Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN geeft ‘fraudewaarschuwing’ voor coweto.nl

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 24 december 2008 08:03 uur

SIDN logoHouders van websites eindigend op .nl moeten niet ingaan op een webtoeslag die organisatie www.coweto.nl int. SIDN, de organisatie die alle .nl-domeinnamen registreert, heeft klachten ontvangen over www.coweto.nl. Op deze website wordt houders van een .nl-domeinnaam gevraagd een “webtoeslag” te betalen. Deelnemers en domeinnaamhouders die benaderd worden door coweto.nl, wordt aangeraden dit te melden bij het landelijk meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude.

Lycke Hoogeveen van de SIDN geeft aan dat er vrijdag meerdere klachten binnen zijn gekomen. De SIDN heeft daarbij contact opgenomen met de domeinhouder en verzocht de activiteiten te staken. Omdat dit niet gebeurd is, komt de SIDN nu met een publieke waarschuwing.  “Mede na het bekijken van de doelstelling in het KVK-uittreksel zijn we bang dat dit slechts een begin is, waarna bijvoorbeeld een spamrun zal volgen”.

De SIDN is niet de enigste partij die moeite heeft met de website. Er wordt genoemd dat er een samenwerking is met de Belastingdienst en de KVK. “We hebben met beiden contact gehad en zij weten van niets. De KVK heeft ook gesommeerd het logo van de website te verwijderen”, aldus Hoogeveen. Dit is inmiddels gebeurd. Ook zijn de teksten op de voorpagina van de website gisteren aangepast, zo blijkt uit onderstaande screenshot.

Een screenshot van de website op maandagmorgen voor de aanpassingen

Dhr. Koevermans laat namens Coweto weten dat er “momenteel geen deelnemers en domeinhouders op de hoogte gesteld zijn betreft deze site en betreurt het mij dat het SIDN momenteel informatie verspreidt die niet op juistheid is gebaseerd”. Ook ontkent hij dat er een verplichting is gelden te betalen, anders dan de site deed vermoeden: “Tot op heden is er geen informatie van het Coweto om iemand verplicht te stellen om een betaling te voldoen omtrent domeinnamen”. Saillant detail is wel dat de teksten op de webpagina na de publicatie door de SIDN zijn aangepast.

Wido, 24 december 2008 9:19 am

Gisteren ook gelijk een waarschuwing de deur uit gedaan naar onze klanten met een .NL domeinnaam.

Dit is gewoon een poging tot oplichting al willen ze het zelf gewoon niet zo laten lijken.

Op Tweakers en Retecool proberen ze zich er nog leuk onderuit te lullen, maar ze zijn er gewoon bij en hun plannetje gaat helaas niet meer werken.

Toch een mooi medium dat internet, je bent er zo bij :)

Sebastiaan Stok, 24 december 2008 10:22 am

Eerst die KvK fraude brieven en nu dit!
Kennelijk sport de recessie aan tot de wanhoop van sommige mensen...

Net even op de website gekeken, en de tekst geeft net als kvkhandelsregister.nl de indruk dat het verplicht is.
De FAQ is namelijk nog niet aan gepast :)

Thomas Lobker, 24 december 2008 10:45 am

Sebastiaan, in theorie zijn dit soort plannetjes ook heel erg lucratief. Als één op de duizend domeinnaamhouders hier in zou trappen, dan is hij miljonair. Zet daar de lage risico's en kosten tegenover en je begrijp waarom mensen dit soort dingen doen.

Gelukkig vallen ze snel door de mand ;)

Punica, 24 december 2008 10:50 am

Word het niet eens tijd dat SIDN haar algemene voorwaarden zo aanpast dat ze dit soort sites direct op zwart mogen zetten?

Ron, 24 december 2008 1:38 pm

Is SIDN niet 1 van de onderschrijvers van het NTD verhaal? Lijkt me een mooie kerstgedachte om nu de daad bij het woord te voegen.

Randy ten Have, 24 december 2008 1:42 pm

Het moet juridisch natuurlijk wel mogelijk zijn, dan wel voorzien zijn in de Algemene Voorwaarden. Blijft een beoordeling over. Deze wil je extern, bijvoorbeeld via de arrodissements rechtbank. Als de SIDN zelf willekeurig domeinen zou verwijderen zou het niet goed zijn.

Arnout Veenman, 24 december 2008 3:29 pm

@Ron, in de Notice and Take Down gedragscode staat ook dat de melding die gemaakt wordt zo dicht mogelijk bij de inhoudsaanbieder (de partij die de zaak online heeft gezet) moet worden gemaakt. Dus eerst de inhoudsaanbieder zelf, werkt die niet mee dan kun je aankloppen bij de hoster/registrar en als last resort eventueel de netwerkeigenaar en/of een domeinregistry zoals SIDN.

Overigens hulde aan SIDN om dit aan de kaak te stellen!

Danny Mekic', 24 december 2008 7:19 pm

Eagle down. For now.

Randy ten Have, 24 december 2008 7:22 pm

@Danny: Ik zie dat er zojuist een NS wijziging is doorgevoerd. Kijk maar eens naar de wijzigingsdatum in de whois.

Punica, 25 december 2008 10:21 am

Ik vind het niet echt hulde voor SIDN, half Nederland wist het al en ze doen er niks aan.

DreamHost.nl, 25 december 2008 12:53 pm

De web site staat momenteel op zwart (eigenlijk wit).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.