler kunnen maken en meer redundant. Er zijn vele engineers hard aan het werk om dit verder uit te breiden – we zijn ervan overtuigd dat we deze ontwikkeling waar zullen maken.”

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

“Wat voorop staat is de beveiliging, de milieuvriendelijkheid en het volledig eigen beheer van OVH wat voor veel innovatie zorgt in ontwerp en uitvoer.”
Sinds 2003 heeft OVH zijn eigen datacenters ontworpen en gebouwd. Het bedrijf is ISO 27001::2005 gecertificeerd voor het leveren en besturen van dedicated cloudcomputing infrastructuren. Ook heeft OVH zijn datacenters gebaseerd op de ISO 27002 en ISO 27005 beveiligingsmanagement en risicoanalyse normen, en processen die hiermee in verband staan.
Daarnaast heeft OVH SOC 1 en type 2 II certificeringen ontvangen voor drie datacenters in Frankrijk en één in Canada, wat het veiligheidsniveau voor OVH Dedicated Cloud waarmerkt.

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

In Parijs DC1 zijn vergaderruimtes, werkruimtes en is er een free-phone beschikbaar. Op dit moment is dit het enige co-locatie datacenter die voor klanten beschikbaar is.

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

Michelin, CGI, Villeroy & Boch, Prestashop, Mailjet en nog vele anderen, waaronder grote klanten uit de (semi)overheid en uit de zakelijke dienstverlening die wegens privacy redenen niet opgenoemd kunnen worden.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van OVH:

OVH-BHS_le_datacentre_d_OVH_O_Beauharnois_au_Canada

OVH Datacenter Beauharnois (Canada)

Servers met watercooling

Servers met watercooling

Watercooling Datacenter Strasbourg

Watercooling Datacenter Strasbourg

Aircooling van Datacenter RBX4

Aircooling van Datacenter RBX4

Redundante stroomvoorziening

Redundante stroomvoorziening

Elk datacenter wordt aangedreven door twee onafhankelijke krachtbron-aansluitingen. In geval van storing, zijn er generatoren om het over te nemen

Elk datacenter wordt aangedreven door twee onafhankelijke krachtbron-aansluitingen. In geval van storing zijn er generatoren om het over te nemen

Servers van OVH

Servers van OVH

Anti DDos apparatuur

Anti-DDoS apparatuur

Coen, 27 mei 2016 9:47 am

Erg leuk artikel! Zou graag een vergelijkbaar artikel zien van de Nederlandse hoster Worldstream.nl

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.