Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Schreeuwen in het datacenter een probleem voor harddisks

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 januari 2009 08:07 uur

SchreeuwenOp de datavloer in de meeste datacenters is het vaak een enorm lawaai door alle draaiende servers, airco’s en andere apparaten die geluid produceren. Om een gesprek te voeren op datavloer zul je daarom harder dan normaal moeten praten en soms zelfs moeten schreeuwen om je verstaanbaar te maken. Echter is dit niet verstandig zo heeft Brendan Gregg van Sun Microsystems ontdekt. Schreeuwen op de datavloer leidt namelijk tot een significante toename van de latency van harddisks.

In het onderstaande filmpje zie je hoe Gregg schreeuwt tegen een JBOD (Just A Bunch of Disks) cluster, waarna de latency van het cluster aanzienlijk toeneemt. Gregg schrijft dit toe aan trillingen die het schreeuwen veroorzaakt in de harddisks. Op zijn blog deelt Gregg’s meer informatie over zijn ontdekking en in een comment licht hij verder toe hoe hij tot zijn ontdekking is gekomen. De vraag aan jullie is nu, is dit echt of een vroege 1 april grap?

Glenn, 6 januari 2009 11:19 am

Ik dacht dat hij met schreeuwen het roepen naar een collega in de colo bedoelde. Gaatie dus tegen een chassis met HDD's staan en dan keihard lawaai maken. Dan vind ik het niet heel gek. Geluid is trilling en die trilling zet zaken in beweging. De HDD zal daar dan wel op anticiperen.

Maar dan nog wat, hoe heeft hij dat ontdekt? Praat hij altijd zo tegen z'n machines?

Wido, 6 januari 2009 11:51 am

Mja, ik had het spannender verwacht, dus dat bijv het geluid van airco's al extra latency met zich mee bracht.

Sebastiaan Stok, 6 januari 2009 12:18 pm

Klopt, dus eigenlijk krijgen ze het al zwaar voor de kiezen met die andere servers en de airco zelf en door praten is dat dus de spreekwoordelijke druppen :)

Schreeuwen tegen servers, niets nieuws voor mij.
"BEN JE NU *PIEP* ALWEER VAST GELOPEN JIJ *PIEP*, JE KAN OOK NIET EEN KEERTJE NORMAAL WERKEN STOM MISLUKT *PIEP*. IK JE ZOU *PIEP* *PIEP* *PIEP* *PIEP* EN *PIEP*, ARHH AHHHH!. Oh... uh, kennelijk duurt het gewoon wat langer." ;) dit was een grap.

Peter, 7 januari 2009 7:33 pm

@ Wido,

Wellicht doet dat het ook, maar dan zul je bijv. thuis en in DC moeten meten, het is in dit filmpje niet te zijn of de airco al extra latency met zich mee brengt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.