Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groningen loopt Facebook datacenter mis door ruzie energiereuzen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 mei 2016 08:00 uur

De provincie Groningen wil heel graag dat grote datacenters zich in de Eemshaven komen vestigen. Maar het wil ook de grote energiecentrales in die regio niet kwijt. Daarmee heeft de provincie zichzelf in de voet geschoten, aldus het Dagblad van het Noorden. Facebook koos uiteindelijk voor Ierland vanwege een conflict tussen Nuon en RWE, zo stelt de krant in de opening van zaterdag.

Google heeft al een enorm datacenter in de Eemshaven, daar had Facebook ook bij kunnen staan. Het bedrijf was in 2014 op zoek naar een geschikte locatie in Europa en had haar oog laten vallen op de Eemshaven en Clonee, vlak bij Dublin. Met de bouw van het datacenter zou een investering van honderden miljoenen euro’s zijn gemoeid. Het dagblad meldt nu dat Facebook uiteindelijk voor Ierland koos, omdat Nuon en RWE het niet met elkaar eens konden worden over grondrechten voor een windmolenpark.
De krant weet zelfs te melden dat Facebook – als anonieme geïnteresseerde – bij de besprekingen heeft gezeten tussen de provincie, Nuon en RWE. De provincie heeft diverse malen bij de energiereuzen aangedrongen om het geschil op te lossen, maar voor Facebook kwam dat te laat. Toch hoopt de provincie Facebook alsnog naar Groningen te kunnen halen, omdat de social mediasite uiteindelijk geheel wil overschakelen op duurzaam geproduceerde stroom en er in de Eemshaven inmiddels grote windparken worden gebouwd.

mennie, 9 mei 2016 5:27 pm

Misschien moeten ze dan van die hoop toch even terug naar de realiteit, volgens mij is de schep een maand geleden de grond in gegaan bij Clonee.
https://www.facebook.com/CloneeDataCenter/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.