Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pure Storage speelt in op big data met Petabyte-flashsystemen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 maart 2016 08:00 uur

De wereld draait om data. Heel veel data. De snelheid waarmee die data wordt gemaakt, verwerkt en weer wordt opgevraagd, neemt met factoren toe in de komende twee tot vijf jaar. Opslag van data is goedkoop, maar de performance van veel storagesystemen voldoen nog nauwelijks aan de wensen die in cloud en big data leven. De oplossing is flash storage, maar dat was tot nog toe flink duurder. Daar gaat echter rap verandering in komen.

Op een eigen conferentie in San Francisco presenteerde Pure Storage deze week de FlashBlade, een ‘platform’ waarop petabytes aan ongestructureerde data kan worden opgeslagen. Pure levert al sinds 2009 storageproducten op basis van flashtechnologie, maar dit wordt wel als een mijlpaal beschouwd. Vooral omdat de FlashBlade voor vrijwel iedere provider bereikbaar wordt. Pure stelt namelijk dat het systeem in de buurt komt van storagesystemen met schijven qua kosten. Dat laatste is overigens voor discussie vatbaar: Pure neemt opslag van ‘missiekritische’ data als voorbeeld en rekent dan dat de FlashBlade met 1 dollar per GB kostentechnisch interessant wordt. Als je over PB’s praat, wordt het systeem zelfs goedkoper dan storagesystemen met schijven, aldus Pure.

Technisch is het sowieso interessant: FlashBlade stouwt 1,6 PB in een 4U-rackunit. Vanzelfsprekend is het systeem schaalbaar. De nodes met flashmedia – geen SSD’s – worden ontsloten via 40-Gigabit ethernet. Pure mikt met deze systemen op bedrijven en providers die applicaties hosten die snel over grote hoeveelheden data moeten kunnen beschikken, denk aan Hadoop-clusters, maar ook streaming media. De FlashBlade is overigens nog niet leverbaar: volgens Pure bevindt het systeem zich in de finale testfases. Het bedrijf verwacht dat FlashBlade begin komend jaar op de markt komt. Dat zou dan wel eens het begin kunnen zijn van een doorbraak voor flash-storage: big data, cloud én het Internet of Things kunnen niet groeien zonder snelle storage die bovendien extreem schaalbaar is. Storage is dan echt een randvoorwaarde.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.