Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Brits onderzoek: helft bedrijven heeft geen idee van privacy in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 april 2016 08:00 uur

Veel bedrijven zijn op dit moment bezig om workloads naar de cloud te brengen. Een van de grootste zorgpunten in cloudmigraties is nog steeds security én privacy. Europese bedrijven zijn gehouden aan regelgeving omtrent de plek waar persoonlijke data wordt bewaard. Probleem is dat de grote public clouds van Amerikaanse origine zijn: Azure, Amazon en Google. Het Britse UKFast deed onlangs onderzoek onder driehonderd bedrijven die op dit moment bezig zijn met cloudmigraties. Bijna de helft van die bedrijven gaf daarbij aan niet te weten waar data daadwerkelijk wordt gehost. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Nog zorgelijker is het feit dat een nog groter percentage – meer dan de helft – van de onderzochte bedrijven niet weet dat het Safe Harbor-verdrag niet meer in werking is. Dat verdrag werd in oktober vorig jaar door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Bedrijven die in Europa werkzaam zijn, mogen zich niet meer op dat verdrag beroepen als waarborg voor de verwerking van persoonlijke data in de cloud. De regeling wordt vervangen door het nieuwe Privacy Shield dat officieel nog niet is geratificeerd.

Het nieuwe Privacy Shield moet ervoor zorgen dat verwerking van persoonlijke gegevens alleen mag plaatsvinden op basis van transparante regels en er moet onafhankelijk toezicht mogelijk zijn. Bovendien moet de nieuwe regeling mogelijk maken dat burgers naar de rechter kunnen om uitoefening af te kunnen dwingen. De uitvoering van de regeling in het kader van GDPR (General Data Protection Regulation) komt in praktijk neer op het afdwingen dat data binnen de EU moet worden opgeslagen en de unie niet mag verlaten. Uit het onderzoek van UKFast blijkt nu echter dat veel bedrijven geen idee hebben aan welke richtlijnen zij moeten voldoen. Gevolg is dat veel bedrijven geen rekening houden met de richtlijnen bij migratie naar – vooral – public cloud.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen
Jaap Urban: Waarom vraagt iedere provider dan nog steeds de hoofdprijs hiervoor?!?! Webreus: 45 euro

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 27 januari 2017
apkdld: Enjoy most recent number one popular android apps game on your phone and tablet, also be aware that ...

Heartbleed – of de noodzaak om als provider altijd te patchen
showbox alternative: Is showbox not working? Don’t be anxious we have included a list of best Showbox alternative for y...