Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Byte Internet gaat voor open source software betalen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 maart 2007 11:14 uur

Ondanks het feit dat open source software (veelal) gratis is, wordt er met behulp van open source software door veel partijen wél veel geld verdiend. Daar is natuurlijk niks mis mee, gezien het zelfs de bedoeling is dat open source software zoveel mogelijk wordt gebruikt.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel fair dat als je van open source software zodanig intensief gebruik maakt, dat je je steentje probeert bij te dragen een aan de verdere continuitieit en expansie ervan. Zo dacht ook Byte Internet, die in een whitepaper aangeven dat tot nu toe met enige regelmaat het paypal account werd gehanteerd en naar verschillende open source projecten honderd euro werd overmaakt.

Nu was dat perfect, maar het was weinig structureel. Daarvoor heeft Byte Internet nu een oplossing gevonden. Voor elk (nieuw) webhostingpakket waarop Joomla! wordt gedraaid gaat Byte Internet 10 euro overmaken aan Joomla. Daarnaast zal Byte Internet haar klanten oproepen om dit voorbeeld te volgen en eveneens 20 euro over te maken aan Joomla.

Naar mijn idee is dit een mooi initiatief, niet alleen omdat het er voor zorgt dat de continuiteit en expansie ervan beter kunnen worden gegarandeerd, maar ook omdat daarmee een stukje bewustwording wordt gerealiseerd. Van het feit dat er ook keihard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van open source software. In het whitepaper komt dit mooi tot uitdrukking:

Besides, educating webdesigners and customers to understand that open source software was not created by emptying a bag of marbles on a keyboard, but by hard and dedicated work, can only add to the appreciation and support these projects need.

Byte Internet meldt dat het zo’n 10 tot 25 hostingpakketten per week oplevert, bij een gemiddelde van 15 per week, levert dat 52 x 15 x 10 euro = 7.800 euro per jaar voor Joomla op, los van eventuele extra donaties van de klanten van Byte Internet. Gezien de inkomsten van Joomla in 2006 $20.450 (€15.552) bedroegen, zou 7.800 euro erbij, een inkomsten toename van 50 procent betekenen voor Joomla.

Ik vind het zoals ik al aangaf een mooi initiatief. Dat wat mij betreft door veel ISP’s gevolgd mag gaan worden. Natuurlijk hoeft niet iedereen Joomla te gaan sponsoren, er zijn nog zat andere geweldige open source projecten die het geld goed kunnen gebruiken.

Wat vinden jullie van het initiatief van Byte Internet en wie gaat het initiatief volgen?

Sypher, 14 maart 2007 1:20 pm

Waarom zou een ISP doneren voor scripts? ISP's kunnen beter doneren voor het gebruik van hun Linux, Apache, MySQL, PHP, Perl etc etc ipv wat de klant er op zet.

Zou bijna ook een eigen OSS pakket op de markt zetten als ik dit zo hoor.

Jan Jaap, 14 maart 2007 1:36 pm

Gezien de inkomsten van Joomla in 2006 $20.450 (€15.552) bedroegen, zou 7.800 euro erbij een verdubbeling van de inkomsten betekenen voor Joomla.

Geen verdubbeling dus, maar een toename van zo'n 50%.

Arnout Veenman, 14 maart 2007 1:39 pm

Jup, inderdaad geen verdubbeling maar een toename van 50 procent. Is ondertussen aangepast. Thx :)

Willem (Byte), 14 maart 2007 2:20 pm

@Sypher: Ik snap niet goed op welke gronden je onderscheid maakt. Zowel in Linux als in Joomla zitten vele onbetaalde vrijwilligersjaren. Dat Linux een veel groter project is, betekent toch niet dat je "kleinere" projecten niet zou moeten sponsoren? Daarnaast sponsoren wij ook grote projecten zoals de Linux kernel en Debian, maar dan in de vorm van patches.

Wijnand, 14 maart 2007 4:34 pm

En doneer dan ook gelijk even voor iedere machine met OpenSSH geinstalleerd

Danny van der Mast, 15 maart 2007 2:48 pm

Goed initiatief! Ik stort zelf ook voor elke officiele Ubuntu installatie 25 euro. Ik vind dat programmeurs ook wel mogen eten :)

@ Wijnand, je hoeft toch niet gelijk 25 euro voor kleine software te storten? daarvoor kan een klein bedrag voldoende zijn :)

Joris, 16 maart 2007 10:50 am

Goed initiatief, ik doneer ook regelmatig aan open source projecten. Ze stellen mij namelijk in staat om ook geld te verdienen. Al adverteer ik er niet mee....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.