Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Motorola heeft geen aanspraak op de domeinnaam MotoRazr.com

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 februari 2007 20:52 uur

In een UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy) procedure over de domeinaam MotoRazr.com, heeft Motorola als merkrechthouder bakzijl gehaald. Motorola had de procedure aangespannen omdat het van mening was dat het recht had op de domeinnaam. De UDRP arbiter was het daar niet mee eens en wees de vordering van Motorola af.

Interessant aan dit vonnis is, dat de domeinnaam in principe wél inbreuk maakt op het merk van Motorola. De (huidige) houder van de domeinnaam heeft echter ook een legitiem recht op de domeinnaam doordat deze de domeinnaam gebruikt voor een nieuws website over telefoons. Daarbij speelt tevens mee dat de houder de domeinnaam niet ter kwader trouw heeft geregistreerd, zo concludeerde de arbiter. Hiermee kan worden gesteld dat de arbiter de zelfde lijn uitzet als ook al meerdere malen door de Nederlandse rechter is gevolgd.

Because of the Panel’s finding under the third part of the Policy, the Panel also need not determine whether the Respondent has any rights or legitimate interests in respect of the Domain Name. In particular, the Panel was not required to decide the impact of the disputed nature of Respondent’s website – that is, whether a “news service website”, as Respondent alleges his is, that includes advertisements for products that may or may not be produced by Complainant, can be a bona fide use in the circumstances presented here.

De belangrijkste vraag is welke content er op de website is geplaatst. Indien er een placeholder pagina wordt geplaatst, een pagina met advertenties of je maakt met de bedrijfsnaam op de website zelf inbreuk op het merkrecht van een derde, dan heb je geen recht op de domeinnaam. Wanneer je de domeinnaam (ter goeder trouw) voor een heel ander doel gebruikt, dan heb je recht op de domeinnaam en niet een eventuele merkrechthouder.

Het volledige UDRP vonnis is hier te lezen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.