Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: de cloud infrastructuur van Ikoula

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 10 mei 2016 08:00 uur

Ikoula is van Franse origine en sinds 1998 actief. In maart van dit jaar heeft zij het Nederlandse Ermis overgenomen. Ermis is haar activiteiten in 2004 begonnen en verkocht hoofdzakelijk hostingpakketten onder de naam Domeinruimte.nl. Momenteel biedt ze haar diensten aan als Ikoula Nederland. Behalve webhosting, VPS en dedicated servers biedt Ikoula ook managed hosting, private clouddiensten en producten voor resellers. Voor dit interview hebben we een gesprek met Dimitri Tzoumas, marketing en sales manager bij Ikoula.

Hij begint te vertellen dat men momenteel druk doende is om de infrastructuur van Ikoula en voorheen Ermis gelijk te trekken. “Het moet nog één corporate installatie worden. Samen met Frankrijk bepalen we de richting. We migreren niet alleen onze systemen naar hun kant. Wij maken van de gelegenheid gebruik om over de toekomst na te denken en wellicht over te gaan naar een andere situatie.”

Momenteel gebruikt Ikoula Nederland zowel systemen met lokale storage als NetApp. “Voor de instapproducten van de publieke cloud gebruiken we local storage met ZFS. Dat draait op hardware van Dell en Supermicro. Dat heeft nadelen. We kunnen niet een VM van de ene server naar de andere live migreren. Omdat de storage lokaal staat, moet die mee gemigreerd worden en dat duurt lang. Het voordeel is wel dat lokale storage snel is en dat weegt voor ons in dit geval zwaarder. Vanwege de snelheid hebben we ook steeds minder harde schijven en gebruiken we sinds een jaar voor nieuwe systemen alleen maar SSD.” Tzoumas vertelt dat de NetApp ook nog een hybride systeem is. Deze gaat nu vervangen worden maar het staat nog niet vast welke storage-oplossing daarvoor in de plaats gaat komen.

Door RAID-Z voorziet ZFS in redundantie voor de lokale storage. Op de vraag hoe Ikoula het uitvallen van een server ondervangt, antwoordt Tzoumas dat zij ZFS snapshotting gebruikt. “Hiermee maken we volledige backups op storage niveau. Deze data bewaren we op meerdere locaties, maar we hebben geen active mirrors.”

Als hypervisor zet Ikoula Xen in. “We gebruiken XenServer van Citrix. Dat is een commerciële variant die we gekozen hebben vanwege de support. Als orchestrator gebruiken we CloudStack. Dit gebruiken we al 10 jaar en we hebben er goede ervaringen mee. OpenStack is misschien wat populairder maar wij hebben geen reden om over te stappen. ”

Om de systemen te monitoren, wordt Zabbix gebruikt. “Het is een mix van SNMP en scripts. Citrix levert scripts om Xen met Zabbix te monitoren. Zelf scripten we om bijvoorbeeld specifieke zaken van een Magento- of een Joomla-omgeving in de gaten te houden.” Tzoumas vertelt verder nog dat Zabbix breed wordt ingezet. Zo wordt het eveneens voor het netwerk en firewalls gebruikt.

Behalve backups op storage niveau maakt Ikoula ook backups op het niveau van de virtuele machine. “We gebruiken daarvoor R1Soft. Op de VM’s installeren we een agent. Die stuurt de data naar een centrale backup server. Dat is een aparte machine. We synchroniseren de backups vervolgens met een andere locatie. Die bevindt zich in Picardie, Noord-Frankrijk.”

Tot slot

Aan het eind van het interview vragen we aan Tzoumas of hij toch nog iets meer kan vertellen over de huidige ontwikkelingen bij Ikoula nu systemen gemigreerd moeten worden. “Samen met Ikoula Frankrijk denken we na over EBS van Amazon. EBS is elastic block store en is flexibele storage op block niveau. We gaan die technologie op termijn misschien inzetten, maar dat is nog niet beslist. We stoeien er nu mee.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.