Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google: IPv6 bereikbaarheid enkel op afspraak

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 13 januari 2009 08:02 uur

Noodklok geluid over IPv6Google is al lang bereikbaar via IPv6, maar dan moet je wel naar ipv6.google.com surfen, terwijl www.google.com en alle andere Google diensten enkel over IPv4 bereikbaar zijn. Google heeft nu ook aangekondigd dat een groot deel van alle Google diensten via IPv6 bereikbaar zijn. Echter is er wel een belangrijke maar, providers moeten namelijk eerst afspraken met Google maken. Daarna zal Google pas IPv6 voor de bewuste provider inschakelen en geven de Google DNS-servers ook AAAA-records terug aan de bewuste provider.

Google heeft dit beleid geïntroduceerd omdat een relatief kleine groep gebruikers door het inschakelen van IPv6 latency en verbindingsproblemen ondervinden. Google eist dan ook dat er tenminste goede redundante IPv6-verbindingen tussen het netwerk van de provider en Google zijn én dat de provider zich inspant om een oplossing te vinden voor elke individuele abonnee die daarna problemen heeft Google te bereiken.

Op dit moment zijn Google search (inclusief image search, blog search en code search), Alerts, Calendar, Docs, Finance, Gmail, Health, iGoogle, News, Notebook, Reader en Sites via IPv6 bereikbaar. Uiteraard alleen indien je provider een afspraak met Google heeft gemaakt.

Dit is trouwens ook meteen een goed moment om eens te kijken naar de IPv6 ondersteuning van providers. IPv4 adressen zijn mogelijk al volgend jaar op, ondanks dat wordt IPv6 nog nauwelijks door (access) providers ondersteunt én in Nederland is het enkel BIT die native IPv6-connectiviteit aanbied. Wanneer worden we eens wakker?

Google over IPv6

Johan Mulder, 13 januari 2009 10:18 am

Het is niet altijd mogelijk om native IPv6 te doen als access provider zijnde. Als je afhankelijk bent van andere telco's die alleen IPv4 geimplementeerd hebben in hun netwerk (zoals bijvoorbeeld Tiscali Wholesale), kun je gewoon geen _native_ IPv6 doen voor DSL klanten.
Gelukkig wordt er bij Tiscali al mee getest en gaan ze (mogelijk) ergens na de helft van dit jaar over tot implementatie.

Wido, 13 januari 2009 11:01 am

Opzich wel mooie actie van Google, hopelijk brengt dit wat meer los bij ISP's.

Zo heb ik in de wandelgangen vernomen dat Ziggo IPv6 ook wil gaan ondersteunen, hun nieuwe EuroDocsis 3.0 modems zijn er in ieder geval al klaar voor.

Peter, 13 januari 2009 12:05 pm

Het valt mij eerlijk gezegd een beetje tegen dat Surfnet nog geen native ipv6 aanbiedt. Het is een 'academisch' netwerk, daar zou je zoiets toch wel van mogen verwachten eerlijk gezegd. Ze bieden dan wel tunnels aan maar that's it.

Peter, 13 januari 2009 12:07 pm

^ Met bovenstaande bedoel ik dus: dat ze het nog niet forceren. Aanbieden doen ze wel maar ze forceren de instellingen niet om het te implementeren. En de end-users mogen toekijken moeten het met een tunneltje doen :(

Wido, 13 januari 2009 12:09 pm

Ik weet wel dat de HU (Hogeschool Utrecht) er mee bezig is, ze gaan in 2009 aan de slag, maar verwachten 2010 / 2011 alles geïmplementeert te hebben.

Héél veel applicaties zijn allemaal hardcoded op IPv4 binnen de HU.

Dree, 13 januari 2009 5:09 pm

@Peter
Ik denk niet dat je van een ISP kan verwachten dat ze klanten dwingen om IPv6 te implementeren. Uiteraard kunnen ze het promoten, maar forceren....

Uiteindelijk is IPv6 voor ISP just an other network service. Het is aan de klant om te bepalen of (of in dit geval) wanneer ze dit willen gebruiken.

Kudo's voor SURFnet, voor het feit dat ze IPv6 al sinds jaar en dag native IPv6 aanbieden en als productie beschouwen.

Danny Mekic', 13 januari 2009 8:05 pm

SurfNET biedt al ruime tijd native IPv6-support aan. Alleen dient het wel eerst aangevraagd te worden door de betreffende (onderwijs)instelling; http://www.surfnet.nl/nl/diensten/experimenteel/Pages/ipv6.aspx:

"Instellingen kunnen bij SURFnet een native IPv6 verbinding aanvragen en vervolgens aan hun gebruikers aanbieden."

Twee weken geleden heb ik contact gezocht met XS4ALL en gevraagd wanneer zij IPv6-adressen uit gaan geven aan hun coloklanten. Hoewel XS4ALL in een ver verleden te boek stond als een vooruitstrevende internetprovider, zeker als het gaat om techniek, begin ik helaas met de dag teleurgestelder te worden: ze weten het nog niet.

Wat dat betreft hulde voor Proserve. Die stonden te springen om ons te voorzien van een IPv6-reeks en dat was dan ook binnen 1 dag geregeld.

Peter, 14 januari 2009 2:10 pm

@Dree, het is geen 'gewone' ISP, maar surfnet, de provider voor onderwijs/onderzoeksinstituten. Ik vind dat je in zo'n geval weldegelijk de instellingen mag dwingen het te implementeren, ze hoeven wat mij betreft ipv4 niet af te stoten maar zouden wel native ondersteuning moeten bieden. Maar misschien hoort dat verwijt net zo goed bij de instellingen zelf: implementeer het eens! Zeker de universiteiten die technische opleidingen aanbieden..

@Danny, ik bedoelde dus ook het forceren ervan.

Dree, 14 januari 2009 6:36 pm

@Peter

Hoewel ik het met je eens bent dat het tijd wordt voor alle Universiteiten om IPv6 uit te rollen, vind ik je statement dat SURFnet instellingen moet dwingen IPv6 uit te rollen belachelijk.

Hoe kan een ISP (in dit geval een SURFnet) zijn klanten dwingen IPv6 uit te rollen. SURFnet heeft geen zeggenschap over de netwerken van de klanten.
Ondanks dat SURFnet wellicht iets anders is dan de normale ISP, bestaat er nog steeds een normale klant - ISP verhouding.

Wat ze kunnen doen het zo veel mogelijk stimuleren door is IPv6 te promoten en training aanbieden. Dit is precies wat ze doen.

George, 15 januari 2009 2:00 pm

XS4All toegelaten is tot het "IPv6 Trusted Tester program".

http://www.mo6.nl/blog/google-ipv6-diensten-20081218

Overigens biedt XS4ALL haar co-klanten op verzoek gewoon een IPV6 /64 blok aan.

thomas, 16 januari 2009 4:40 am

@dree, de meeste universiteiten en hogescholen hebben al lang ipv6 uit gerold.

Toen ik 3 jaar terug rond liep op de RU weet ik dat ze er mee bezig waren, op de HvA En UvA is het al uitgerold (wel 4to6, maar toch), verder zijn (volgens mij) alle diensten van surfnet al via ipv6 bereikbaar en leveren ze alle instellingen gewoon native ipv6 (of ze hier iets mee doen moeten ze zelf weten natuurlijk)

Ik heb de indruk dat surf het 'verste' is van alle Nederlandse providers

Peter, 16 januari 2009 8:56 am

Thomas, helaas heeft de RU het inmiddels nog steeds niet uitgerold. Het UCI is makkelijk in aangeven dat ze ergens mee bezig zijn maar het lijkt een 10-jaren plan te zijn..
Ik weet uit betrouwbare bron dat de RU de ipv6 feed van Surfnet ook alleen voor 'testdoeleinden' afneemt. Lees: om voorlopig zeker nog niet te implementeren.

Surf zelf is inderdaad erg ver met de implementatie maar het jammere is dat er (vrijwel) niets mee gebeurt - iets wat je toch wel zou mogen verwachten van het type klanten dat ze hebben.

Wido, 16 januari 2009 9:02 am

Komt ook een beetje door de werksfeer binnen scholen. Alles wordt in een projectvorm gegoten wat een gigantische papieren overhead levert op het geheel.

Daarna moeten er bijna 10 commissies hun plasje over doen alvorens men echt met de implementatie kan beginnen.

 • Pingback: Google aan de IPv6 | DailyStuff

 • Pingback: Content providers praten over gezamenlijke IPv6 whitelist » Clippy.be

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.