Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opnieuw stroomstoring in het We Dare datacentrum

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 3 maart 2007 11:12 uur

Gisteravond om 23:50 uur en gisternacht om 1:05 ontstonden er stroomstoringen van enkele seconden op de 7de etage in het We Dare datacentrum. Opnieuw, want op 11 oktober 2006 vonden vergelijkbare stroomstoringen plaats, met de zelfde oorzaak.

Net als deze keer viel toen de netspanning van Eneco weg en weigerde (een deel) van de UPS-systemen voor de 7de etage dienst. Gedurende het uitvallen van de netspanning en het opstarten van de generatoren viel de spanning toen eveneens enkele seconden weg.

Ook dit keer kwam er al snel een discussie over de stroomstoring op webhostingtalk.nl opgang. Daarnaast opnieuw complimenten voor We Dare die in dat topic, binnen enkele uren, text en uitleg over de stroomstoring gaf. In de reactie van We Dare stond ondermeer:

Helaas liet Murphy ons niet met rust en hebben we wederom een stroomstoring van Eneco mogen ondervinden.
Dit op krap 5 weken voor de levering van onze nieuwe UPS voor de 7e etage.
Zoals de klanten misschien weten hebben we laatste keer al het vertrouwen opgezegd in de UPS van AEG, echter is het niet zo dat een nieuwe installatie binnen een kort termijn neergezet kan worden.
Ondanks de bevestigingen van onze leverancier dat de UPS volledig functioneel is hebben we wederom problemen ondervonden op onze UPS waardoor 50% van onze klanten op de 7e etage zonder stroom kwam te zitten voor 1-3 seconden (opstart tijd van de generatoren).

Het is goed te noemen dat We Dare het vertrouwen in de UPS-systemen van AEG heeft opgezegd, zeer terecht mag nu ook worden aangenomen, nu deze opnieuw dienst hebben geweigerd. Het is daarom zeer vervelend dat de nieuwe UPS-systemen nog niet geleverd zijn.

Ik vraag me dan ook af in hoeverre je kan stellen dat We Dare deze nieuwe stroomstoring had kunnen voorkomen, dan wel naast het feit dat ‘dit absoluut niet een tweede keer had mogen gebeuren’, We Dare een verwijt kan worden gemaakt voor deze nieuwe stroomstoring?

Wat vinden jullie?

tdw, 3 maart 2007 4:52 pm

Als Eneco een probleem heeft, en daarom geen stroom kan leveren, dan kan je moeilijk We Dare de schuld geven.

Daan, 3 maart 2007 5:02 pm

Dat eneco een probleem heeft kan WeDare natuurlijk niks aan doen, maar dat is het probleem ook niet.

Wat ik ze wel kwalijk neem is dat er vorige keer aangegeven is dat de UPS in orde en getest was, waardoor dit niet meer kon gebeuren.
Gisteren is gebleken dat dit dus niet het geval was.

D.L.H. Douma, 3 maart 2007 11:18 pm

Hmm, raar verhaal.

Live UPS tests? Zo te merken al die maanden niet gedaan. En niemand maakt me wijs dat ze bijvoorbeeld 1 week geleden nog getest hadden en alles werkte.

Ik vind dit een beetje onacceptabel.

Waarom draaide de helft dan wel door als de UPS of 7e defect was?

thehog, 4 maart 2007 3:52 pm

Ik denk dat een directie niet graag een live test wil doen als eerder is gebleken dat je UPS toch niet werkt.
Wat ik wel raar vind is dat ze zeggen dat het vervangen van de UPS niet in korte periode kan. Natuurlijk kan het wel, maar hoe sneller je het wil vervangen hoe meer geld het kost. Ze hebben gewoon gegokt op niet nog een storing en hebben dus fout gegokt.

Paul, 5 maart 2007 3:23 pm

Thehog,

Uit ervaring kan ik je vermelden dat complete UPS installaties echt niet 'ff' geleverd worden, hier gaan wel degelijk maanden over heen, zeker als je van leverancier over stapt.

Verder moet je 'r ook nog rekening mee houden dat we eind december / januari net voorbij zijn, 2 maanden waarin zowat niets knap leverbaar is.

Verder snap ik het best goed van de directie van WeDare als die geen live tests meer durven te doen met deze setup. Kort samengevat allemaal heel vervelend dus :)

 • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Stroomstoringen in datacentra · ISPam.nl

 • Pingback: compuver blog » Blog Archive » Jaaroverzicht 2007 Stroomstoringen in datacentra

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.