Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon biedt Snowball-service uit met export: weer een drempel minder voor enterprises

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 maart 2016 08:00 uur

Het was oude wijn in nieuwe zakken. Snowball: een fysieke storageappliance waarop de klant data laadt om het elders weer te uploaden naar de cloud. Een oerbakken principe in een nieuw, zij het flink ruimer jasje. Amazon biedt deze service nu een jaar aan bij nieuwe klanten. Het panklaar aanbieden van veilige migratiemethoden was een stapje in het wegnemen van argumenten die verhinderen dat grote ondernemingen omgevingen naar de cloud verhuizen.

Het probleem was bepaald niet nieuw: hoe pomp je terabytes aan data over een netwerk? Het is een uitdaging in alle datacentermigraties. Je hebt ‘dikke’ lijnen nodig met flink bandbreedte en dan nog duurt het migreren van enkele terabytes over die lijn lang, vooral omdat dergelijke acties doorgaans alleen ’s nachts kunnen plaatsvinden als er geen ander (productie)verkeer op de lijnen zit. Een oplossing is een tijdelijke lijn, maar dat is nog steeds behoorlijk kostbaar.

Een andere optie is de data fysiek te verhuizen: een beproefde methode in datacentertransities. Laten we wel zijn: een transitie naar IaaS is niet heel anders dan een datacentertransitie. Amazon lanceerde vorig jaar Snowball: klanten die hun omgevingen naar AWS willen migreren, maar daarbij over grote hoeveelheden data beschikken, kunnen bij Amazon een appliance bestellen als onderdeel van de gehele migratie. Elk van deze appliances kan tot 50TB aan data aan. De klant hangt de appliance aan de eigen serveromgeving en laadt de data. De appliance wordt naar Amazon verstuurd die de data vervolgens uploadt naar de AWS-storage S3. Veilig? De data wordt versleuteld met de encryptie die de klant zelf kiest. De encryptiesleutel zelf staat niet op de appliance.

De service bestond echter nog niet voor omgevingen die in AWS worden gehost. Wat als je grote hoeveelheden data snel tot je beschikking wilt of zelfs moet hebben, bijvoorbeeld voor analyse (big data), voor andere toepassingen of audits? Het opvragen van terabytes aan data over de WAN-lijn duurt dan te lang. Amazon maakt het Snowball daarom nu ook beschikbaar voor datatransport binnen en vanuit AWS, door dataexport naar Snowball-appliances.

Klanten kunnen sinds 1 maart in de AWS-console aangeven om welke data het gaat. Die data kan in verschillende S3-containers zitten. Software bepaalt vervolgens hoeveel Snowball-appliances er nodig zijn voor de dataexport. De klant hoeft vervolgens alleen maar aan te geven naar welk fysiek adres de appliances verscheept moeten worden. En zo neemt Amazon weer een drempel weg. Het gaat namelijk altijd om controle. Beter: het gevoel volledig in control te zijn. Zelfs als omgevingen in AWS staan, heb je als onderneming nog volledige controle. Je kunt nog steeds snel bij massieve hoeveelheden data als dat nodig is. Die data is snel identificeerbaar en veilig te verplaatsen, ook als het om honderden terabytes gaat. Dat is een belangrijke, impliciete boodschap die Amazon hier afgeeft.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.