Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van Alticom

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 16 maart 2016 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. Gelukkig hebben wij als redactie de rubriek ‘een kijkje in de keuken van’ in het leven geroepen en kun je nu gewoon vanaf de bank ‘op bezoek’ bij verschillende datacenters. In deze aflevering nemen wij een kijkje bij Alticom en stelden wij Robin Verlangen, Director Marketing & Sales bij Alticom, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

24 mediatorens

Alticom in het kort

Naam datacenter: Alticom
Aantal datacenters: 24
Plaats: Verspreid in Nederland
Oprichtingsjaar:  De torens zijn gebouwd tussen 1957 en 1990. De datacenters bestaan sinds 2009.
Aantal medewerkers:  15
Totale oppervlakte: 4.630 m2 vloer oppervlak waarvan 1.247 m2 beschikbaar voor datacenters
Oppervlakte datavloer: Een gemiddelde datavloer is 20 M2
Totaal vermogen: Er wordt geleverd op klantverzoek, de huidige klanten variëren van 2 -160 kVA
Stroom per rack: 25 A
Stroom redundantie: N+1
Soort koeling: Free Air Cooling
Koeling redundantie: N+1
Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Nee
PUE: < 1,2
Datavloer NAP: De gemiddelde hoogte van onze datacenters is 15 meter boven NAP
Soort stroom (leverancier): 100% NL Wind
Remotehands: Ja 24/7
Certificeringen: ISO 9001:2008, ISO 27001, 100% Duurzame Energie, Hivos top-3 Groene Datacenters 2013-2014, 2 Certified Datacenter Professionals CDCP, European Geyser-partner
Branchevereniging: Green IT Amsterdam, Dutch Datacenter Associaton

Is Alticom regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

Met de 24 datacenters die over heel Nederland verspreid staan, kan Alticom klanten bedienen in alle provincies. “Door de positionering van de karakteristieke mediatorens waarin de datacenters zijn geplaatst, zal een klant nooit meer dan 30 tot 40 kilometer van een datacenter verwijderd zijn.”

De locaties en inrichting van de datacenters zorgen ervoor dat Alticom allerlei soorten klanten kan bedienen. “Neem IT-leveranciers die partners van ons zijn, zoals PeopleWare, CJ2, RITS, en Totall-IT, maar ook eindgebruikers zoals Scalda en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Dankzij de omvangrijke stroomcapaciteit in de mediatorens (per rack tot zelfs 15 kVA) en de toekomstgerichte inrichting van de datacenters, is Alticom Datacenters zeker interessant voor partijen die behoefte hebben aan veel energie per rack.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

De datacenters van Alticom zijn op meerdere vlakken beschermd tegen fysieke en virtuele risico’s. “Ten eerste wordt continuïteit gewaarborgd door naast glasvezel ook straalverbindingen aan te bieden. Dat resulteert in een uptime van 99,999 procent en daardoor kunnen we voldoen aan de Tier III classificering. Met andere woorden: klanten zijn vrijwel altijd verzekerd van een kwalitatieve verbinding met de datacenters.”

“Ten tweede zijn in elke toren noodvoorzieningen aanwezig op het gebied van energie en koeling. Zo nemen krachtige noodstroomgeneratoren automatisch de dienstverlening over, mocht er toch uitval plaatsvinden. Deze noodvoorzieningen worden regelmatig getest door gerenommeerde partners. Ook tegen brand en diefstal zijn de datacenters beveiligd door enerzijds hekken en camera’s, en anderzijds door brandmeldsystemen.”

“Opgeteld zijn de locaties beveiligd conform Borg Klasse 4. De beveiliging en noodstroomvoorzieningen zijn van hoog niveau omdat de torens de apparatuur huisvesten voor de officiële calamiteitenzenders van de overheid.”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber en netwerk leveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

De datacenters van Alticom zijn carrier neutraal. “Zo vind je in onze klantenkring netwerk-, glasvezel en telefonieleveranciers als BT, Delta, Eurofiber, KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone.”

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

“We werken aan onze Power Usage Effectiveness (PUE) door de energiebesparende koeltechniek direct free air cooling. Een natuurlijke manier van koelen waarbij van buiten aangevoerde koude lucht langs de servers gaat om de warmte af te voeren. De warme lucht wordt afgevoerd naar buiten. Dat scheelt bijna 50 procent in het energieverbruik. Slechts 9 tot 17 procent van onze energiekosten bestaat uit koeling.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

Alticom zet zich continu in voor een positieve bijdrage aan het milieu en het ontwikkelen van duurzame oplossingen. “Onderdeel daarvan is ons partnerschap met Green IT Amsterdam, een platform van ruim vijftig partijen die willen investeren in groene oplossingen en een sterke datacenterindustrie in Amsterdam.”

In navolging op de eerste stappen op het gebied van groen datamanagement neemt Alticom nu ook deel in het project Geyser. Binnen dit Europese project wordt gezocht naar manieren om duurzamer gebruik van energie te stimuleren, maar ook wordt gekeken hoe energie uit een datacenter teruggegeven kan worden aan de omgeving. De ambitie is om tegen 2050 80 procent minder CO² uit te stoten.

“We willen ook bijdragen aan een socialer Nederland en dat doen we door middel van onze Heppie View open dagen. Dan kan iedereen onze torens bekijken en van het uitzicht genieten. De complete opbrengst van deze dagen gaat naar Stichting Heppie. Zij organiseren groepsvakantie voor kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat er thuis geen geld is of omdat het kind in de schaduw staat van een ziek broertje of zusje.”

“Onze torens zijn daarbij uitermate geschikt voor het nestelen van de slechtvalk. Deze zeldzame vogel kan nu op meerdere locaties terecht in onze nestkasten en daar ongestoord broeden.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“We willen ons datacenter mee kunnen laten groeien met de technologische ontwikkelen en slim blijven inrichten. Dat doen we door het datacenter en de serverkasten schaalbaar op te zetten, zodat we kunnen anticiperen op groei en nieuwe technologie. Onze modulaire cellenstructuur is daarbij een uitstekende omgeving voor bijvoorbeeld een Open Compute Datacenter-omgeving. We richten ons ook op een groter wordende energiedichtheid, zodat de servers in de toekomst verzekerd zijn van voldoende energie. Door de kleinschaligheid van de datacentervloeren kunnen we eenvoudig de nieuwste techniek integreren.”

“Duurzaamheid en groen datamanagement blijven voor ons hoog op de agenda staan. In het najaar van 2016 moet bijvoorbeeld het Geyserproject worden afgerond. De geleerde lessen willen we dan in de praktijk kunnen brengen, zodat we kunnen bijdragen aan de Smart City, een stad die slim omgaat met energie.”

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

“Alticom Datacenters behoren tot de top drie van groenste datacenters in Nederland, volgens het rapport van Hivos in 2014. Dat komt door de inzet van 100% Nederlandse windenergie. Daarbij springt onze lage PUE, dankzij de inzet van free air cooling, in het oog. En de locatie is natuurlijk uniek. Vanuit onze mediatorens bieden we kleinschalige en modulaire centers die altijd boven NAP staan en niet meer dan dertig of veertig kilometer van de klant vandaan zijn. Opdrachtgevers grijpen een bezoek aan het datacenter geregeld aan om ook even van het uitzicht te genieten. En als onderdeel van de Nederlandse Noodinfrastructuur zijn de torens gebouwd om altijd te blijven werken, vooral tijdens rampspoed zoals overstromingen en/of oorlog.

Vanaf acht racks kan een klant al beschikken over een eigen verdieping. Onze datacenters richten we in volgens de laatste techniek, conform de specifieke wensen van de gebruiker, maar altijd binnen bijzonder korte realisatietijden. Een datacenter met tien tot twaalf serverkasten kan al binnen twee maanden compleet worden ingericht.”

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

“Niet in alle datacenters hebben wij voorzieningen voor de klant, maar in IJsselstein bieden we bijvoorbeeld een mooie vergader- en werkruimte op de zestiende etage met een prachtig uitzicht op de Randstad. Ook Roermond beschikt over een dergelijke voorziening.”

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

“Ons klantenbestand is erg divers. Kleine en grote organisaties kunnen terecht in onze datacenters, ongeacht industrie. Denk bijvoorbeeld aan Scalda, Zorg en Zekerheid en ComScore. We werken samen met IT-partners, zoals PeopleWare, en telecomproviders zoals KPN en Tele2 zijn te vinden in onze datacenter.”

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van Alticom:

Alticom_entree Roermond

Entree van Datacenter Roermond

datacenterkasten

De datacenterkasten

op stekkerniveau gezekerd

Op stekkerniveau gezekerd

Koelinstallatie

De koelinstallatie

filters free air cooling

De filters van de Free Air Cooling

Afvoer warme lucht

Afvoer warme lucht

Alticom_generator

Generator

Straalverbindingen

Straalverbindingen

vergaderruimte alticom Ijsselstein

Vergaderruimte Alticom IJsselstein

vergaderzaal Alticom IJsselstein

Vergaderzaal Alticom IJsselstein

Uitzicht vanuit mediatoren

Uitzicht vanuit een van de mediatorens

Bebieuwd hoe het bouwen van een datacenter van Alticom gaat? Bekijk dan dit filmpje:

.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.