Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw rapport: bedrijven zien te weinig experts in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 februari 2016 08:00 uur

Je bent een hoster in Nederland. Misschien met een eigen datacenter, maar de kans is groot dat je als hoster iets huurt bij een datacenterleverancier. Je stelt klanten in staat om op jouw platform virtuals af te nemen. In hoeverre ben je dan geïnteresseerd in marktontwikkelingen in de cloud? Of is dat iets voor de grote jongens? Ons advies: het is niet onverstandig om zo nu en dan je licht op te steken aangaande de ontwikkelingen en trends in de markt. Want cloud gaat hard. Zo blijkt ook weer uit een rapport dat Rightscale vorige week publiceerde. Belangrijke conclusie: ook middelgrote en grote bedrijven gaan eindelijk workloads naar de cloud verplaatsen.

Ja. Naar Azure en Amazon. Rackspace of Softlayer. Private clouds bij de grote systeemhuizen die dit soort bedrijven al als klanten hebben. Niet noodzakelijkerwijs. Zeker Nederlandse bedrijven zoeken wel degelijk alternatieven en kijken echt naar cloudaanbieders die – om maar eens een buzzword te gebruiken – toegevoegde waarde leveren. Niet zelden zit dat in snelheid van levering, technische knowhow, minder overhead en vooral: service. In die zin werkt IT in de cloud niet anders dan de traditionele IT. Bedrijven willen best ‘experimenteren’ met nieuwe technologie, zolang de service er omheen maar helemaal op orde is. En er moet vertrouwen zijn. In de techniek én de service.

Min of meer komt dat ook wel tot uitdrukking in het Rightscale-rapport. Cloud groeit. Da’s geen nieuws. Rightscale deed in januari een onderzoek onder duizend bedrijven wereldwijd en dat resulteerde in de volgende cijfers die wel iets zeggen over de mate van cloudadoptie: 77 procent van alle bedrijven doet iets op private cloud, liefst 82 procent heeft een heuze hybrid cloud-strategie en 95 procent geeft aan na te denken over IaaS. Verwarrend? Private en hybrid zijn toch IaaS? Wat Rightscale bedoelt is dat meer dan driekwart van de ondervraagde bedrijven een private stack hebben: schaalbaar, flexibel, te gebruiken indien nodig, maar wel volledig single-tenant en in bijna alle gevallen nog in eigen datacenters. Een groot aantal bedrijven denkt wel na over het wegzetten van workloads naar een multi-tenant en wellicht zelfs public cloudomgeving, maar dan wel in een hybride setup. Echt IaaS, waarbij Rightscale doelt op de Azures en Amazons van deze wereld, is een sterke verleiding, maar nog niet meer dan dat onder grote bedrijven.

Dat is een interessant gegeven. Hybride omgevingen zijn kansen voor alle aanbieders van virtuele infrastructuur. Er wordt dus niet uitsluitend gekeken naar de cloudreuzen. Het aandeel virtuals in public cloud is bij die grotere bedrijven ook (nog) niet zo groot. Het vertrouwen is er simpelweg nog niet. En dat is gek als je kijkt naar de meest opvallende conclusie van het rapport: bedrijven zien security namelijk niet als de grootste uitdaging als ze naar de cloud migreren. De grootste uitdaging is…gebrek aan voldoende mensen met gedegen kennis van cloudtechnologie. Een opmerkelijke 32 procent van de duizend ondervraagde bedrijven gaf aan dat dit de grootste zorg is. Ondernemingen zijn bang dat het beheer van cloudomgevingen daarom wel eens veel duurder kan zijn dan traditionele IT en dat de beloofde besparingen dus nooit waargemaakt zullen worden.

Jeroen, 18 februari 2016 7:01 am

Wat zijn de technische kenmerken van een private stack? "schaalbaar, flexibel, te gebruiken indien nodig, maar wel volledig single-tenant en in bijna alle gevallen nog in eigen datacenters" dat is een ESX cluster met 2 nodes ook, maar als dat een private stack is, dan is private stack ook een buzzword opzich.

En waar komt de populariteit van Amazon etc. vandaan? Een KPN, Atos, Capgemini kunnen dit in Nederland toch ook leveren? Kost waarschijnlijk iets meer maar je data staat wel in NL en in een veilige omgeving, Amazon was de laatste keer dat ik ermee in aanraking kwam geen feestje (verplicht downtime en migreren omdat zij hardware gingen LCM'en.. Zoiets migreer je online!).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.