Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mogelijk asielzoekerscentrum in pand Data Facilities Spijkenisse datacenter

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 maart 2016 16:44 uur

Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers is van plan een asielzoekerscentrum te vestigen in het pand dat ook wordt gebruikt door het Data Facilities Spijkenisse datacenter. Dat blijkt uit een artikel in het Algemeen Dagblad. In een statement op de website van Data Facilities staat te lezen dat het datacenter het nieuws zelf ook uit de krant heeft moeten vernemen.

Het asielzoekerscentrum aan de Boyleweg 2 in Spijkenisse moet plaats gaan bieden aan maximaal 250 asielzoekers. De kans dat het er ook daadwerkelijk komt is redelijk groot. De gemeenteraad van Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, zal op 22 maart pas officieel een besluit nemen. Echter staat in het AD dat een meerderheid in de gemeenteraad voor de komst van het AZC is.

Data Facilities zegt in een statement op de website niet vooraf te zijn ingelicht over de mogelijke komst van het azc. Er is volgens Data Facilities ook op geen enkele wijze door de eigenaar van het pand overleg gevoerd over het gebruik van een deel van het pand voor bewoning (door asielzoekers).

Het datacenter zegt ook onaangenaam verrast te zijn door het nieuws en stelt ook niet te begrijpen hoe het mogelijk is om de datacenteractiviteiten te combineren met bewoning van het pand:

Data Facilities levert internetdiensten. In het bijzonder biedt Data Facilities de mogelijkheid één of meer servers, gekoppeld aan het internet te plaatsen in een geconditioneerde en beveiligde ruimte. Data Facilities levert deze diensten vanuit het pand Boyleweg 2. Er is geen sprake van een leegstaand pand. Het tegendeel is het geval, een belangrijk deel van onze activiteiten worden vanuit dit pand uitgevoerd. Op dit moment is het voor ons onbegrijpelijk op welke wijze bewoning van het pand gecombineerd zou kunnen worden met de aanwezigheid van ons data center.

Data Facilities stelt dit via de lokale ondernemersfederatie aan de kaak te hebben gesteld:

De voorzitter van de OFS is in de middag van donderdag 3 maart 2016 persoonlijk door de gemeente op de hoogte gesteld van het voornemen van de gemeente en het COA en heeft als wedervraag gesteld of de betrokken instanties een zorgvuldige risicoafweging hebben gemaakt ten aanzien van de gevolgen voor de computersystemen, het glasvezelnetwerk met verbindingen naar andere data centers over de wereld en de dataopslag van bedrijfsinformatie van klanten. Met deze vraag gaan de betrokken instanties verder aan de slag.

Vanuit Data Facilities staan wij garant voor de belangen van onze klanten als het gaat om continuïteit, beschikbaarheid en veiligheid van data, het glasvezelnetwerk en de computersystemen. Wij verwachten op korte termijn van onze verhuurder en van de betrokken instanties te vernemen op welke wijze deze aspecten bij gewijzigd gebruik van het grootste deel van het pand gegarandeerd zullen worden.

Klanten van Data Facilities met vragen kunnen contact opnemen met het datacenter. In het statement stelt het datacenter echter geen vragen van de pers te zullen beantwoorden. De communicatie over de kwestie zal namelijk “via de betreffende instanties zal verlopen”.

rein, 4 maart 2016 6:21 pm

hebben de asielzoekers in ieder geval niets te klagen over de wifi!

Jork, 4 maart 2016 10:57 pm

Op de begane grond van het bedrijfspand is een datacenter gevestigd. De resterende ruimte zal gebruikt worden als ontvangst- en instructieruimte. Op de eerste en tweede verdieping komen kamers waar drie tot vier personen kunnen leven, sanitair en centrale keukens. 'Koken op de kamers is verboden', aldus wethouder Van der Schaaf. Om het pand heen is voldoende ruimte om speelgelegenheid voor kinderen te realiseren.

Dependance
Het pand op de Boyleweg kan gezien worden als een dependance van het AZC in Katwijk, dat op dit moment overvol zit. De bewoners vormen een mengeling van gezinnen en alleengaanden, waarbij het veelal mannen zullen zijn die hun gezin vooruit zijn gereisd. Als zij een status ontvangen, zal de gezinshereniging plaatsvinden in de gemeente waar zij een woning toegewezen krijgen.

Tijdelijke opvang
De opvanglocatie is geen asielzoekerscentrum (AZC) dat minimaal vijf jaar blijft bestaan, maar een aanvullende vluchtelingenopvang (AVO). Deze locatie is minimaal twee jaar in gebruik, met een mogelijkheid tot een verlenging met drie jaar.

Jork, 4 maart 2016 11:02 pm

Bij dit datacenter staat de generator buiten; de gemeente zegt dat er voldoende speelruimte is voor de kinderen.

De centrale entree wordt gebruikt voor toegang van 250 mannen zonder dagbesteding. Hoe moeten klanten met dure apparatuur dan naar binnen?

Het is toch buitengewoon vreemd dat dit de huurder zomaar overkomt?

Stel je voor dat vijf jaar lang de beveiligde entree wordt gebruikt voor assielzoekers en datacenter bezoekers.

Wouter, 5 maart 2016 1:10 pm

Toont vooral een weinig bij zijn huurders betrokken en korte termijn denkende verhuurder aan. Lijkt mij dat veel klanten van het datacenter hun apparatuur gaan onderbrengen op andere locaties als hier inderdaad een opvang voor asielzoekers komt, tenminste, dat zouden wij wel doen als we klant waren geweest bij dit datacenter. En ook dat is uiteindelijk niet goed voor de verhuurder. Ik hoop voor DF dat dit geen werkelijkheid wordt.

Les, 7 maart 2016 3:10 pm

Je zal er maar staan met je spulletjes, het zal niet het eerste asielzoekers centrum zijn dat in vlammen op gaat omdat of de vlam in de pan slaat of dat de vlam in de pan slaat, om het even welke vlam in welke pan.

Blij dat ik mijn spullen daar niet heb staan, zie al die ''vluchtende servertjes'' al voor me

Mario, 8 maart 2016 9:36 pm

Ben benieuwd hoe een verzekeringsmaatschappij hier tegenaan zal kijken als je als bedrijf opeens een verhoogd risico loopt.

Bas, 23 maart 2016 4:56 pm

De gemeenteraad van Nissewaard (Spijkenisse) is gisteren akkoord gegaan met het plaatsen van aszielzoekers in dit pand:

http://www.nissewaardactueel.nl/meerderheid-gemeenteraad-stemt-in-met-principebesluit-avo/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.