Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IDN.IDN domeinnamen stap dichterbij

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 maart 2007 09:09 uur

In opdracht van ICANN is er met een nagebouwde rootservers opstelling getest wat de gevolgen zijn van het plaatsen van IDN (domeinnamen met accenten of ‘vreemde tekens’) TLD’s in de rootzone. De test is succesvol verlopen en alles ging precies als verwacht en gehoopt, zo staat in het onderzoeksrapport te lezen:

Autonomica AB has, under a contract with ICANN, investigated whether the addition of top level domains containing encoded internationalized characters (so called IDNs) would have any impact on the operations of the root name servers providing delegations, or the iterative mode resolvers used to look up the information. No impact at all could be detected. All involved systems behaved exactly as expected.

Met het succesvol verlopen van deze test, is de volgende stap voor ICANN om toe te werken naar een live test. Waarbij er daadwerkelijk IDN TLD’s in de rootzone zelf worden geplaatst. Op Domain Pulse 2007 vertelde Tina Dam, IDN manager bij ICANN, dat er getest wordt met flod18hästflod18hästflod18hästflod18hästflod18hästflod18 als IDN TLD. Dus wellicht gebruiken ze die TLD ook in de live test en kunnen we die binnenkort (tijdelijk) daadwerkelijk resolven.

Het is een mooie ontwikkeling dat IDN.IDN met deze succesvolle test weer een stapje dichterbij is gekomen. Niet alleen technisch is dat mooi, maar doordat IDN.IDN het mogelijk maakt om volledige in de eigen taal, zoals bijvoorbeeld het Mandarijns of Perzisch, van internet gebruik te maken, maakt het internet nog toegankelijker!

Het volledige onderzoeksrapport van de IDN.IDN laboratorium test is hier (PDF) te lezen.

Bram, 10 maart 2007 3:29 pm

Vraag blijft natuurlijk wie er zit te wachten op IDN. Een correctere benaming voor IDN zou LDN (localized domain name). De tekens die momenteel in een domeinnaam toegelaten zijn, zijn wereldwijd redelijk eenvoudig te hanteren. Dit is niet het geval met speciale tekens. Een ä krijg ik hier nog net uit mijn toetsenbord maar voor andere speciale tekens moet je een hulpprogramma gaan gebruiken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.