Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: Samsung werkt aan uitersten met de kleinste en de grootste SSD

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 14 juni 2016 08:00 uur

De alleskunner Samsung staat ook bekend om zijn solid state drives. In de afgelopen tijd heeft zij zowel de kleinste als de grootste SSD op de markt gebracht. Bij de kleinste SSD betreft het de afmetingen ter grootte van een postzegel. Bij de grootste gaat het om de capaciteit van 15TB.

Postzegel SSD van halve TB
In de ontwikkeling van SSD’s speelt het formaat met name een rol voor mobiele apparatuur. Enerzijds moet de SSD simpelweg fysiek passen. Anderzijds moet het gewicht zo laag mogelijk zijn. Hieraan komt Samsung nu tegemoet met de nieuwe PM971.

Deze SSD meet slechts 20 bij 16 mm en heeft een dikte van 1,5 mm. Hierop heeft Samsung zowel NAND flashgeheugen, 4GB DRAM en de controller gepropt. De controller is van het type NVMe, dat wil zeggen non-volatile memory express. Het gewicht van deze drives is maar ongeveer een gram. Samsung levert deze SSD in de varianten met 128GB, 256GB en 512GB.

Deze hoge capaciteit is mogelijk dankzij de V-NAND technologie. V-NAND staat voor vertical NAND waarmee bedoeld wordt dat geheugencellen verticaal gestapeld worden. Samsung gebruikt in deze SSD’s 48 lagen. Hierdoor kunnen op hetzelfde oppervlak van een chip veel meer bits opgeslagen worden.

NVMe is een interface die ontwikkeld is om optimaal gebruik te maken van SSD’s. Daardoor zijn hogere doorvoersnelheden en een lagere latency mogelijk dan met alternatieve specificaties zoals SATA. In de PM971 bereikt Samsung leessnelheden van 12 gigabit/s terwijl de schrijfsnelheid beperkt blijft tot 7,2 gigabit/s.

SSD gigant van 15TB
Terwijl Samsung met de PM971 mikt op de markt van ultralichte notebooks, komt ze voor de enterprise markt uit met de PM1633a. Deze is met 15TB de grootste SSD tot nu toe. Ondanks deze capaciteit is de vormfactor toch nog 2,5 inch. Ook voor deze SSD benut Samsung de hierboven genoemde V-NAND technologie met 48 lagen in een geheugenchip. In de voorganger, de PM1633, werden 32 lagen gebruikt. De drive is uitgerust met 16GB DRAM. Verder is de SSD voorzien van een SAS interface met een bandbreedte van 12 gigabit/s.

Datacenters en bedrijven die deze SSD willen inzetten, kunnen onder andere terecht bij NetApp. Zij heeft eind vorige maand versie 9 van het ONTAP besturingssysteem uitgebracht. Een belangrijk punt in de release notes is de ondersteuning van all-flash arrays op basis van deze PM1663a. NetApp claimt dat zij de eerste is die dergelijke arrays aanbiedt.

Overigens is de 15TB de grootste variant van de PM1663a productlijn. Samsung levert deze SSD’s namelijk ook met een opslagcapaciteit variĆ«rend van 480GB tot 7,7TB.

Tot slot
Het is duidelijk dat de SSD op alle fronten aan het winnen is. Waar tot voor kort de traditionele HDD nog kon bogen op een onovertroffen opslagcapaciteit, heeft Samsung daar met de nieuwe 15TB SSD een einde aan gemaakt. Het is nu nog alleen nog maar een kwestie van tijd voordat dergelijke SSD’s naar het prijsniveau van hard disks zakken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.