Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EarthNAP: Een nieuwe internet exchange?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 maart 2007 15:32 uur

Afgelopen dinsdag ontvingen veel ISP’s een e-mail van EarthNAP dat zichzelf ‘Europe’s next Internet Exchange’ noemt. In e-mail, die in wezen gewoon spam is, legde EarthNAP haar product voor aan de ISP’s. EarthNAP is een decentrale internet exchange met (naar eigen zeggen) maar liefst 40 PoP’s verspreid over Nederland en Engeland. Verder is het een normale decentrale internet exchange, waar je kan peeren met alle andere aangeslotenen. Als backbone zou er een redundant fiber netwerk van totaal 10Gbit zijn.

Natuurlijk had dat meteen mijn interesse en zo stuurde ik dinsdagavond meteen een e-mail met een verzoek om meer informatie over het management, de infrastructuur en eventuele investeerders. Daar heb ik helaas geen antwoord op gekregen. Al zou het kunnen dat ze die niet begrepen hebben gezien die in het Nederlands was. Vandaag heb ik totaal vier keer geprobeerd te bellen, met een interval van één uur tussen de telefoontjes. Helaas kreeg ik in alle gevallen niemand van EarthNAP te spreken maar direct de voicemail te pakken.

EarthNAP is onderdeel van Locoqo Ltd. Die naast EarthNAP ook onder de naam ‘Brainshock’ actief zijn en Dedicated servers en colocatie aanbieden in zowel Amsterdam als London. Wat opvalt is dat de domeinnamen die bij deze handelsnamen horen, brainshock.nl, brainshock.co.uk en earthnap.net allemaal zeer recent zijn geregistreerd. Op respectievelijk 22 december 2006, 18 januari 2007 en 2 februari 2007.

Vrijwel niemand zegt EarthNAP, Brainshock of Locoqo te kennen, behalve van de spam die ze verstuurd hebben. De onderneming Locoqo Ltd blijkt wel te bestaan en zodoende was het voor mij mogelijk om een uittreksel bij Companies House (Engelse KvK) op te vragen. De onderneming is op 25 juni 2006 opgericht en heeft twee directeuren, Tom Boomsma en Paul Busby die respectievelijke 20 en 21 jaar oud zijn.

Al met al lijkt het er op dat EarthNAP een vervroegde 1 april grap is of dat de twee jonge ondernemers onbezonnen hun wilde plannen opzetten en door te zeggen dat ze 40 datacentra hebben een kleine hype proberen te veroorzaken. Hoe dan ook, heel erg serieus lijkt het niet te nemen. De webhosting van zowel EarthNAP als Brainshock lijkt te draaien op een shared webhostingaccount, waarvan de bewuste webhoster al heeft aangegeven niks met (de plannen van) Locoqo/EarthNAP te maken te hebben.

In de e-mail die de ISP’s hebben ontvangen werd een (gratis) 10mbit poort aangeboden op het netwerk van EarthNAP. Zodoende hebben een aantal ISP’s zich er al voor aangemeld, zo meldt de EarthNAP website. Een van de bewuste ISP’s verklaarde tegenover mij dat ze zich onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ hebben aangemeld.

Daarnaast zijn de prijzen die EarthNAP op de website vermeld ook nog eens een stuk lager dan die van de AMS-IX. Voor een 100mbit poort moet 200 euro per maand worden neergeteld en een 1.000mbit poort is voor 460 euro per maand beschikbaar. Terwijl bij AMS-IX voor een 100mbit poort 500 euro en voor een 1.000mbit poort 1.000 euro per maand moet worden neergeteld. Daarnaast zou je bij EarthNAP dus ook vanaf Amsterdam met in Londen aangesloten partijen kunnen peeren zonder verdere kosten, wat bij AMS-IX niet mogelijk is.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, mijn ervaring is dan ook dat dat dan meestal ook zo is. Ik weet het echt niet wat we van EarthNAP moeten denken, want jonge ambitieuze (onbezonnen) ondernemers kunnen de wereld veranderen. Wat denken jullie van er van?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.