Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN vordert persoonsgegevens zonder rechterlijke tussenkomst

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 maart 2007 08:10 uur

Een week geleden maakte BREIN bekend dat het wéér 9 ‘illegale p2p-websites’ uit de lucht had gehaald én dat het succesvol de persoonsgegevens van de beheerders had gevorderd bij de ISP. Dat zou dus betekenen dat het BREIN voor het eerst sinds de uitspraak BREIN vs KPN is gelukt om persoonsgegevens zonder rechterlijke tussenkomst te vorderen en ook te krijgen.

De websites die door BREIN uit de lucht zijn gehaald, ambachtor.org, bubbles-torrents.nl, flowtorrents.org en extremepowerfreaks.org, hadden één ding gemeen namelijk dat ze allemaal via Amenworld zijn geregistreerd en daar in het DNS staan en gehost worden. Zodoende ging ik er vanuit dat bewuste ISP Amenworld moet zijn.

Een ander ding dat me opviel aan de  domeinnamen van de websites die door BREIN uit de lucht zijn gehaald, dat in alle gevallen de gegevens de domeinnaam niet op naam van de ISP staat en de ingevulde gegevens daadwerkelijk de registrant van de domeinnaam is. Het is dus maar even de vraag op welke wijze de persoonsgegevens van de website eigenaren heeft gekregen. Heeft de ISP de gegevens op een presenteerblaadje aan BREIN verstrekt of heeft de ISP gezegd, gebruik de whois, daar tref je de persoonsgegevens die je zoekt aan.

Om hier een antwoord op te krijgen heb ik maandag contact opgenomen met Amenworld. Het telefoonnummer voor de pers functioneert niet en na 3 dagen heb ik nog geen antwoord op mijn e-mail gehad, dus ik vermoed dat Amenworld geen behoefte heeft om te reageren. Ik ga er dan ook vanuit dat Amenworld de ISP is die BREIN de persoonsgegevens zonder rechterlijke tussenkomst heeft verstrekt. Alleen is het jammer dat ik nu geen antwoord op de vraag heb gekregen, welke procedure er is gevolgd om tot het besluit te komen om de persoonsgegevens al dan niet aan BREIN te verstrekken.

Gezien Amenworld niet reageert, stel ik de vraag maar aan jullie. Welke procedure zouden jullie volgen als BREIN bij je aanklopt om de persoonsgegevens van de eigenaar van een ‘illegale website’ te vorderen?

Update 17:25: Zojuist ben ik gebeld door iemand van Amenworld naar aanleiding van dit artikel. Deze hadden maandag al geprobeerd mij van een reactie te voorzien per e-mail, maar blijkbaar was daarbij iets bij misgegaan. Gecombineerd met een niet werkend (pers)telefoonnummer ging ik er dus even vanuit dat ze niet wilden reageren.

Inhoudelijk komt het er op neer dat de persoonsgegevens waarmee de torrentwebsites zijn geregistreerd, vals zijn en daarop zijn de websites onmiddelijk afgesloten. Dat is aan BREIN vertelt en verder zouden er (in dit geval) geen persoonsgegevens aan BREIN zijn verstrekt.

Victor, 1 maart 2007 10:43 am

Verwijzen naar openbare register (whois) en als daar onvoldoende info staat mogen ze met een gerechterlijk bevel aankomen zetten.

Niels Huijbregts, 1 maart 2007 1:16 pm

1. De betreffende klant op de hoogte stellen van de vordering van Brein;
2. Beide partijen de gelegenheid geven anoniem met elkaar in contact te treden en de zaak onderling op te lossen;

Als dat niet werkt:

3. De zaak zelf beoordelen op basis van reeds door de rechter gedane uitspraken in vergelijkbare situaties;
4. Eventueel de hulp inroepen van een onafhankelijke commissie, wanneer de zaak te ingewikkeld is. Ook die commissie baseert haar oordeel op reeds dor de rechter gedane uitspraken in vergelijkbare situaties.

Een uitgebreider uitleg van de procedure staat op de Opinieweblog van XS4ALL.

Antagonist Webhosting, 1 maart 2007 9:24 pm

De methode van Niels lijkt me prima. De enkele keren dat wij hier mee te maken hebben gehad hebben we de aanklager alleen gemeld dat we graag een gerechtelijk bevel zien. Tot nu toe hebben we nog nooit daarna ook daadwerkelijk een gerechtelijk bevel gekregen.

In deze gevallen was BREIN dan ook niet één van de aanklagers, dus ik weet niet in hoeverre die normaal gesproken doorzetten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.