Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Details .asia sunrise uitgelekt

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 februari 2007 10:43 uur

Eind 2006 werd bekend dat de lancering van .asia in de eerste helft van 2007 zal gaan plaats vinden. Enkele maanden voor de lancering zijn nu de plannen voor de sunrise uitgelekt.

Het plan dat aankomend registry beheerder DotAsia Organisation heeft is om de lancering van .asia op een gelijke manier te doen zoals met .eu, alleen dan beter. Het voornamelijk doel lijkt om houders van merkrechten zo goed mogelijk van dienst te zijn.

De .asia sunrise zal drie fasen krijgen zoals het er nu naar uitziet. In de eerste fase krijgen Aziatische regeringen de mogelijkheid om hun domeinnamen veilig te stellen. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat naast de landen die overduidelijk tot Azie behoren, dit ook voor Australie, Cyprus, Nieuw-Zeelanden, Saudi-Arabie en Turkije geldt.

In de tweede fase krijgen houders van merkrechten de mogelijkheid om hun eigen .asia-domeinnaam te registeren. Deze tweede fase zal worden opgedeeld in drie etappen aan de hand van het moment waarop een merk is gedeponeerd. Houders van merken die gedeponeerd zijn vóór 16 maart 2004 mogen als eerste hun domeinnaam veilig stellen, in de tweede etape komen merkhouders met merken die zijn gedeponeerd voor 6 december 2006 aan de beurt en uiteindelijk zullen alle merkhouders met een nieuwer merkrecht in de derde etape aan bod komen.

Gedurende de derde fase krijgen houders van andere rechten, zoals handelsnaamrechten de mogelijkheid om hun eigen .asia-domeinnaam veilig te stellen. Tijdens de derde fase zullen de ingezonden bewijzen waaruit rechten op domeinnamen zou moeten blijken niet meer door DotAsia worden gecontroleerd desalnietemin worden de bewijzen wel openbaar gemaakt, waardoor de internetgemeenschap alsnog bij onrechtmatigheden bezwaar kan maken.

Wat overigens zéér interessant te noemen is dat de beperking dat .asia-domeinnamen enkel geregistreerd kunnen worden voor personen en bedrijven die gevestigd zijn op het Aziatische continent zeer lijkt mee te vallen. Zoals al was aangegeven is het gebied dat dit bestrijkt vrij ruim genomen. Daarnaast kan een .asia-domeinnaam geregistreerd worden indien de registrar, registrant of contact-c in Azie is gevestigd.

In principe kan er dus worden gesteld dat er géén beperkingen zijn om .asia-domeinnamen te registeren, door wie dan ook. Dat is wel even wat anders dan bij .eu-domeinnamen die enkel door burgers en bedrijven die in de EU zijn gevestigd mogen worden geregistreerd.

Het doel van DotAsia is om domeinkapers en -speculanten zoveel mogelijk de pas af te snijden. Zodoende wordt er ook gedacht om zeer aantrekkelijke .asia-domeinnamen te gaan veilen, zoals dat ook door mTLD met .mobi-domeinnamen gebeurt. Wanneer de sunrise van .asia daadwerkelijk van start zal gaan is onduidelijk en DotAsia houdt dat angstvallig stil.

Via: Domain-recht

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.