Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ierland krijgt directe trans-Atlantische verbinding

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 januari 2009 08:01 uur

Hibernia AtlanticVoor het eerst in 150 jaar krijgt Ierland eigen directe (onderzeese) verbinding met de Verenigde Staten. Op dit moment loopt al het telefoon, data en internet verkeer naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld nog via netwerken in Groot Brittannië. Dit zorgt voor hoge latency en hoge kosten voor inwoners en bedrijven in Ierland.

Om de onderzeese kabel te realiseren werd er in juli 2008 een aanbesteding gestart door de overheden in Ierland. Zojuist is bekend geworden dat de aanbesteding door Hibernia Atlanic gewonnen is. Ierland zal worden aangesloten door middel van een nieuw aan te leggen onderzeese kabel die zal aansluiten op de Hibernia North Transatlantic kabel die 22 mijl ten noorden van de kust van Noord Ierland ligt. Hibernia Atlantic moet de nieuwe onderzeese kabel operationeel hebben in maart dit jaar en zal deze hiervoor verantwoordelijk blijven tot 2018.

Project Kelvin, zoals het initiatief voor de directe verbinding naar de Verenigde Staten heet is vernoemd naar Lord Kelvin, één van de twee personen die verantwoordelijk waren voor de eerste trans-Atlantische verbinding tussen Ierland en de Verenigde Staten.  Dit was tevens de eerste directe trans-Atlantische verbinding ooit en voor Ierland de enige tot nu toe. Totaal heeft project Kelvin een waarde van 30 miljoen euro, de kosten worden gedeeld door het Ministerie van Bedrijven, Handel en Investeringen (DETI) van Noord-Ierland, het Ministerie van Communicatie, Energie en Natuurlijke Hulpbronnen (DCENR) van de republiek Ierland en ook de Europese Unie betaald mee.

Aan land zal de kabel in het noorden van Ierland PoP’s krijgen in Armagh, Ballymena, Belfast, Coleraine, Londonderry, Omagh, Portadown en Strabane. In het zuiden zal de kabel ook beschikbaar zijn en PoP’s hebben in Letterkenny, Monaghan, Castleblaney, Drogheda en Dundalk. Uiteindelijk hoopt men door de directe verbinding naar de Verenigde Staten dat de breedband kosten op Ierland omlaag gaan, de latency omlaag gaat en doordat men niet meer afhankelijk is van netwerken in het buitenland moet het ook veiliger zijn.

Ook zou de verbinding Ierland aantrekkelijker moeten maken voor bedrijven om zich er te vestigen. Ierland is op dit moment al zeer in trek bij internetbedrijven waaronder Dell, eBay, Google, Microsoft en Yahoo, die stuk voor stuk hun (Europese) hoofdkantoor in Ierland hebben gevestigd. Dankzij deze nieuwe verbinding zal die aantrekkingskracht van Ierland op internetbedrijven enkel toenemen.

Hier komt de kabel te liggen:
Hibernia Atlantic Ierland trans-Atlantische kabel

In onderstaand filmpje verdere uitleg over de eerste trans-Atlantische onderzeesekabel. Die Ierland met de Verenigde Staten verbond.

En nog een filmpje over de eerste trans-Atlantische telefoonkabel 100 jaar later:

Update 21:00 uur: Directe verbinding is voor Noord Ierland

ISPam.nl Job board

Wilfried Dudink, 8 januari 2009 11:04 am

Het artikel klopt niet helemaal.

Allereerst heeft Ierland al een directe verbinding middels de bestaande Hibernia Atlantic kabel. Deze loopt namelijk via Dublin naar de US, zowel bovenlangs als onderlangs. Dit veranderd verder niet aangezien er geen nieuwe kabel komt naar de US. Er wordt alleen vanuit Noord Ierland een nieuwe landingspoint gemaakt voor de bestaande Hibernia Atlantic. Vanuit het landingspoint wordt dan via landkabel een aantal PoPs gerealiseerd in Noord Ierland en Ierland.

Dit project wordt financieel gesteund door de regering van Ierland, Noord Ierland en de EU.

Verder heeft zowel Eircom als ESAT al capaciteit op bestaande zeekabels. Dus naast deze partijen zal Hibernia Atlantic nu ook extra capaciteit bieden in Ierland.

Latency zal voor Ierland niet veel uitmaken. Zoals gezegd de kabel kwam al direct aan in Dublin. Voor Noord Ierland maakt het wel iets uit.. maar op de totale stretch naar de US zal het nihil zijn.

rob, 8 januari 2009 5:47 pm

Voor het eerst in 150 jaar, niet helemaal, in 1989 is ierland verbonden op de PTAT1 kabel linksom in het plaatsje Ballinspittle, met Devonshire bermuda in de VS, en rechtsom naar de UK.

Thomas Lobker, 8 januari 2009 8:51 pm

Heeft misschien iets te maken met het nieuwe datacentrum van Microsoft die binnenkort haar deuren moet openen in Dublin. Met een budget van ongeveer een half miljard dollar ;)

http://www.msnbc.msn.com/id/21655464/

[quote]Ireland has boomed since the mid-1990s by promoting itself to high-technology companies seeking a low-tax, English-speaking base within the euro currency zone. Microsoft arrived before the boom, in 1985.[/quote]

Triloxigen, 11 januari 2009 12:30 am

Even ter aanvulling, bedrijven als Microsoft, Dell en Google zitten in Ierland gevestigd doordat IT-onderdelen in dat land belastingtechnische voordelen heeft.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...