Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud is de grote vier en dan de rest

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 mei 2016 08:00 uur

Groeien als kool en toch marktaandeel verliezen. Welkom in de cloud. Want de grote vier blijven de dienst uitmaken en niets wijst erop dat dit gaat veranderen. Liefst 53 procent van de markt vormt de clientèle van Amazon, Azure, Google en IBM. De volgende twintig bedrijven, waaronder Rackspace en het Chinese Alibaba, pakken samen de volgende 27 procent. Toch groeit elk van die twintig bedrijven met gemiddeld 41 procent per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Synergy Research Group.

Synergy becijferde ook dat de totale markt voor private, public en hybride IaaS en PaaS elk jaar met 50 procent groeit. De kwartaalomzet in de markt is inmiddels meer dan zeven miljard dollar. Daarvan pakt Amazon met AWS verreweg de grootste hap met meer dan 30 procent. Amazon blijft daarmee de andere drie grote partijen ver, maar dan ook echt heel ver voor, vooral omdat Amazon ook nog eens elk jaar bijna 60 procent plust.

Het advies aan die bedrijven die na de grote vier komen: specialiseer. Dat kan in bepaalde marktsegmenten of in regionale dienstverlening. Om in de buurt te komen van Google, Microsoft of Amazon, heeft een bedrijf erg diepe zakken nodig. En dan nog. Synergy stelt in haar rapport hardop de vraag of kleinere bedrijven in de cloud op den duur wel kunnen overleven, vooral omdat de klanten partijen kiezen die wereldwijde, ultiem schaalbare oplossingen kunnen bieden. Zelfs partijen als Rackspace, Salesforce en VMware zijn in die zin niet blijvend zeker van groei in de cloud.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.