Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dell, Intel en eBay ontwerpen directe koeling op de CPU

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 juni 2016 08:06 uur

Hardware doet er niet meer toe? Veel bedrijven zullen inderdaad hun applicaties meer en meer naar de cloud brengen en ook in toenemende mate als PaaS- en SaaS-diensten gaan afnemen, maar hardware doet er nog wel degelijk toe. Voor hosters in elk geval. In een wereld waarin op steeds meer devices content kan worden bekeken en waarin steeds meer devices het internet opkomen, neemt de druk op de datacenters zelfs toe. Er is simpelweg steeds meer capaciteit nodig en dat betekent dat er op het gebied van hardware toch behoorlijk wordt geïnnoveerd. Dell maakt nu een volgende sprong.

Probleem met de toename van capaciteit is het stroomverbruik en de koeling. Vooral koeling is een heikel punt. Dat komt vooral omdat machines steeds compacter worden – denk hyperconverged – en minder mogelijkheden hebben om hun warmte kwijt te raken. Voor eBay, wereldwijd een van de grootste ecommerce-platformen, ontwierp Dell een nieuw koelingsysteem. De datacenters van eBay barsten letterlijk uit hun voegen, vooral door groei aan Big Data. Dell onthulde vorige week een koelsysteem waarop water rechtstreeks naar de chips in de machines wordt geleid. Dell ontwierp dit samen met Intel en eBay zelf. Normaliter wordt er gekoeld vanuit centrale units in de racks, maar in dit systeem wordt chip dus direct gekoeld. Deze nieuwe technologie is ook rackbased, maar in 21-inch OpenCompute-racks.

Het gebruikte water is overigens bepaald niet koel, maar liefst 33 graden. Dit heeft te maken met de chips die eBay in de machines gebruikt. Dat zijn niet de standaard Xeon E5 processors, maar een aangepaste versie die speciaal voor eBay wordt gemaakt. De eBay-variant draait op een hogere frequency en telt twintig cores. Intel ontwerpt vaker chips met speciale eisen van grote klanten. Ook Facebook en Amazon hebben aangepaste cpu’s in hun machines, specifiek bedoeld voor hyperscale datacenters.

Gaan we dit ook zien bij bijvoorbeeld Nederlandse hosters? Hardware is wat dat betreft prima te vergelijken met Formule 1. De paradepaarden met de beste motoren en nieuwste technologie blijft op het circuit, maar de opgedane kennis en ervaring wordt wel weer toegepast in de commodityproducten. Maar eerlijk is eerlijk: je moet van het formaat eBay, Facebook of Amazon zijn om speciale eisen in te kunnen dienen bij de hardwarefabrikanten. Goedkoop is het namelijk bepaald niet, al worden nergens concrete bedragen genoemd. De investering voor de nieuwe koelingtechnologie zal in termen van R&D al snel in de miljoenen lopen.

ISPam.nl Job board

Freeaqingme, 6 juni 2016 10:54 am

> De datacenters van eBay barsten letterlijk uit hun voegen

Op het moment dat een gebouw _letterlijk_ uit z'n voegen barst mag het niet meer betreden worden en is het rijp voor de sloop. Wordt hier niet gewoon 'figuurlijk' bedoeld?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...