Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: InfiniFlash van SanDisk

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 5 juli 2016 08:00 uur

SanDisk is natuurlijk bekend van zijn flash-producten waaronder SSD’s en geheugenkaartjes. Maar SanDisk wil meer profiteren van de all-flash markt en heeft vorig jaar voor het eerst onder de naam InfiniFlash haar eigen storage array uitgebracht. Vanzelfsprekend is dit een all-flash systeem. SanDisk richt zich met haar product met name op datacenters en de alsmaar groeiende markt van big data zoals van sociale media en Internet of Things. Overigens is SanDisk sinds kort niet meer zelfstandig. In mei van dit jaar heeft Western Digital de overname van SanDisk afgerond.

InfiniFlash

SanDisk heeft de componenten van het InfiniFlash array zelf ontwikkeld. Het chassis is 3U hoog waarin flash-kaarten van 8TB worden geplaatst. Deze kaarten lijken op een PCIe SSD waardoor een compact systeem ontstaat. Maximaal kan men 64 van zulke kaarten plaatsen waarmee het chassis dan de grootste capaciteit van 512TB bereikt. Bekende technieken zoals compressie en deduplicatie van data worden gebruikt om de effectieve opslagcapaciteit op te voeren.

Het array biedt toegang via SAS. Initieel was dat SAS 2.0 met een bandbreedte van 6 Gigabit/s. Inmiddels is dat opgewaardeerd naar SAS 3.0 waardoor de doorvoer is verdubbeld naar 12 Gigabit/s. Maximaal acht servers kunnen aan een array gekoppeld worden.

Vanzelfsprekend heeft SanDisk ervoor gezorgd dat het array volledig redundant is opgebouwd. Verder heeft zij het array modulair opgezet en zijn componenten zoals fans, voedingen en flash-kaarten hot-swappable. Onderhoud, vervanging en uitbreiding kunnen daardoor zonder disruptie uitgevoerd worden.

Voor scale-out oplossingen levert SanDisk het type IF550. Dit InfiniFlash systeem levert zij af met Ceph voor object- en blockstorage. De blockstorage wordt benaderd via iSCSI. Voor cloudtoepassingen zorgen de protocollen Swift en Amazon S3. Overigens bevat InfiniFlash geen compute. Voor Ceph en de managementsoftware dient een aparte server waarop als besturingssysteem Ubuntu 14 draait. Volgens SanDisk kunnen honderden nodes geclusterd worden maar de maximale capaciteit van een cluster is toch beperkt tot 15PB.

Voor haar arrays heeft SanDisk Ceph geoptimaliseerd voor flash. Deze code wordt weer teruggegeven aan de community. Directe toegang tot het flash-systeem is mogelijk door de meegeleverde SDK. Met de ontwikkelbibliotheken en API’s kunnen software engineers applicaties integreren of optimaliseren voor InfiniFlash.

IBM

In maart van dit jaar is SanDisk een partnerschap met IBM aangegaan. Hierin worden het InfiniFlash systeem gecombineerd met het Spectrum Scale file system van IBM. Spectrum Scale is een software-defined oplossing voor storage. Het hart wordt gevorm door het zogeheten General Parallel Filesystem dat zowel file als object storage aanbiedt. Ook het Hadoop Distributed File System wordt ondersteund. Verder is data-analyse software geïntegreerd in Spectrum Scale.

De partners beogen hiermee een totaaloplossing te bieden voor bedrijven en datacenters die statistische gegevens, visualisatie, zoekresultaten of andere vormen van dataverwerking uitvoeren op big data. Hoewel IBM ook zijn eigen all-flash arrays heeft, is voor IBM van meet af aan een uitgangspunt geweest dat Spectrum Scale ook voor hardware van derden geschikt is. Met dit partnerschap bevestigt zij dat.

Tot slot

SanDisk is serieus bezig om haar flash-portfolio verder uit te nutten. Daartoe voegt zij waarde toe door complete hardwaresystemen af te leveren inclusief software voor storage management. Maar ze ziet ook heil in het integreren van data-processing software. Eigenlijk bevestigt dit dat hardware er steeds minder toe doet als verkoopargument. Het is uiteindelijk de sofwarelaag die er voor de meeste afnemers toe doet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.