Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opinie: security op IoT dreigt ondergeschoven kindje te worden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 februari 2016 08:00 uur

KPN meldde eind vorig jaar nog dat een landelijk dekkend Longe Range (LoRa)-netwerk eind 2016 afgerond zou zijn. Deze week meldde het telecombedrijf dat het al een landelijke dekkend netwerk wil hebben aan het eind van het tweede kwartaal. KPN gaat de aanleg van dit netwerk voor het Internet of Things dus flink versnellen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Want het IoT komt eraan en volgens deskundigen kun je daar grof geld mee verdienen.

Goldman Sachs becijferde onlangs dat het IoT in 2020 een markt vertegenwoordigt van wereldwijd 700 miljard dollar. Gartner stelt dat de markt dit jaar al naar ruim 230 miljard dollar zal gaan, met wereldwijd ruim 6 miljard aangesloten apparaten. Dat aantal zal in 2020 stijgen naar bijna 21 miljard apparaten. Nee, dan hebben we het nog niet over de koelkasten en de koffieautomaten in huizen die uit zichzelf servers gaan berichten dat de melk of de koffiebonen op zijn. Het gaat dan vooral om industriële toepassingen én auto’s. Daar zet de hele markt zwaar op in: auto’s die zelfstandig contact leggen met dealers en garages voor bijvoorbeeld beurten en storingen, maar ook zelfstandig ‘afrekenen’ in parkeergarages. Het kan allemaal.

Om dat allemaal mogelijk te maken, is dat LoRa-netwerk noodzakelijk: één netwerk dat voor miljarden apparaten toegankelijk is en dat geschikt is om grote hoeveelheden data te verwerken. Natuurlijk biedt dit grote kansen voor datacenters en hosters. Die data moet ergens worden opgeslagen. En: vanzelfsprekend zullen bedrijven die data willen gebruiken om patronen te ontdekken en daarop nieuwe diensten af te stemmen. IoT en Big Data gaan in die zin hand in hand. Daarvoor moeten applicaties worden ontwikkeld die uit al die verschillende apparaten de juiste data kunnen filteren en doorsturen naar de ‘rechtmatige’ ontvanger.

Hier ligt dus inderdaad een markt open. Nederlandse bedrijven proberen voorop te lopen. The Things Network is een Nederlandse startup die aan een wereldwijd IoT-netwerk werkt: daarvoor ontwikkelt het open-sourcesoftware waarmee apparaten kunnen worden aangesloten op LoRa-netwerken. Diverse Nederlandse steden zijn inmiddels voorzien van een LoRa-netwerk. Eindhoven (Draadloos Eindhoven), Amsterdam, Rotterdam (Intermax) en binnenkort ook Geleen (Xillion).

Maar de echte grote kansen liggen er voor professionals en bedrijven met kennis van security. Want hoe ga je ervoor zorgen dat data goed beveiligd is? De eerste hack op een auto – een Jeep Cherokee – was vorig jaar al een feit. Waarom zou je niet via een sensor in een lantaarnpaal over het LoRa naar systemen van een nutsbedrijf kunnen? Ver gezocht? Niet in het minst. IoT brengt een nieuwe werkelijkheid met zich mee als het gaat om security. Toch lijkt daar nog niet veel aandacht voor te zijn: de eerste zorg is toch om zaken op elkaar aan te sluiten. Het verdient echter sterke aanbeveling om nu al, in deze eerste fase, na te denken over de beveiliging van access points, de aangesloten apparaten en de data die deze apparaten gaan versturen naar elkaar. Probleem is dat standaard securitymaatregelen -bijvoorbeeld firewalls – niet afdoende zullen zijn. De beveiliging zal echt op de apparaten zelf (encryptie) moeten plaatsvinden. Volgende probleem is dan: welke protocollen gaan we hanteren en hoe gaan we dat beheersbaar houden?

Het IoT is een mooie belofte, maar ook een gevaarlijke zonder een wereldwijd geaccepteerde strategie over security op het IoT.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...