Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft en Facebook plannen nieuwe zeekabel tussen VS en Europa

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 1 juni 2016 08:00 uur

Een nieuwe zeekabel die de VS verbindt met Europa: 6.600 kilometer lang. Geplande bandbreedte: 160 Tbps. Daarmee krijgt de nieuwe trans-Atlantische kabel de meeste capaciteit van alle huidige zeekabels. De kabel wordt aangelegd tussen Virginia Beach en Bilbao in Spanje, geëxploiteerd door een Telefonica-dochter en aangelegd in opdracht van Microsoft en Facebook. Beide bedrijven maakten de plannen voor de MAREA vorige week bekend.

Zowel Microsoft als Facebook hebben de snelle verbinding nodig voor hun clouddiensten: Microsoft voor diensten die het vanuit Azure levert zoals Skype en Facebook voor content delivery waarin video een steeds grotere rol gaat spelen. Microsoft heeft sinds 2007 al een aandeel in Facebook, vooral bedoeld om dit soort kostbare initiatieven gezamenlijk op te kunnen pakken. MAREA is overigens wel een van de eerste echt concrete uitwerkingen: de aanleg van de kabel start al in augustus. Verwachte oplevering is herfst 2017.

Niet geheel toevallig maakte Amazon vorige week bekend te investeren in de Hawaiki-kabel die de VS met Australië en Nieuw-Zeeland gaat verbinden. AWS heeft deze capaciteit nodig om snel diensten te kunnen leveren in Oceanië. De geplande opleverdatum voor die verbinding – ruim 14.000 kilometer – is juni 2018. De verwachting is dat grote cloudproviders in de nabije toekomst meer zullen investeren in de realisatie van snellere verbindingen tussen de diverse continenten. De grote Amerikaanse partijen hebben daarbij vooral interesse in Europa en Azië.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.