Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitsland wil anonieme communicatie verbieden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 februari 2007 08:09 uur

De implementatie van de dataretentierichtlijn is op dit moment in veel EU-lidstaten in volle gang. In Duitsland is gekozen voor de minimale bewaartermijn van 6 maanden, wat positief te noemen is. Duitsland gaat echter verder dan de dataretentierichtlijn met het feit dat anonieme communicatie verboden wordt. Het wordt dus VERBOTEN om een e-mail adres bij bijvoorbeeld Google Mail aan te maken onder de naam ‘Pippi Langstrumpf’ tenzij je écht zo heet uiteraard.

Veel juristen stellen echter dat het conceptswetsvoorstel in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. In Duitsland ontbreekt een bepaling die vergelijkbaar is met artikel 120 van de Nederlandse grondwet, waardoor in Duitsland in tegenstelling tot Nederland, de wet in formele zin wel aan de grondwet mag worden getoetst.

Het is dus nog maar even de vraag of het conceptwetsvoorstel wordt aangenomen en dan ook nog de constitutionele toetsing door de rechter zal doorstaan. Wat wel zeker is dat de dataretentiewetgeving een nog grotere aanslag op de privacy zal zijn dan vooraf was voorzien, gezien regeringen hier meteen van gebruik maken om nog andere wensen te verwezelijken.

Zoals het verbieden van anonieme communicatie in Duitsland en het bijhouden van de exacte locatie van mobiele bellers gedurende het volledige gesprek in Nederland. Gelukkig worden er op zulke bepalingen felle kritiek geleverd, waardoor die bepalingen het hopelijk uiteindelijk toch niet zullen halen.

IL, 24 februari 2007 2:00 am

De duitsers hebben weer eens niets te doen. Lompe primaten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.