Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Flinke groei bij de NL-IX

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 12 januari 2009 08:03 uur

logo_nlixDe NL-IX heeft vorig jaar een flinke groei meegemaakt. In november werd de de 200e member aangesloten en inmiddels wordt er dagelijks meer dan 40 Gigabit aan verkeer uitgewisseld tussen de partijen. Maar ook de beschikbaarheid van NL-IX pop’s (point of presence) is toegenomen. De diensten zijn inmiddels te verkrijgen in 28 verschillende datacentra verspreid over heel Nederland.

Vorig jaar werd er op vier locaties in Nederland een extra POP geopend. Maar er gebeurde meer. Zo verscheen in maart de NL Datacenter Map en werd voor het eerst sinds het bestaan in juli vorig jaar een nieuwsbrief verspreidt, met een tweede vervolgnummer in oktober.  Maar de NL-IX doet meer. Zo organiseert zij enkele keren per jaar een BGP trainingssessie en is het cursusportfolio uitgebreid met de trainingen ‘Advanced routing’ en ‘Ipv6’.

Inmiddels telt de NL-IX 207 members die samen 407 switchpoorten in gebruik hebben. Door de gratis IPv6-actie zijn er veel poorten bijgekomen. Providers krijgen ter promotie tot eind 2009 een 100 Mbit poort ter beschikking waarbij ze uitsluitend IPv6 verkeer kunnen uitwisselen. Inmiddels is de NL-IX de 5e grootste Internet Exchange ter wereld.

Niet alleen providers, maar ook steeds meer ondernemingen weten de weg naar de NL-IX te vinden en kiezen voor autonomie door zelf de routing en het netwerkbeheer in handen te nemen. Zo is onlangs de Van der Molen holding aangesloten, dat bekend staat als beurshandelaar in Europa en de VS. Maar ook de Ahoy in Rotterdam en de Gemeente Heerlen nemen peeringdiensten af via de NL-IX.

Robbert, 12 januari 2009 11:25 am

De NLIX begint inderdaad een leuke exchange te worden. Helaas zijn er nog steeds weinig accessproviders te vinden. Enkel Ziggo, Cambrium, Hurricane (XS4ALL) en Zeelandnet kan je via de NLIX bereiken.

Jurri@n, 12 januari 2009 6:34 pm

@Robbert: Ziggo zit niet op NL-IX. Mogelijk zie je Ziggo via OpenPeering MLPA op de NL-IX.

NL-IX is een Exchange die zeker lekker aan het groeien is (zowel qua POP's als qua leden). Het blijft alleen jammer dat veel partijen niet op NL-IX zitten, terwijl het een perfecte backup is voor als bv. AMS-IX uitvalt.

Lennie, 14 januari 2009 2:54 pm

@Jurri@n: Mogelijk zie je Ziggo via OpenPeering MLPA op de NL-IX

Dat is correct.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.