Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: private en public cloud storage van LeaseWeb

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 16 februari 2016 08:00 uur

In deze aflevering van storage stories hebben we een interview met Robert van der Meulen van LeaseWeb. LeaseWeb is al sinds 1997 actief en heeft inmiddels tien datacenters, niet alleen in Nederland maar ook in de VS en Azië. Behalve cloudproducten biedt LeaseWeb onder meer ook dedicated servers, colocatie en een eigen CDN (Content Delivery Network) aan. Van der Meulen is Manager Cloud en vertelt ons over de storage oplossingen die LeaseWeb in gebruik heeft voor haar private en public cloud.

Apache CloudStack

LeaseWeb zet CloudStack in voor zowel de public als private cloud. Dat zijn gescheiden platformen waarvoor bij beide full-flash hardware uit de 8000 serie van NetApp draait. Full-flash wordt vanwege de performance gebruikt. “Eigenlijk is voor ons het moment aangebroken dat voor dit soort grote opslagsystemen spinning drives een te lage performance bieden en teveel werk opleveren. We zien ook dat klanten van cloudproducten steeds meer waarde hechten aan het aantal IOPS dan het aantal GB’s.”

LeaseWeb gebruikt CloudStack niet alleen in Nederland maar ook in de datacenters van Duitsland, de VS en Singapore. In alle datacenters met cloudoplossingen zijn de platformen op dezelfde wijze ingericht. In de VS heeft LeaseWeb drie datacenters maar CloudStack is alleen in het datacenter aan de oostkust in gebruik. In het datacenter aan de westkust worden momenteel bare metal en CDN aangeboden.

LeaseWeb heeft voor CloudStack gekozen in plaats van OpenStack omwille van het beheer. “CloudStack is een stuk makkelijker voor ons”, vertelt Van der Meulen. “OpenStack bestaat uit veel losse componenten die je op elkaar moet afstemmen. In een grotere omgeving kan dat foutgevoeliger zijn en lastiger te beheren. CloudStack hebben we goed onder controle. Voor de gebruiker maakt het bovendien niet zoveel uit omdat beide qua gebruikersinterface en functionaliteit erg op elkaar lijken.” LeaseWeb draagt overigens ook bij aan het open-source project CloudStack. “Een deel van onze staf werkt aan dat project. We geven bijvoorbeeld patches terug.”

Als hypervisor gebruikt LeaseWeb KVM met als Linux-distributie Ubuntu. De keuze voor Ubuntu is ingegeven door de reeds aanwezige kennis en het feit dat CloudStack goed werkt in combinatie met Ubuntu. De centrale storage is benaderbaar als NAS. Toegang als object storage is nog niet mogelijk. “We zijn met een aantal klanten in een vergevorderd teststadium met object storage op basis van Ceph. Bij succes gaan we het aanbieden aan klanten.”

VMware

VMware wordt alleen gebruikt voor private cloudoplossingen. Hier kan de klant kiezen uit twee opties. Van der Meulen licht toe: “We bieden een standaardpakket waarbij we een standaard resourcepool opleveren. Daarnaast bieden we ook de volledige customized optie. Met die optie heeft de klant ook in zekere mate inspraak in welk systeem daaronder gaat draaien. Momenteel hebben we daarvoor in productie behalve NetApp ook de 3PAR van HP en wat apparatuur van Dell. De keuze voor een bepaald platform wordt onder andere bepaald op basis van gewenste prestaties of de prijs-kwaliteitverhouding.”

Van der Meulen voegt eraan toe dat niet zomaar een storage platform in huis wordt gehaald. “Onze high-end klanten hebben behoorlijk wat inspraak in het gezochte platform. Maar zij kijken ook naar wat wij al ondersteunen en waarmee we ervaring hebben. We bieden op dit moment met name NetApp, HP en Dell aan.” In het verleden zijn er met andere merken problemen geweest met betrekking tot performance en stabiliteit. “We hebben een grote omgeving waarbinnen het goed op elkaar afstemmen van hardware en software lastig bleek. Bij NetApp gaat dit veel gemakkelijker. We zijn erg tevreden met de betrouwbaarheid en stabiliteit van het huidige platform”, vertelt Van der Meulen.

In tegenstelling tot de hardware voor CloudStack worden hier niet alleen all-flash arrays gebruikt. “We hebben juist klanten die ook behoefte hebben aan archief storage waarvoor het aantal IOPS minder relevant is. Die gebruiken full-flash alleen voor VM’s vanwege de performance en hebben daarnaast ook SATA of SAS. SATA verkopen we overigens bijna niet meer, maar van SAS hebben we wel redelijk wat storagecapaciteit.” De archief storage op spinning disks nemen de klanten af via NFS of CIFS. De datastores van de VM’s gebruiken opslag via SAN.

Private cloud klanten kunnen kiezen voor replicatie of synchronisatie van data tussen meerdere datacenters. LeaseWeb doet dat alleen binnen Nederland. “We synchroniseren niet buiten de landsgrenzen, bijvoorbeeld tussen Nederland en Duitsland. Dat willen onze klanten ook niet. Enterprise klanten met een private cloud vinden het belangrijk dat we alle data binnen Nederland houden.” Voor synchronisatie tussen sites gebruikt LeaseWeb de native storage replicatie van de hardware vendors zoals bijvoorbeeld HP die aanbiedt voor zijn 3PAR. Indien de klant dat wenst, is ook backup en replicatie op het niveau van de VM mogelijk. Hiervoor gebruikt LeaseWeb Veeam.

Tot slot

Om het interview te besluiten benadrukt Van der Meulen nog waarom LeaseWeb van meerdere storage vendors afneemt. “We willen graag de flexibiliteit behouden. We willen goede kennis hebben van wat er beschikbaar is van dominante spelers in de markt. Daardoor kunnen we klantwensen goed ondersteunen en zijn we flexibel in het inzetten van verschillende systemen voor verschillende toepassingen.“ Als advies geeft hij dan tot slot ook mee: “Je moet je niet vastpinnen op één vendor maar je moet zorgen dat je van meerdere vendors producten hebt staan.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.