Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: het gedistribueerde bestandssysteem ObjectiveFS

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 12 april 2016 08:00 uur

Storage in de cloud is niet nieuw en wordt in verschillende vormen aangeboden. In de simpelste vorm is het gewoon een stukje opslagruimte waar je bestanden naar kunt uploaden. Er bestaan ook geavanceerdere diensten waarvan ObjectiveFS er een is. ObjectiveFS toont cloud object stores als bestandssysteem aan het besturingssysteem. Voor het OS zijn de verschillende backends daardoor transparant.

Het bedrijf achter ObjectiveFS heet Objective Security. Zij hebben ObjectiveFS ontwikkeld met als doel een bestandssysteem te maken dat makkelijk te schalen en eenvoudig te beheren is. ObjectiveFS is een gedistribueerd systeem waarvoor geen aparte metadataservers of storage clusters hoeven te worden ingericht. Het beheer wordt immers overgelaten aan de cloudproviders. Storage groeit dynamisch naar behoefte en praktisch gezien is er nauwelijks een limiet aan de hoeveelheid storage. Bestanden worden alleen on demand gedownload naar de lokale drive.

In eerste instantie is ObjectiveFS ontwikkeld met als backend de S3 bucket van Amazon Web Services. Hoewel het nog in de bèta-fase verkeert, is inmiddels ondersteuning toegevoegd voor Google Cloud Storage en andere object stores mits die maar de S3 API gebruiken. On premise private cloudomgevingen zijn hierdoor ook mogelijk. Overigens is het bucket niet meer te gebruiken om er zelf bestanden in te plaatsen die dan vervolgens voor ObjectiveFS zichtbaar zijn. ObjectiveFS is met andere woorden geen file viewer voor buckets.

ObjectiveFS is een POSIX compliant systeem waardoor Linux en MacOS software geen aanpassingen behoeft om er gebruik van te kunnen maken. Dit impliceert wel tevens dat Windows-machines hier in het algemeen niet mee overweg kunnen. Alleen een omweg via een Samba server of eventueel NFS biedt uitkomst. Het ObjectiveFS bestandssysteem wordt gemount zoals ieder ander bestandssysteem. Daartoe gebruikt het de FUSE-functionaliteit van de kernel waardoor aanpassingen aan de kernel evenmin nodig zijn. Ook mounten via een HTTP-proxy is mogelijk.

Om ObjectiveFS te gebruiken dient de software op de client te worden geïnstalleerd. Een client kan natuurlijk een server zijn zoals een web- of mailserver. De software verzorgt de communicatie met de object store. Het bestandssysteem kan gedeeld worden waarbij ObjectiveFS via de object store de coördinatie tussen de clients regelt. Delen is ook mogelijk tussen Linux en OS X clients. Dit maakt het samenwerken en delen van bestanden tussen computers op uiteenliggende locaties eenvoudig. Door een bestand te editen op bijvoorbeeld de laptop zijn aanpassingen direct zichtbaar op andere systemen elders. Er hoeft niet meer handmatig gesynchroniseerd te worden.

In de beveiliging van de data wordt voorzien door de data lokaal aan client zijde te versleutelen. Daarna worden ze over het netwerk verstuurd richting de cloud waar ze eveneens versleuteld opgeslagen blijven. De versleuteling dient tevens om de integriteit te controleren. Decryptie van data vindt eveneens alleen plaats op de lokale machine nadat de gegevens gedownload zijn vanuit de cloud.

Volgens Objective Security is de performance van ObjectiveFS vergelijkbaar met die van lokale storage. Zij bereiken dat naar eigen zeggen door caching technieken in het RAM-geheugen van de lokale machine, compressie van data en het slim bundelen van schrijfoperaties. Of dat voldoende is om de latency en beperkte bandbreedte van het netwerk volledig te compenseren, lijkt op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk.

ISPam.nl Job board

Mario, 12 april 2016 7:03 pm

De nieuwste Linux kernel ondersteund 35 soorten filesystems en Windows alleen maar FAT32 & NTFS.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Ronald: N+1 anyone? En wat Wouter zegt. Kwaliteit kost geld. Bij beschikbaarheid is de redenering van kl...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Wouter: Dus de VPS'sen bij TransIP (en haar eigen website) zijn niet redundant, sterker nog: ze zijn niet ee...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
The Datacenter Group: The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval. Anders dan d...

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?