Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: Pure Storage FlashArray

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 23 februari 2016 08:00 uur

Voor deze Storage Story hebben we een interview met CTO EMEA Alex McMullan van Pure Storage. Dit bedrijf begon van meet af aan als leverancier van all-flash arrays. Haar eerste product FlashArray verscheen in 2011. Niet alleen doet Pure Storage veel onderzoek en ontwikkeling om het meeste uit flash te halen, zij heeft ook de manier van zaken doen veranderd. In 2014 en 2015 plaatste Gartner Pure Storage als leider in het ‘magic quadrant’, zelfs nog voor traditionele leveranciers als IBM en HP.

Hardware

Pure Storage begon met het produceren van arrays op basis van commodity hardware zoals Dell servers. McMullan legt uit dat dit momenteel totaal anders is. “Het afgelopen jaar hebben we het design-proces veranderd omdat we vonden dat de industrie zich niet snel genoeg ontwikkelde wat betreft performance en dichtheid van flash. We hebben ons eigen 3U chassis ontworpen met eigen controllers, netwerk en NVRAM. Hoewel we nog steeds commodity SSD’s gebruiken, kun je stellen dat ons hele systeem ‘custom design’ is. De hardware is toegespitst op flash en wordt door Pure Storage gebouwd.”

Voor de SSD’s neemt Pure Storage producten van verscheidene fabrikanten af waaronder Samsung, Toshiba en Micron. “We testen een reeks SSD’s en selecteren de beste voor ons doel”, verklaart McMullan. “Wij hebben geen voorkeur. Ze moeten betrouwbaar zijn. We gebruiken een mix van SSD’s omdat we merken dat naar gelang de toepassing, verschillende modellen van verschillende leveranciers het beste werkt. Zo heeft bijvoorbeeld een shelf van 24 TB andere drives dan eentje van 44 TB.”

De controllers zijn gebaseerd op technologie van Intel. Binnen een chassis passen twee controllers die als een HA pair fungeren. Elke controller kan alle shelves benaderen inclusief externe shelves. De controllers zijn uitgerust met het Purity Operating Environment dat data management, netwerkverkeer en dergelijke voor zijn rekening neemt. Deze software is vanaf de grond ontwikkeld door Pure Storage. “We hebben een sterke ontwikkelafdeling binnen het bedrijf. We richten onze krachten niet alleen op sales en marketing. We werken eveneens aan de nieuwe generatie mogelijkheden.”

De storage is te benaderen via iSCI en FC. McMullan vertelt dat NAS nu nog niet ondersteund wordt omdat het product geoptimaliseerd is voor connecties met hoge bandbreedte en lage latency naar databases en virtuele serverfarms. “Maar we volgen de markt nauwlettend en je kunt erop rekenen dat we de traditionele markten betreden op het moment dat we denken dat de tijd rijp is. We kijken ook naar object storage. Iedereen bereidt zich hierop voor omdat object storage mogelijk populair gaat worden in de komende jaren.”

Momenteel zijn de arrays onafhankelijke systemen die niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden. “Ons ontwerp is erop gericht om geen ‘scale-out’ te hoeven doen omdat dat een ander kostenmodel en complexiteit met zich meebrengt. Onze arrays zijn ontworpen voor ‘scale-up’ en dus we hebben niet direct plannen om arrays met elkaar te verbinden.”

Data management

Voor redundantie heeft Pure Storage een unieke techniek onder de naam RAID 3D ontwikkeld. Dit is niet gebaseerd op het verlies van een complete drive maar van flash-secties. “Het biedt bescherming tegen tenminste twee punten van uitval in elke storage shelf. Het is geoptimaliseerd voor flash en heeft geen traditionele RAID eigenschappen zoals vaste pools, groups of hot spares. Omdat we niet gehinderd zijn door een eerder RAID-systeem, hebben we het vanaf nul ontworpen.” McMullan vertelt verder dat RAID 3D ook gebruikt wordt om de drives zoveel mogelijk in zijn geheel te benutten. ”Als je flash voor opslag gebruikt, moet je oppassen dat je niet bepaalde secties te snel slijt. We zorgen ervoor dat elke drive in het array gelijkmatig gebruikt wordt. Daardoor zijn er geen hot spots. Ook dit maakt deel uit van onze RAID 3D.”

Om diskruimte te besparen, gebruikt Pure Storage compressie en deduplicatie. “De compressiesoftware is door ons geschreven maar is gebaseerd op bestaande compressietechnieken. We gebruiken Lempel-Ziv-Oberhumer (LZO) als compressie op het eerste eerste niveau. Het tweede niveau benut Huffman coding. We doen onze eigen deduplicatie hetgeen vanzelfsprekend eigen software is ontwikkeld door Pure Storage.”

Voor replicatie-doeleinden gebruikt Pure Storage snapshots. Deze worden gecomprimeerd en gededupliceerd om bandbreedte te besparen. McMullan voegt eraan toe dat er geen decompressie van data plaatsvindt als men van de primary naar de secondary site repliceert. Alle replicatie-mogelijkheden zijn mogelijk. “We kunnen een-op-een repliceren, een-op-veel en ook veel-op-een. We ondersteunen geografisch gescheiden sites. We hebben bijvoorbeeld klanten die van de VS naar Europa repliceren.”

Om de privacy te beschermen zijn alle data standaard versleuteld. “We gebruiken AES-256 encryptie. Zowel data op drive als in NVRAM zijn versleuteld. Er is geen mogelijkheid tot side-channel attacks.” McMullan benadrukt dat al deze softwarefunctionaliteit standaard geactiveerd is. “Er zijn geen aparte softwarelicenties. Deduplicatie, replicatie, snapshots en versleuteling zijn allemaal onderdeel van de prijs. We leveren een totaalpakket.”

Business model

Volgens McMullan heeft Pure Storage de markt veranderd met Evergreen Storage. Dit is een nieuwe manier van storage leveren met lange-termijnondersteuning. “Evergreen Storage is dusdanig ontworpen dat je nooit meer storage-migratie hoeft uit te voeren”, vertelt hij. “Onze controllers zijn stateless en hebben geen informatie over de configuratie. Dat betekent dat we een controller kunnen vervangen zonder onderbreking of uitval. Zolang je een onderhoudscontract hebt doen wij elke drie jaar kosteloos een upgrade. Na een periode van tien jaar hebben we driemaal een upgrade uitgevoerd en heb je een nieuw sneller array zonder migratie of extra geld.” McMullan merkt hierbij op dat gedurende deze periode de fee niet verandert. “Dit is een enorm voordeel voor onze klanten omdat ze vanaf het eerste jaar weten dat de kosten vast staan.”

Pure Storage levert als monitoringtool Pure1. “Dat is een SaaS-oplossing zonder extra kosten. Omdat het een cloudoplossing is, stelt het ook je partners in staat om support te leveren. Het werkt op je laptop, mobiel en tablet en is een geweldige manier om overal te zien hoe je arrays functioneren.” Pure Storage benut Pure1 ook om de klanttevredenheid te verbeteren. Elke Pure Storage array stuurt via een versleutelde tunnel door het internet gegevens naar een datawarehouse bij Pure Storage. “Wij analyseren die gegevens en de resultaten geven we aan onze klanten. Onze support ziet eigenlijk een probleem eerder dan de klant.” McMullan vertelt ook dat als Pure Storage een error message ziet bij een klant, zij de logs van alle klanten wereldwijd onderzoeken op diezelfde foutmelding om het optreden van het onderliggende probleem te stoppen.

Om projecten bij klanten te versnellen, biedt Pure Storage FlashStack aan. Dit is een kant-en-klare gevalideerde oplossing die bestaat uit een rack met het Pure Storage FlashArray, Cisco servers en switches. “Cisco is een sterke partner met wie we samen een geïntegreerde oplossing aanbieden voor onder meer Oracle, Microsoft SQL Server, SAP en VMware. Al onze FlashStacks worden verkocht door partners. Zij zijn verantwoordelijk voor eerstelijns ondersteuning van het netwerk, de storage, de compute en de software die erop draait. Daardoor heeft de klant met maar één loket te maken.”

Pure Storage werkt samen met enkele technologie-partners waaronder OpenStack. Pure Storage sponsort deze organisatie en draagt code bij aan Cinder, het block storage systeem van OpenStack. “Eén van onze ontwikkelteams maakt feitelijk deel uit van de OpenStack Foundation. Zij zitten in de stuurgroep die nieuwe functionaliteit van OpenStack Cinder reviewt. We zien dat als een erkenning voor onze bijdrage aan OpenStack.”

Marktpositie

Hoewel Pure Storage vijf jaar geleden startte, nam in 2014 als gevolg van de publicatie van het ‘magic quadrant’ door Gartner de naamsbekendheid ineens erg toe. “We behoorden tot de leiders in dat kwadrant en we liepen voor op bedrijven als EMC en NetApp. De reden was niet alleen een betere technologie maar ook dat we het business model voor alle anderen hadden opengebroken. Wij waren de enigen in die rechter bovenhoek die werkelijk een eigen product hadden ontwikkeld.”

Niettemin erkent McMullan dat de concurrentie nog steeds stevig is. “We lopen nu ver voor op onze concurrenten maar we leunen niet achterover en doen het niet rustiger aan. We willen er zeker van zijn dat we koploper in de markt blijven. Traditionele leveranciers zoals EMC, NetApp, IBM en HP zijn erg sterke concurrenten simpelweg omdat ze een nauwe relatie met bestaande klanten hebben. Daarom moeten we tijd spenderen om duidelijk te maken waarin onze producten en businessmodel verschillen met die van hen.” Tegelijkertijd merkt hij dat niet alleen nieuwe start-ups haar businessmodel overnemen. “We zien dat grote bedrijven hetzelfde beginnen te doen. We zien inspanningen van IBM en NetApp die onze benadering met Evergreen Storage proberen te evenaren.”

Voor de nabije toekomst ligt de focus van Pure Storage op het opbouwen van een wereldwijd netwerk. “We willen net zo sterk zijn in Europa, Azië en Australië als in de VS. Dat vergt investeringen in sales, marketing en ontwikkeling. We bouwen nu op globale schaal supportcentra en ontwikkelen ondersteuning in meerdere talen. Voor lokalisatie hebben we werknemers uit Europa en Azië aangenomen. Dat is niet alleen maar beperkt tot de taal. Ook het begrijpen van cultuur is belangrijk.”

Tot slot

In Nederland groeit het marktaandeel van Pure Storage eveneens. Momenteel gebruiken bijvoorbeeld Kempenhorst en Accent Automatisering de producten van Pure Storage. Tot besluit van dit interview vragen we aan McMullan waarom een klant voor Pure Storage zou moeten kiezen:

“Mijn werkervaring ligt aan de klantenkant. Die heb ik de laatste tien tot twaalf jaar opgedaan op het terrein van investment banking technologie bij Barclays en UBS. Ik heb voor Pure Storage gekozen omdat zij zich richten op de klant. Mijn antwoord zou zijn om te praten met klanten van ons. Zij zullen vertellen waarom ze Pure Storage hebben gekozen en dat is de krachtigste boodschap.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.